Rüyâda Peygamber Efendimizi, Geçmiş Peygamberleri, Velîleri Görmek Lutûftur, İkrâmdır
Şimdi bir kimse Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem hazretlerini görür: Hidâyettir, berekettir, lutûftur, ikrâmdır, İslâm’dır, ihsândır. Geçmiş peygamberlerden birisini görür: Evet, berekettir, ikrâmdır, ihsândır, lutûftur. Çünkü şeklinde ve şemâline şeytân giremez. Muhteşem bir şeydir. Sâlih olduğunuza işârettir.
Sahâbei Kirâmı Görmek — Dînin Sağlamlığına İşâret
Hz. Ebûbekir, Ömer, Osman, Ali efendilerimizi görmek — o kimsenin dîniniakâidini sağlam olduğuna işârettir. Dînde sâlih bir insân; dînde mâneviyâtının yükseleceğine işârettir. Rahmettir, berekettir, lutûftur, ikrâmdır. Sahâbelerden birisini gördü: Muhteşem. «Yıldızlar gibidir; hangisine sarılırsanız beni bulursunuz» demiş. Allâh’ın hidâyetine, lutfuna, ikrâmına, ihsânına mazhâr olmaktır.
Pîr Efendileri Görmek — Yolun Sahihliğine İşâret
Pîr efendileri gördü: Yolun sahihliğine, sûfîliğinin sahihliğine, dervîşliğinin güzelliğine; yolyolun âdâbınaerkânına uyduğuna. O Pîr efendinin rahmetine, bereketine, lutfuna, ikrâmına, ihsânına mazhâr olmaktır. Muhteşem. Geçmişin efendilerinden birisini gördün: Harika. Yine yolda bir mânevî bir işârettir. Sâdece görse bile lutûfikrâmihsândır. Muhteşem.
Kendi Şeyhini Görmek — İstikâmetin Düzgünlüğüne İşâret
Kimi gördüğü — şeyhini gördü: İstikâmetinin düzgün olduğuna, dervîşliğinin düzgün olduğuna; dervîşlerin dervîşliğinin emîn adımlarla yürüdüğüne işârettir. Hele o şeyle berâber Beytullâh’ı, Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem’i, pîr efendileri, sahâbeleri, geçmiş peygamberleri berâber gördü — o şeyhin, velînin mürşidi kâmilliğinin sahihliğine, yolun sahihliğine, yolun düzgünlüğüne, o sıratı müstakîmde gidildiğine işârettir.
Rüyâ Bir Lutuftur — Ama Sülûka Yetmez
Rüyâ bir lutuftur; ama tek başına sülûka yetmez. Rüyâda bir velîyi görsen bile, uyanınca sülûka devâm etmen lâzım. Rüyâ bir işâret, bir teşvîk; ama amel yerine geçmez. Sûfî rüyâlarını mürşidine anlatır; ondan tâbir alır; ve sülûkun ona göre düzenler. Rüyâlardan ne fazla bir şey beklemek, ne de onları küçümsemek doğrudur. Mütedil olmak gerekir. Allâh muhâfaza eylesin; bizi sahîh rüyâların ehlinden eylesin.
Kaynak: Mustafa Özbağ Efendi — Sohbet Kaydı. Tasavvuf hakkında daha fazla bilgi. İlgili Sözlük Terimleri: Rüyâ, Lutûf, Silsile. → Tasavvuf Sözlüğü