Gerçek Mânâda Velî Allâh’tır
Velî, gerçek mânâda Allâh’tır. Çünkü «velî» kelimesinin en üstün mânâsı «dost, sâhip, koruyucu»dur; ve bu sıfatlar mutlak anlamda yalnız Allâh’a yakışır. Bekâra Sûresi 257. âyette buyurulmuştur: «Allâh, îmân edenlerin velîsidir.» Yâ’nî gerçek dost, gerçek koruyucu, gerçek sâhip Allâh’tır. Sen kalkıp kendine başka dostlar edinmen — siyâsetçi, yalancı dolancı, içki müptelâsı, harâmı fütûrsuzca yaşayan birisini dost edinmen — bu büyük bir cinâyettir mâneviyâta.
Allâh «Velî» Demektir — Mutlak Dost, Mutlak Sâhip
Esmâü’l-Hüsnâ arasında «el-Velî» bir isimdir. Bu isim Allâh’ın «mutlak dost, mutlak sâhip, mutlak yardımcı» olduğunu anlatır. İnsân ne kadar dost ararsa arasın, gerçek dost yalnız Allâh’tır. Çünkü yalnız Allâh terkemez; insânlar terk eder. Yalnız Allâh ihâne etmez; insânlar ihâne eder. Yalnız Allâh hep yardım eder; insânlar bâzen yardım eder, bâzen etmez. Bu sebeple «gerçek velî Allâh’tır» denir.
Sahte Dost Edinmek — Mâneviyâta Cinâyet
Allâh varken, sen kalkıp sahte dostlar edinirsen ne yaparsın? Mâneviyâtına cinâyet işlersin. Çünkü Allâh’tan başka dost edinmek, Allâh’a yapılan ayıbın en büyüğüdür. Siyâsetçi kim? Bir insân. Sınırlı. Çıkârcı. Yâlân söyleyen. Bu kimseyi sen dost edinirsen, Allâh’ı kalbinden çıkarmış olursun. Çünkü kalbin tek Sâhibi vardır: O da Allâh. Başka birini Sâhip kabul edersen, Allâh oradan ayrılır.
İçki, Harâm İçinde Yaşayanları Dost Edinmek — Tehlike
İçki müptelâsı olan, harâmların dışında dolaşan, harâmı fütûrsuzca yaşayan birisini dost edinmek nedir? Sen onun hâlinden etkilenirsin. Çünkü dostluk geçişlidir. Onun harâmı senin gözüne sıradanlaşır; onun günâhı senin gözünde küçülür. Yavaş yavaş sen de ona benzersin. Hadîs-i şerîfte buyurulmuştur: «Kişi dostunun dîni üzeredir.» Bu yüzden dost seçerken çok dikkat etmek gerek.
Velî Olan Kullar — Allâh’ın Dostluğunun Yansıması
Velî kullar var mı? Var. Ama onların velîliği Allâh’tandır; kendilerinden değil. Yâ’nî Allâh bir kulunu velî yapmışsa, o kul «Allâh’ın velîliğinin bir yansıması»dır. Asıl velîlik Allâh’tadır; velî kul ondan bir yansımadır. Bu farkı unutmamak gerek. Velî kullar — peygamberler, sıddîklar, sâlihler — Allâh’ın dostluğunun aynalarıdır. Onları sevmek, Allâh’ı sevmektir. Allâh muhâfaza eylesin; bizi yalnız Allâh’ı dost edinen kullardan eylesin.
Kaynak: Mustafa Özbağ Efendi — Sohbet Kaydı. Tasavvuf hakkında daha fazla bilgi. İlgili Sözlük Terimleri: Velî, Esmâü’l-Hüsnâ, Silsile. → Tasavvuf Sözlüğü