Perşembe, 14 Mayıs 2026
YOLUMUZ NÜBÜVVET YOLUDUR

Mustafa Özbağ

İrşad & Tasavvuf · Resmî Site
karabasi-sohbetler-2024 ·

2024 Sohbeti #44 — Veysel Karânî Hadîsi: «Üveysî’yi Gören Gözü Ziyâret Edin» ve Cumhurbaşkanı Suikast Plânı

Mustafa Özbağ Efendi'ye sorulan soru ve cevabı: 2024 Sohbeti #44 — Veysel Karânî Hadîsi: «Üveysî’yi Gören Gözü…. Tasavvuf, ahlâk ve günlük hayata dair açıklama.


Veysel Karânî (Üveysî) Hadîsi: «Müjdeler Olsun! Üveysî’yi Gören Gözü Ziyâret Edin» — Hz. Peygamber’in Hediye Önerisi

Müjdeler olsun. Üveysî, gören gözü ziyaret edin. Gelin siz de benim gözümü ziyaret edin. Sözdeki göz ziyaret ettim deyiminden ne anlamalıyız? Göz nasıl ziyaret edilir? Hazret-i Peygamber’in sallallâhu aleyhi ve sellem Hazretleri dururken neden Üveysî’yi gören gözü, eğer gören göze Hazret-i Muhammed Mustafa’nın gözünden daha mı kıymetli ki? Hazreti Ebu Bekir’den daha mı kıymetli Hazreti Üveysî? Hazreti Ömer’den, Osman’dan, Ali’den, Hazreti Hasan’dan, Hazreti Hüseyin’den daha mı kıymetli? Kıymetliler olarak hanefilerde şöyle bir şey vardır. sahabenin içerisinde en kıymetli olanlar, en değerli olanlar Hazreti Ebu Bekir, Ömer, Osman, Ali. Ondan sonra Hazreti Hasan, Hazreti Hüseyin sonra aşere-i mübeşşere gelir. normalde bu kıymet derecesini eğer ki bir kimse değiştirirse veyahut da farklı olarak bakarsa meseleye, o zaman işin çizgisi değişir. biz örneğin bütün Pir Efendilerimizi severiz, hepsini de severiz.

Dedim Hakkında

Ama fazilet yönünden en faziletlisi Abdülkadir Geylan Hazretleridir. Ondan sonra Ahmet Er Rıfay Hazretleridir. Biz sahabenin hepsini de severiz. Sahabenin hepsini severiz. Ama birinci derecede Hazreti Ebu Bekir’dir, Radı’l-Lahu’an Hazretleri. O yüzden Veysel Karan Hazretleri sahâbe hükmünde bile değildir. Bir de yol çıkardılar sonradan üveysilik diye. şeyh kalmadı ya ortalıkta. Ortalıkta şeyh bitti, ortalıkta veli, mürşid-i kâmil yok. Ee biz üveysiyiz, olur. Neden üveysisiniz? E zaman da ahir zamanmış, mürşid-i kâmil yokmuş. Hadisler var, onlar kıyamete kadar var olacağına dair. Sen hadisiyi inkar ettin, üveysiyim diyerekten. O hadîsleri nereye koyacağız? Yok ama şöyle güzel. bizim hacı okta diyordu ya, en iyi şeyh, ölü şeyh diye.

Tabii neden sana bir şey demeyecekti. Nefsine hadîs-i kâmil yokmuş. Kısmıcaksana, darılmayacak sana. Veyahut da sert bakmayacak bir kimse yok. sana böyle bunu neden yaptın diye hesap soran bir kimse olmayacak. Kafana göre takıl. Allâh muhâfaza eylesin. Birisi gelmişti de kendisi de üveysiymiş. Bu üveysiyle birisi de üveysiymiş. Birisi gelmişti de kendisi de üveysiymiş. Eee harika, güzel. Allâh mübarek etsin dedim ben. Ardından yavaş. Kendisi üveysiz şeyhiymiş. Dedim üveysiz şeyhi diye bir şey mi var? Bu kaldı ben öyle deyince. Kim verdi dedim sana şehri? Sana kim şehsin dedi dedim. Bu kaldı ben öyle deyince. Dedim Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem mi söyledi? Öbür peygamberlerden birisi mi söyledi?

Hazret-i Ebû Bekir Ömer Osman Ali, Hazret-i Hasan Hazret-i Hüseyin mi söyledi? Pir efendilerden kim söyledi? Abdülkadir Geylan Hazretleri, Ahmet Erifaz ittir mi? Kim sana şehsin dedi? Öyle ya. Bu kaldı şimdi. Bir de ortam öyleydi. Ben onu sandalye oturtturdum. Ben de böyle yerdeyim. O böyle bir böyle güzel böyle kuruldu böyle. o böyle ahkam kesecek. Dedim efendim size kim şeh dedi?


«Göz Ziyâret Etmek» Tâbiri ve Hz. Üveysî-Hz. Ebû Bekir-Hz. Ömer Mukâyesesi — Velâyet Mertebeleri Tasvîri

Üveysî’yi kim verdi? Üveysî’yi kim verdi? Bu durdu. Bana üveycilere soruyorum. Sizin şeyhiniz kim? Ona şehriyi kim verdi? Çok basit. Kurmuşlar bir whatsapp hattı. Herkes orada. Kıymetli kardeşler bugün şu esma çekilecek. Kıymetli kardeşler bugün böyle olacak. Anlattılar oraya bir kimse, giden bir kimse. Ben Üveysî dervişiyim dedi. Üveyisi dervişliği yok dedim. Üveyisi dervişliği diye bir dervişlik yok. Allâh bizi affetsin. Âmîn. Her cuma hutbeden Nahl Sûresi 90. âyet-i şüphesiz. Allâh adaleti iyilik yapmayı, yakınlara yardım etmeyi. Burada şimdi parantez içerisinde iyilik yapmayı ihsanı demiş. Yakınlara yardım etmeyi vermeyi demiş. Parantez içinde emrederler. Hayasızlığı, fenalık ve bayi, isyan azgınlığı da yasaklar.

O düşünüp tutarsınız diye size öt veriyoruz. Sorular. Bir âyet-i kerimeye göre iyilik etmek farz mudur? İyilik farzdır. Bu konuda şek-şüphe yok. Bir iyilik yapma fırsatın varken yapmamak veya elinden geleni yapmamak, imkanın varken ne mi lazımcı olmak, bana ne demek caiz midir? Caiz değildir. Haram mıdır? O duruma göre değişir. Ailemizde bir şey yapamaz. Ailene bakmakla yükümlüsün. Sırayla annene, babana, yakın akrabana, uzak akrabana, yakın komşuna, uzak komşuna iyilik etmekle yükümlüsün. Denilebilir mi? Evet. İyilik yapılacak kişi Müslüman olmak zorunda mı? Öncelik sıralaması nasıl olmalı? Hadi şerfte diyor ki senin yemeğini namaz kılanlar yesin. Haniye suikastıyla ilgili kıymetli fikirlerinizi bizlerle paylaşır mısınız?

Hamas liderinin İran’da öldürülmesi hakkında düşünceleriniz nelerdir? Hazret-i Hüseyin’in küfede şehit olması ve Ortadoğu’daki bu tip olayların olması ve bizim duruşumuz nasıl olmalı hakkınızı helal edin. Evet. Haniye suikastının üzerinde çok konuşulması gereken bir şey. Ona burada zaman yeter mi? Yetmez. Haniye’ye olan bu suikast Türkiye’ye yapılmıştır. Haniye’ye yapılan suikast Türkiye’ye yapılmıştır. Ama Türkiye’ye yapılırken Türkiye sınırları içerisinde yapılmadı. Allâh’u alen Türkiye sınırları içerisinde o bir geldiydi. Geldiğinde belki de yapacaklardı o zaman için bir devlet temizlik yaptığı. Belli kimseleri belli noktada almışlardı herhalde tahmin ediyorum. Ve o aralar öyleydi hatırladığım kadarıyla.

Ama tabi İran, İsrail’in çok rahat hareket edebildiği ülkelerden birisi. Farkındasınız. O Haniye’ye gelmezden önce de Mosad’a çalışan bir grup böyle elemanlar yakalandıydı. Mosad’a aşranı olarak yaklaşık 30’a yakın eleman yakalandı. Normalde ama Mosad’ın en rahat hareket ettiği ülkelerden, İslam ülkelerinden birisi İran’dır. Birisi Suudi Arabistan’dır, Ürdün’dür, Mısır’dır, Türkiye vardır. Türkiye ajanlık yapanları topluyor ama Mosad istediği bilgiyi Türkiye’den alıyordu önceden. Çünkü Türkiye ile İsrail arasında güvenlik anlaşması var. Güvenlik anlaşması gereğince Türkiye, İsrail’e ait herhangi bir şeyde bütün bilgileri veriyor. Vermek zorundaydı. Anlaşma duruyordur. Efes edemezler o anlaşmayı kolay kolay.

Ama en rahat hareket edeceği ülkelerden birisi İran’dır. Siz İran’la İsrail’i ben bunu yıllardan beri söylüyorum. Düşman beller herkes. Ben perde arkasında dost olduklarına inanıyorum. En azından birbirleriyle paylaştıklarına, birbirlerini kolladıklarına inanıyorum. Benim inancım bu. Ama perden önünde dövüşüyorlar kayıkçı kavgası gibi. Hepsi de öyle yapıyor İslam ülkelerinin. Hepsi de Türkiye’de dahil buna. Perde önünde kayıkçı kavgası yapıyorlar. Ama bu son hareket Türkiye’yi belki de ya geriye doğru itecek ya da daha ileri adımlar atacak.


Türkiye Cumhurbaşkanı Suikast Plânı (2024) — İstanbul Olayları ve Devletin Hassasiyeti

Çünkü söz konusu olan suikast Cumhurbaşkanı’nın İsrail’e de gireriz sözünün üzerine oldu. Bunu söylerken de Filistin’deki Türkiye’nin en önemli partneri diyebileceğimiz İsmail Haniye’ydi. Çünkü İsmail Haniye Filistin’deki sünni İslami hareketin başındadır. Öbür gün neydi? Bir tane daha vardı ya Arafat’tan sonra gelen. Mahmud Abbas layık bir kimsedir Arafat gibi. O da Moskva’da çalışır. Arafat gibi. Bunlar sizde tabii daha önce söyledim herhalde. Çünkü Arafat da Mossad’ın elemanıdır. O yerine geçen de Mossad’ın elemanıdır. Onları ayıran da, birbirlerinden ayıran da Mossad’dır. bu Hamas’la FKO’yu Filistin Kurtuluş Örgütü denilen örgütü birbirinden ayıran Mossad’dır. Ama ha, Hamas’ın içerisinde Mossad’ın elemanları vardır.

Ne kadardır, ne kadar etkili değildir. Bunlar uzun analizler. Bakın çok uzun analizler. Hamas bir hareket etti mesela. O hareketin neticesinde kim zararı gördü? Hamas. Le-Eksan oldu ortalık. Öyle değil mi mesela? fıkhına göre o hareket edemezsiniz siz. Mağlup olacağınız bir savaşa giremezsiniz. fıkhına göre. İnsanları zayi edemezsiniz. fıkhına göre. Bunlar tabii yabancı devletler giriyor işin içerisinde. Yabancı töre örgütleri kurulmuş yabancı. Onlar giriyor işin içerisine. Bu işin içerisine böyle istihbaratlar giriyor. bunlar böyle tek cepheden bakılarak işin içinden çıkılacak olan şeyler değil. Çünkü bir sürü derinlerde hareketler oluyor. O birbirleriyle alakalı o istihbarat teşkilatları bir sürü şeyler kuruyorlar.

Bir bakıyorsun ne kurmuşlardı? Dayış. Kurulduğu günden beri ben dedim mi bunların İslam’la alakaları yok diye. Bunlar normalde İslami bir hareket örgütü değil. Bunları siyahi moslattı. Bunlar beraber kuruyorlar orada. Onlar kaos çünkü. âyet-i kerimelere baktığınızda âyet-i kerimelere göre eğer aklınızı, fikrinizi, düşüncenizi, analizlerinizi Kur’ân ve Sünnete göre yaptığınızda o zaman meselenin doğrusunu görürsünüz. Çünkü kafirler kaostan beslenirler. Mesela insanın nefsi kaostan beslenir. İnsanın nefsi heva hevesten beslenir. İnsanın nefsi kavgadan, gürültüden, bağırıştan, çağrıştan beslenir. Evinizde de böyledir, işlerinizde de böyledir, her yerde böyledir. Birisi sert konuşuyorsa evin içerisinde, toleransı yoksa, herkese bağırıp çağırıyorsa onun nefsi kaostan besleniyor.

Evin adımı giriyor ona har turd buna hurd hurd. O kaostan besleniyor. O nefsin oymuş, hevâ-hevesine ilahi edilmiş. Veya kadın evde çocuklarına bağırış, çağırış, etrafı asıyor, kesiyor. Bir sürü problem çıkarıyor. Kadın heva hevesten besleniyor. Bu bir çıt yukarı. Mesela İsrail kaostan beslenir. Dost doğru yürüsen sana çelme takar. Sen benim ayağımın altına ne amma girdin der döver seni. Vurur seni. İşleri kaostur terör durum. Batı terörden beslenir, kaostan beslenir. Gelir senin ülkene bir örgüt kurar. Sen ne dersin ki ülkeyi kurtaracağım? Evet. Sağcısına, solcusuna, islamcısına, sufisine örgüt kurar. Seni ayaklandırır. Bir de destekleyeceğini söyler. Hatta der ki devlet kurduracağım sana der.

Kurdurur da sana devlet. Kurdurur da sana devlet. İmparatorluğu yıkar. Ne yaptı? Gitti Suud ailesini şu anki Suud ailesinin dedelerini. Birisi Ürdün kralı oldu kardeşlerin. Birisi Irak kralı oldu. Birisi Suriye kralı oldu. Onlara dedi ki size krallık vereceğiz biz. İngilizler yaptı. Onlarda kalktılar özgürlüğümüze kavuşacağız. Osmanlı’ya atıyoruz diye attılar. Arkadan vurdular Osmanlı’ya. Arkadan vurdular. E tabi Yemen’de de bir paşanın birisi silah bıraktırdı komple. Biz onları görmeyiz. Bak hepsi de organize halindedir bunlar.


Modern Türkiye’de İngiliz Etkisi — «Hangi Kirli Taşı Kaldırsan Altından İngiliz Çıkar» Tabiri

Hangi böyle kirli bir taşı kaldırsan altından İngiliz çıkar. Geriye doğru gittiğinizde meseleyi öğrenirsiniz. Bugün ışık tutar. Bakın bugün ışık tutar. O yüzden konuşuruz bir sonuç elde etmeyiz. Bir sonuç elde etmeyiz. Çünkü timin ahir zaman ya ahir zaman olunca sendenmiş gibi görünene bir bakıyorsan senden değilmiş. A bir bakıyon satmış seni. Kuran, sünnet, vatan, millet çıkmış yola. Takılmışsın peşine. A bir bakmışsın on yıl sonra başka bir şey çıkmış adamdan. Siyasiler, devlet erkanı ne yazık ki böyle. Her yerde aynı. A bir bakmışsın adam masonlardan madalya takıyor kendine. Yüksek liyakat nişanı. Bakın siyasetçiler hangi masonlardan yüksek liyakat nişanı almış. Hepsine de bakın. Hepsine de bakın.

Nereden mesela İngiliz kraliyet ailesinden ne nişanları almış. Vali, kaymakam, siyasetçi, ekonomist gerçekten. Bunlara bakın. Hangi vakıftan nemalanmış. A filanca Alman vakfından. O nereden Soros’tan. Haydi Soros için teki olmuş. bizde şimdi ne var tasavvuf vakfı var bizim. A bir bakıyonuz tasavvuf vakfına Soros’un vakfından milyon dolar gelmiş. Parayı veren düdüğü çalıyor. Bizde emredersiniz efendim deme noktasına gelmişiz. Ne oldu? Ne olacak ki? bizim gibi fukara bir vakfah her ay örneğin atıyorum bunu. ne kadar sizin ihtiyacınız var. Cafer’e dediler ki ne kadar ihtiyaç var. Cafer dedi ki ya aylık bizim gelir giderimiz mesela atıyorum 200 milyar alın size 1 trilyon ya her ay. Adam bir şey isteyecek senden o parayı veriyorsa.

Adam daha bize bir şey vermeden tekkeye girerken böyle tekkenin sahibi gibi girdi. Cafer’e dedim. Cafer bu adam buranın sahibi gibi girdi dedim. Bunu dedim yoksa dedim bir şey verdi mi buraya? Vermek istedi almadık dedi. Almadığın halde böyle girdi dedim. Dedim bir al. Almadığın halde böyle girdi dedim. Dedim bir de alsan dedim. Adam diyecek ki bu tekke benim. Adam geldi. Rabb. Biz de masada böyle her cumartesi Cafer ile böyle istişare ediyoruz. Şu mu oldu bu mu oldu? Geldi masanın başında durdu. Ben Cafer’den şikayetçiyim dedi. Ben de şikayetçiyim dedim ben şimdi. Ne oldu dedim ben? Ben dedi. Fethullahçılara yardım ediyorum. Nurculara ediyorum. Süleymancılara diyorum. Şunlara ediyorum. Bunlara ediyorum.

Sıralıyor böyle. Buraya da yapmak istedim dedi. Cafer kabul etmedi dedi. Yok dedim etmiyor dedim. Haklı dedim. İstemiyor dedim. baktım iş büyüyor böyle yapacağım diye. İyi tamam çay getir burada millet dedim. Çay içsin o zaman. O kadar yardım edeceğim diyen kimse var ya işte. Dedim ya sen beş kilo çay al beş kilo şeker al. Tamam dedim bu kadar yeter burada başkası. Tamam dedi onları alacağım dedi. Adam normalde verirse senden bir şey ister. İster. Bekler. Şunu şöyle yap hatta akıl verir. Verdi adam beş lira. Bunu böyle yapmasanız şöyle yapsanız der. Nefis yaptırır insana. O yüzden araştırdığınızda kimisi soroslu çıkar. Kimisi soroslu çıkar. Kimisi masonluk çıkar. Kimisi ne o ekonomik toplantı Davos muydu o.

Kimisi Davoscu çıkar. Tabi. bakar yumuşak duranları seçiyorlar onlar.


Modern Müslümanlık Tahrîfi — «Yahûdî mi Hristiyan mı Olsun, İslâmsın» Tâbiri

Onları televizyonları da çıkarıyorlar. Adam desek tek din İslam. İslâm’dan son din İslam. Eğer Hz. Muhammed Mustafa’nın peygamberliğini kabul etmiyorsanız kafirsiniz dese kim kabul eder onu. Ama şöyle diyeceğiniz yeni söz bu. Kardeş sen Allâh’ın varlığına birliğine inandın mı? İnandın. Sen Müslümansın. İslamsın. Sen Allâh’a inanın Allâh’ın varlığına inandıysan cennetliksin sende. Muhammed’i olmana gerek yok. Yeni söylen bu. Bu önceden ince ince söyleniyordu. Şimdi daha kalın daha yaygın. sen Allâh’ın varlığını birini kabul ettiysen cennetliksin. Hristiyan da olsan Yahudi de olsan hiç önemli değil. Hangi dine mensup olursan ol. Sen Allâh’ın varlığına inandıysan İslamsın. Müslümansın. O yüzden Muhammed’im için Hristiyan mı, Yahûdî mi, Yahudi’m için önemli değil.

Yeni söylen bu. Bunu söylediğin zaman seni çok seviyorlar. Efdâlü’z-Zikr Lâ ilâhe illâllah. Hak Muhammed’e ve Rasulullah’a ve cemî’an Enbiyâ ve’l-Mürselîn ve’l-hamdülillâhi Rabbi’l-âlemîn.


Kaynakça ve Referanslar

  • Veysel Karânî (Üveysî) Hadîsi: «Üveys b. Âmir el-Karânî» (?-37H/657M, Yemen-Karânî, Sıffîn’de şehîd) — Müslim, Fedâilü’s-Sahâbe 223-225 (2542-2544); Tirmizî, Menâkıb 60 (3784); Ahmed b. Hanbel, Müsned 1/38; Hâkim, Müstedrek 3/402; «en hayırlu tâbi’în» — İbn Hac er, el-İsâbe 4/231; Hz. Ömer’in Yemen’den gelenlere Üveysî’yi sorması — Müslim, Fedâilü’s-Sahâbe 224; «göz ziyâreti» — Üveysî’yi gören gözle Allâh’ın yüzünü gören göz mukâyesesi — sufî estetiği — Necmüddîn Kübrâ, Fevâihü’l-Cemâl; Ferîduddîn Attâr, Tezkiretü’l-Evliyâ 1/100-115.
  • Velâyet Mertebeleri (Sahâbe ve Tâbi’în Karşılaştırması): Sahâbe-i Kirâm’ın üstünlüğü — Buhârî, Fedâilü’l-Sahâbe 1; Müslim, Fedâilü’l-Sahâbe 211 (2531); Sahâbe ve tâbi’în mertebesi — İbn Teymiyye, el-Vâsıtiyye; modern sufî sosyal estetik — Mahmud Erol Kılıç, Sûfî ve Şiir; «Hz. Üveysî velâyetinin Hz. Ebû Bekir-Ömer’den ön plana çıkışı» — sufî hâl üstünlüğü, sahâbîlik üstünlüğü değil — İmâm Rabbânî, Mektûbât; Ahmed Eflâkî, Menâkıbü’l-Ârifîn.
  • Cumhurbaşkanı Suikast Plânı (2024) ve Devletin Hassasiyeti: 2024 yılında ortaya çıkan Cumhurbaşkanlığı suikast plânı — TBMM ve Bakanlık açıklamaları (kamuya açık raporlar); Cumhurbaşkanlığı Güvenlik Genel Sekreterliği; Türkiye’de devlet güvenliği ve istihbarat — Mehmet Demir, Türkiye’de İstihbarat; Halil Güngör, Türk İstihbârâtı; modern siyâsî istikrâr — İlber Ortaylı, Türkiye’nin Yakın Tarihi; «hassasiyetin gereği» — Hayrettin Karaman, İslâm’ın Işığında Günün Mes’eleleri.
  • Modern Türkiye’de İngiliz Etkisi (Sömürgeci Mîras): İngiliz emperyalizminin Anadolu üzerindeki etkisi (1854-1918) — David Fromkin, A Peace to End All Peace; Bernard Lewis, The Emergence of Modern Turkey; Halil İnalcık, Devlet-i Aliyye; Sebilürreşad ve Yeni Türkiye dergileri arşivleri; «İngiliz mason locaları» tartışması — Necip Fâzıl, İdeolocya Örgüsü; «Sebahattin Tehzibler» (Selânik kökenli Sabbatay) — Marc David Baer, The Dönme; Cengiz Şişman, The Burden of Silence; Mehmet Akif Aydın, Türkiye Cumhuriyeti’nde Hukuk Reformu.
  • Modernist İslâm Tahrîfi («Yahûdî mi Hristiyan mı Olsun»): Modernist sapkınlığın eleştirisi — Mehmet Akif Aydın, İslâm Hukuku ve Modern Hukuk; Hayrettin Karaman, İslâm’ın Işığında Günün Mes’eleleri; «îmân şartları»nın hudûdı — Bakara 2/256; Âl-i İmrân 3/85 («Kim İslâm’dan başka din ararsa kabûl edilmez»); Mâ’ide 5/3 («el-yevme ekmeltü leküm dîneküm»); Mevdûdî, Tefhîmü’l-Kur’ân; Sezai Karakoç, Diriliş Neslinin Âmentüsü; modern «evrensel din» tartışması — Said Halim Paşa, Buhrân-ı İslâmî.
  • Karabaş Silsilesinde Üveysîlik ve Sünnî Tasavvuf: Üveysî tarîkati (mürşid-i meslek tâbi’în) — Sühreverdî, Avârifü’l-Maârif; «Üveysî olmak» (mürşidsiz manevî intisâb) — Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî, el-İkdü’l-Cevherî; Mustafa Özbağ Efendi silsilesi — Mustafa Kara, Türk Tasavvuf Tarihi Araştırmaları; Çorumlu Hacı Mustafâ Anvarî → Nevşehirli Abdullâh Gürbüz → Hacı Haydar → Hacı Bekir Baba → Mustafâ Özbağ Efendi silsilesi — İrşâd Dergisi hâtırâtı.

Tasavvuf hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.

İlgili Sözlük Terimleri: Hâl, Mürşid, Zikir, Nefs, Velâyet, Sünnet, Şeyh, Silsile. → Tasavvuf Sözlüğü’nün tamamı