Dergah Sohbetleri Serisi

365. Dergah Sohbeti — Fitne Zamanlarında Temkinli Olmak, İhlas ile Hizmet ve Zikir Tartışması

Zikir: Fitne Zamanlarında Temkinli Olmak

AK Parti’ye yapılan son operasyonlarla ilgili sorulan sorulara şunu söylüyoruz: Biz bu noktada fitne zamanlarında çok dil uzatmak, çok yorum yapmak hoş değildir. Hiçbir zaman nefsinizden emin olmayın. 28 Şubat’ta emin olduğumuz kardeşlerimiz vardı. Farkında olarak veya olmayarak, bilerek veya bilmeyerek 28 Şubat’a hizmet ettiler. İnsanlar bazen hakkı gördü batıldır, batıl gördü haktır, karıştırabilirler.

Bir cemaatin üzerinden de operasyon yapılıyor olabilir. Cemaatin içerisinden on beş-yirmi kişi, elli kişi, yüz kişi yetiştirilmiş olabilir. Onlar cemaatin içinde hizmet ediyormuş gibi, cemaatin içindeymiş gibi duruyorlar. Onlar üzerinden operasyon yapılabilir. O yüzden temkinli ve tedbirli davranmakta fayda var. Müslümanların birbirlerine düşmemelerinde, birbirlerini itip kakmamalarında fayda var.

Analiz Edin Ama Konuşmayın

Çok dil uzatmayın, çok laf söylemeyin, ortalıkta çok laf getirip götürmeyin. İzleyin. Köşe yazılarını okuyun, tarafsız olun, her taraftan köşe yazısını okuyun, analiz edin. Bu sizin hakkınız, bu memleket hepimizin. Seyredin, fikir sahibi olun. Ama bir cemaati komple kötüleyerek konuşmak hoş bir şey değildir. Bir gruptan bir kardeş hata yapabilir, bu bütün cemaati bağlamaz.

Mesela benim çok yakınımdaki bir kardeş, farkında olmadan bilgi paylaşmış. İnsanlar farkına varmaz. Vatan bile sakarya misali çok işler yaptırırlar. O yüzden temkinli ve tedbirli olmakta fayda var. Analiz edin, not tutun. Öyle not tutan yazarlar var, ‘Şurada şunu yapmadınız mı, burada bunu yapmadınız mı?’ diye kayıt tutuyorlar. Harika bir şey. Siz de böyle not tutun.


İhlas ile Hizmet ve Mahalle Sorumluluğu

Kur’an ve Sünnet içerisinde kardeşlik kurmak isteyen, çaba sarf eden mahalle sorumlularının karşılık bulmaması birlik ve beraberliğimizi zedeler. Ama ben şuna hiçbir zaman inanmam: Birisi ihlasla, samimiyetle bir şey yapıyorsa karşılık bulur. Şahsın hiyerarşisi hiç önemli değil.

Siz fisebilillah, Allah için koşturuyorsanız, Allah için kardeşlik kuruyorsanız kendi nefsinize bir şey istemeyin. Kendi nefsinize karşı bir saygı, bir farkındalık, farklı bir olgu beklemeyin. İhlasla, samimiyetle, muhabbetle hizmet edin. Onun karşılığında bir şey beklerseniz yanılıp yenilirsiniz.

Sorumlu kardeş demek, onların içerisinde onları daha fazla seven insan demektir. Daha fazla muhabbet eden, daha fazla hizmet eden, daha fazla harcayan, daha fazla koşturan, daha fazla ağlayan, daha fazla zikreden, onların eksik ve noksanlıklarını gideren kimse demektir. Böyle bir kimseyi kim sevmez?


Strateji Meselesi: Bizim Stratejimiz Bellidir

Bölge ve illerde sorumlu kardeşler devlet ve milletimizin içinde bulunduğu duruma göre nasıl hareket etmeliler, stratejimiz ne olmalıdır diye soruyorlar. Biz günlere, olaylara, durumlara göre strateji belirlemeyiz. Bizim stratejimiz bellidir: Kur’an ve Sünnet. Biz Allah’a, Sünnetine, O’nun dinine ve insanlara hizmet ederiz. Bizim bir başkasına göre belirleyecek stratejimiz yoktur.

Bu olacak olan olayları iki-üç aydır söylüyorduk. Daha Gezi’nin hemen ertesinde ve Gezi zamanında konuştuk. Bugünkü olayı bundan beş-altı ay önce, bir sene önce konuştuk. Bir daha ne konuşayım? Boşuna zaman israfı. Geçmiş sohbetleri iyi dinlemeyenler var demek ki. İyi dinleyenler bu olayların olacağını zaten biliyor.

Yol Ebedidir, Gelip Geçen Fanidir

Benim bir işim var kendimce, bir yolum var, bir hedefim var. Her şey gelir geçer. Baki olan Allah’tır. Herkes gelir geçer. Baki olan Kur’an ve Sünnettir, yoldur. Abdullah Efendi gelmiş geçmiş, Çoluklu Hacı Mustafa Efendi Hazretleri gelmiş geçmiş, Hacer Aydar Efendi gelmiş geçmiş, Hacer-i Bekir Baba gelmiş geçmiş, Abdurrahim Neşabi gelmiş geçmiş. Mustafa Özbağ da gelecek geçecek. Ama Kur’an ve Sünnete dayalı, onun içinden bir pınar misali çıkan yol ebedidir.

Türkiye Cumhuriyeti Devleti yüz yıllık. Benim iman ettiğim din insanlıkla, Hz. Adem ile başlıyor. En uzun süre dünya üzerinde imparatorluk dediğimiz Osmanlı altı yüz yıllık. Benim içinde bulunduğum tasavvuf yolu Muhammedi olarak bin iki yüz yıllık. Strateji belirleyeceğim kimseler kim? Bunların hepsi gelip geçici. Siz sağlam durun, yolunuza sıkı sıkı yapışın.

Biz 28 Şubat’ı yaşamış bir cemaatiz. İçinizde 28 Şubat’ı yaşayan, sarsılmamış, birlik durmuş, istikametini sapmamış ağabeyleriniz var. O yüzden bunlar kürdan bile değil, dişimize koymaya gelmiyor. Görüntünün olmadığı yerde mantar tabancası çok büyük ses çıkartır. Bunlar mantar tabancasıdır. Bakın yolunuza, işiniz var önünüzde, koşturacak alanınız var.


Sesli Zikir ve Sessiz Zikir Meselesi

Sesli zikir mi, sessiz zikir mi üstün diye tartışılıyor. Biz hepsini bir yapıyoruz elhamdülillah. Yalnız kaldığımızda sessiz zikir yapıyoruz, toplandığımızda sesli zikir yapıyoruz. O yüzden ikisinin de sevabını alıyoruz. İki kanatlıyız biz. Allah tek kanatlı olanlara yardım etsin.

Bu üstün mü, bu alçak mı; bizim işimiz değil. Birisi ‘sesli zikir üstün’ dese, o tatlının revanesini çok sevmiş. Birisi ‘sessiz zikir üstün’ dese, o da Antep kadayıfını sevmiş. Biz her ikisinden de yiyoruz elhamdülillah. Ayet-i Kerime’de ‘yalnız Allah’ı zikredip gözünden yaş tutanlar’ buyruluyor, biz o tecelliyatı da yaşıyoruz. Hacc farizasını yerine getirdikten sonra atalarınızı andığınızdan daha şiddetli bir şekilde beni zikredin buyruluyor, onu da yaşıyoruz.


Yılbaşı Gecesi ve Doğum Günü Meselesi

Yılbaşı Gecesi

Yılbaşı gecesini nasıl geçirelim diye soruyorlar. Yılbaşı gecesini özel olarak ibadetle geçirmek de biddat değil mi? Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem Hazretleri yılbaşı gecesini özellikle ibadetle mi geçirdi? Yılbaşı gecesine farklı manada bir özellik atfetmiş olmuyor musunuz o zaman? Kafirlere benzemeyeceğiz deyip de yılbaşı gecesini kandil haline mi edeceğiz? Yüz yıl, yüz elli yıl sonra birisi ‘biz büyüklerimizden gördük, yılbaşı gecesi toplanıp zikir yapardık’ deyip böyle bir adet iddia etse ne yapacaksınız? Diğer gecelerden bir üstünlüğü mü var, bir alçaklığı mı var?

Doğum Günü Kutlaması

Doğum günü kutlama meselesinde, bir tek Hz. Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem Hazretlerinin doğumu müstesnadır. Ben hiçbir kimsenin doğum gününü hatırımda tutmak için gayret etmem. Kendi doğum günümün tarihinde bile şüphe var, ne zaman doğdum belli değil. Doğum gününü kutlamayı Hz. Peygamber’in haricinde çok önemli görenlerden değiliz.


Tasavvufi Terimler

Tasavvufi terimler olarak çok duyulan şah, pir, devran, baba kelimelerinin manaları soruldu. Bunlar bizde hiç kullanılmadığından manalarını da gerek duymuyoruz. Bizde ne şah var, ne pir var, ne devran var, ne baba var. Bizde hiçbir makam olmadığından bu tip makamsal kelimelerin üzerinde durmuyoruz. Biz kul olmaya çalışıyoruz. Kul olmaya çalıştığımızdan dolayı bu makamları anlamıyoruz.


Çeşitli Sorular ve Cevaplar

Ateistlerin Sorusu

Ateistler ‘Allah kendi kaldıramayacağı taşı yaratabilir mi?’ diye soruyorlar. Bu soru kendi içerisinde tenakuz doludur. Bu şuna benziyor: Bir insanın kendisinin bükemeyeceği bir demir yapabilmesi. İnsanla Allah’ı aynı noktaya koymak saçmalıktır. Allah her şeye kadirdir. O’nun güç yetiremeyeceği hiçbir şey yoktur. Güç yetiremeyeceği bir şey olmayan bir varlığa ‘gücünün yetmeyeceği bir şey yaratır mısın?’ diye sormak cehalettir.

Otuz Yıldır İşlerin Rast Gitmemesi

Otuz senedir işlerim rast gitmiyor, bu kader midir diye soruyor. Hayır. Bu muhakkak insanın kendisiyle alakalıdır.

Örtünmek İsteyip Çevre Baskısı Hissetmek

Örtünmek istiyorum ama anne-babamın ve çevrenin vereceği tepki beni ertelemeye itiyor deniyor. Allah bizi affetsin. Böyle bir zamanda artık bir kimsenin örtünme noktasında ailesinin ve çevresinin tepkisini düşünmemesi lazım.


Kaynakça

Ayet-i Kerimeler

  • Bakara Suresi (2): 200 — ‘Hac ibadetlerinizi bitirdiğinizde atalarınızı andığınız gibi, hatta daha kuvvetli bir şekilde Allah’ı zikredin.’
  • A’raf Suresi (7): 205 — ‘Rabbini sabah akşam, içinden yalvararak ve korkarak, yüksek olmayan bir sesle zikret.’
  • Ahzab Suresi (33): 41-42 — ‘Ey iman edenler! Allah’ı çok zikredin. O’nu sabah akşam tesbih edin.’

Hadis-i Şerifler

  • “Hiçbir zaman nefsinizden emin olmayın” manasında — Yusuf Suresi (12): 53 ‘Nefis daima kötülüğü emreder’; İbn Mace, Fiten, 27
  • Zikrullah meclisleri hakkında — Müslim, Zikir, 39; Tirmizi, Daavat, 7
  • “Kim benim sünnetimden yüz çevirirse benden değildir” — Buhari, Nikah, 1; Müslim, Nikah, 5
  • Hz. Peygamber’in doğumu (Mevlid) ile ilgili rivayetler — Müslim, Sıyam, 197-198 (Pazartesi orucu hadisi)

Tasavvufi Kaynaklar

  • Sesli ve sessiz zikir tartışması — İmam Suyuti, Neticeü’l-Fikr fi’l-Cehr bi’z-Zikr; İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, Kerahiyye Bahsi
  • Şah, Pir, Devran, Baba makamları — Hücviri, Keşfü’l-Mahcub, Makamlar Bahsi; Kuşeyri, er-Risale, Istılahat Bahsi
  • İhlas ve hizmet adabı — İmam Gazali, İhyau Ulumi’d-Din, Kitabü’l-İhlas ve’n-Niyye
  • 28 Şubat sonrası Türkiye’de tarikatların durumu — tarihsel bağlam olarak

Fıkhi Kaynaklar

  • Yılbaşı gecesi ve biddat tartışması — İbn Abidin, Reddü’l-Muhtar, Kerahiyye Bahsi; İmam Şatibi, el-İ’tisam, Biddat Bahsi
  • Doğum günü kutlamasının hükmü — İbn Teymiyye, İktidau’s-Sıratı’l-Müstakim, II/123; Suyuti, Hüsnü’l-Maksıd fi Ameli’l-Mevlid

Diğer sohbetler: Dergah Sohbetleri

Kaynak: TDV İslâm Ansiklopedisi