Sizin aranıza iki şey bırakıyorum bunlar konusunda Mustafa Özbağ Efendi sohbeti. Bu yazıda Sizin aranıza iki şey bırakıyorum bunlar hakkında tasavvuf perspektifinden önemli bilgiler ve değerlendirmeler bulacaksınız.
Hadis-i şerifte. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hazretleri bir hutbesinde şöyle buyuruyor. Sizin aranızda iki bırakıyorum ki bunlar. Allah’ın kitabı, neslim ve yakın akrabalarımdır. Havzı kevserime gelinceye kadar bu ikisi birbirinden asla ayrılmayacaklardır. İki bırakıyorum. Birisi ne? Allah’ın kitabı. Kur’an-ı. Kerim. İkincisi ne? Ehlibeytim, akrabalarım. Bu ikisi kıyamet kopuncaya kadar birbirinden ayrılmayacak olan şeyler. İkisi birbirinden ayrılmayacak olan şeyler. Yine. Ahmed bin. Hanbel’in naklettiği bir hadis-i şerif var. Allah. Resulü sallallahu aleyhi ve sellem hazretleri bir gün. Mekke ile. Medine arasında. Humma adı verilen bir suyun kenarında bize hutbe okudu. Allah’a hamdu senada bulundu. Bize nasihat etti. Sonra şöyle buyurdu. Bu hadisin e ravileri fazla. Hani böyle vahid-i haber tek haber değil. Orada birçok sahabe var. Birçok sahabenin yanında bunu.
Sizin aranıza iki şey bırakıyorum bunlar Hakkında
söylüyor. Allahu alem. Bu hadis hac dönüşü. Çünkü kalabalık bir sahabe topluluğu var. Bu hadis-i şerifin üzerinde biraz böyle çok küçük bir inceleme, araştırma yapınca birçok ravi tarafından bu nakledilmiş. İmam-ı. Hanbel’den olanı ben size naklediyorum. Ey insanlar uyanık olunuz. Nihayet ben de bir insanım. Olur ki rabbimin elçisi bana gelir ve ben ona icabet ederim. Ancak aranızda iki bırakıyorum. Birincisi. Allah’ın kitabıdır. Onda hidayet ve nur vardır. Allah’ın kitabını alın ve ona sımsıkı sarılın. Allah’ın resulü kitabına teşvik buyurdu ve şöyle devam etti. Size bir de ehlibeytimi bırakıyorum. Ehlibeytim hakkında size. Allah’ı hatırlatırım. Ehlibeytim hakkında size. Allah’ı hatırlatırım. Ehlibeytim hakkında size. Allah’ı hatırlatırım. Buradan hareket ederekten burada. Hzreti. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hazretleri ehlibeytin üzerinde titikle duruyor ve.
onlara karşı ümmeti. Muhammed’in bir yanlış bir çizgide olmasını, eksik bir çizgide olmasını müsaade etmiyor. Bunu özellikle beyan ediyor. Hüy. Zeyd ibn. Erkam’ı. Hzreti. Peygamberin ehli kimdir? Ey. Zeyd ailesinden onun hanımları değil mi? Dedi. Zeyd şüphesiz efendimizin hanımları ehlibeyttendir. Fakat. Hzreti. Peygamberin ehlibeyti ondan sonra zekatın kendilerine haram olduğu kimselerdir.” dedi. Husayn onlar kimlerdir diye sordu da. Zeyd onlar. Ali’nin ailesi, Akil’in ailesi, Cafer’in ailesi ve. Abbas’ın ailesidir. Dedi. Husin bunların hepsine zekat haram mı diye sordu da. Zeyd bu soruya evet diye cevapladı. Bu hadis-i şerifi de. Müslim ve. Nesai bir de. Yezit ibn. Hayyan’dan rivayet etmişler bunu. Demek ki. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hazretlerinin ehli beyti dediğimizde. Ali’nin ailesi var, Akil’in ailesi var, Cafer’in ailesi.
Sizin aranıza iki şey bırakıyorum bunlar Sohbeti
var. Ve. Hz. Abbas’ın ailesi var. Akil kimdi? Hz. Ali efendimizin bu manada halifesi hükmündeydi. Ne yaptı? Küfe’ye gitmişti. Küfeeki durumu analiz etmek için. Ve. Küfe’ye gittiğinde durumu analiz etmek için gittiğinde ne yaptı? Yezid’in askerleri. Akili orada şehit etmişlerdi. Demek ki ehlibeyt dediğimizde bu dört aile var. Ve aynı zamanda da. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hazretleri özellikle ehlibeytin sevilmesi ve ehlibeyte karşı herhangi bir yanlışlığın olmamasını söylüyor. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hazretleri kendisinden önce ve kendisinden sonraki tabiri caizse hemen olacak olan bütün olayları ilmen vakıf, ilmen vakıf olduğu için özellikle ümmeti. Muhammed’i uyarıyor. Yine. Tirmizi’den naklediliyor. Allah. Resulü sallallahu aleyhi ve sellem hazretleri şöyle buyurmuştur. Size öyle şeyler bırakıyorum ki onlara sımsıkı sarıldığınız sürece.
benden sonra asla sapıklığa düşmezsiniz. Onlardan birisi diğerinden daha büyüktür. Allah’ın kitabı gökten yeryüzüne uzatılmış iptir. Diğeri de akrabalarım ehlibeytimdir. Bu ikisi havuzu kevsere gelinceye kadar asla birbirinden ayrılmayacaklardır. Bakın bakalım onlar hakkında bana nasıl halefler olacaksınız. Burada bir uyarı var. Bakın bakalım benim nasıl halefim olacaksınız? Ehlibeytimi tabi olacakız mı? Kur’an’a tabi olacakız mı? Kur’an ve sünnet-i seniyeme sımsıkı yapışacak mısınız? Ve ehlibeytin yolunu takip edecek misiniz? Bakın bakalım. Kendinizi bu konuda analiz edin. Kendinizi bu noktada nerede olduğunuza bakın. Yine. Cabir ibn. Abdullah’tan rivayet ediliyor. Yine bunu. Tirmizi rivayet etmiş. Tabii. Tirmizi rivayetleri, Buhari ve. Tirmizi rivayetleri beni biraz daha fazla cezbeder. Çünkü. İmam. Tirmizi ehli tasavvuftur. Aşık kimsedir. Ve malum zamanın devlet başkanları. İmam-ı. Tirmizi’nin elinden yazılı.
belge alır. Aşkla alakalı bir konuşmayacağına dair derler. İmam. Tirmizi ile alakalı. Çünkü. İmam. Allah’a aşık, Resulullah’a aşık, aşka aşık bir kimsedir. İşte. İmam. Tirmizi’nin naklettiği hadis-i şerif yine areife günü kasva adında devesi üzerinde hutbe okurken gördüm diyor. Cabir ibn. Abdullah. İşittim ki şöyle buyuruyor. Ey insanlar size öyle bir bıraktım ki ona sarıldığınız sürece asla sapıklığa düşmezsiniz. Bu. Allah’ın kitabı ve ailem ehlibeytimdir.”.
İlgili Sohbetler
- Ehli sünnet tarafından çok cesaretle konuşulmayan konulardan birisi ehli beyt sevgisi
- Ehli sünnet tarafından çok cesaretle konuşulmayan konulardan birisi ehli beyt sevgisi
- Ehli beyti al-i aba ile sınırlandırmak doğru değildir
Tasavvuf hakkında daha fazla bilgi için Tasavvuf – Vikipedi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Sizin aranıza iki şey bırakıyorum bunlar konulu bu sohbet Mustafa Özbağ Efendi tarafından gerçekleştirilmiştir. Daha fazla Sizin aranıza iki şey bırakıyorum bunlar sohbeti için sitemizi takip edebilirsiniz.