Perşembe, 14 Mayıs 2026
YOLUMUZ NÜBÜVVET YOLUDUR

Mustafa Özbağ

İrşad & Tasavvuf · Resmî Site
Şeytan ·

Şeytan böyle vesvese verir insana

Bu. Selamünaleyküm hocam bazı zamanlarda. İçimden bir ses. Allah'ı. Sürekli kötü laf ediyor. Allah aşağılayıcı kelimeler ediyor her gittikçe. Ben sureler ok dualar ediyorum ettim de gidiyor ama sonra ...


Şeytân Böyle Vesvese Verir İnsâna

Şeytân insânın damarlarında dolaştığı için, vesveseyi en gizli yollardan verir. Hz. Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem hazretleri «Şeytân Âdemoğlunun damarlarında, kanın aktığı yerlerde akar» buyurmuştur. Bu sebeple vesvese sâdece dış bir ses olarak gelmez; insânın iç dünyâsından, kendi düşüncelerinden çıkıyormuş gibi gelir.

Üç Tip Vesvese: İbâdet, Muâmele, İtikâd

Şeytân üç sahada vesvese verir: İbâdet sahası, muâmele sahası ve îtikâd sahası. İbâdet sahasında: «Abdestin kâmil oldu mu, namâzın sahîh oldu mu, niyetin doğru oldu mu?» gibi vesveseler verir. Muâmele sahasında: «Bu adam sana ihânet ediyor, bu kadın sana yalan söylüyor, bu evlât seni sevmiyor» gibi vesveseler verir. Îtikâd sahasında: «Acaba Allâh var mı, acaba âhiret var mı, acaba kader nasıl?» gibi vesveseler verir.

İbâdet Vesveseseyle Mücâdele: Bir Olsun, İki Olsun, Üç Olsun — Bırak Geç

İbâdet vesveseyle mücâdele yolu, kararlı olmaktır. Abdest aldıktan sonra «yıkadım mı yıkamadım mı» diye düşünme; bir kere kararı verdiysen, geç. Bir olsun, iki olsun, üç olsun — bırak yürü git. Vesveseye zaman bırakma. Gusulden sonra «oldu mu olmadı mı» diye düşünme; bir kere yaptıysan, oldu say. Bu kararlılık, vesvesenin kalbe yerleşmesini önler.

Muâmele Vesvesesiyle Mücâdele: Hüsnü Zann

Muâmele vesvesesiyle mücâdele yolu, hüsnü zann (iyi zan) tutmaktır. Allâh Resûlü buyurmuştur: «Bir kimseyi tanıyıp da onu hayır üzere zannediyorsanız, bu zannınızı sürdürün; kötü zanlar şeytândandır.» Hüsnü zann ile yaşayan, vesvesenin saldırısından korunur; çünkü şeytân ona kötü zannı kabûl ettiremez.

Îtikâd Vesvesesiyle Mücâdele: İhlâs Sûresi ve İstiâze

Îtikâd vesvesesiyle mücâdele yolu, en güçlü silâhlardan İhlâs sûresini okumak ve istiâze etmektir. Allâh Resûlü buyurmuştur: «Sizden birine şeytân gelir ve ‘şunu kim yarattı, bunu kim yarattı?’ diye sorar; en sonunda ‘Allâh’ı kim yarattı?’ diye sorar. Buna ulaşan kimse ‘Eûzü billâhi mineşşeytânirracîm’ desin ve İhlâs sûresini okusun; vesvese gider.» Sûfî bu silâhları sürekli yanında taşır; vesveseye karşı en güçlü kalkânı budur.

Kaynak: Mustafa Özbağ Efendi — Sohbet Kaydı. Tasavvuf hakkında daha fazla bilgi. İlgili Sözlük Terimleri: Vesvese, Şeytân, Silsile. → Tasavvuf Sözlüğü