Ahmed bin Hanbel’in hadisi. Kim Allah’ı zikretmekten yüz çevirirse Allah da onu kendine unutturur. sen Allah’ı zikretmeyi bıraktın, yüz çevirdin. Allah sana kendisini unutturuyor. Çünkü zikrullah en büyük iş.
Zikre sırtını dönersen, Allah’ı unutursan Allah’da sana kend Hakkında
Zikrullah en büyük nimet. Bir taraftan maddi manevi nimet. Sen zikrullah’ı bırakaraktan maddi manevi nimete yüzünü çevirdin, döndürdün. Sen Allah’a sırtını döndün. Cenabı Hak seni maddi manevi bir sofraya oturtturdu.
O maddi manevi seni nimete gark etti ve seni maddi manevi nimetin içerisinde yaşatırken sen hainlik yaptın, sen vefasızlık ettin, sen körlük yaptın, sen nimete sırtını döndün, sen nimete vefasızlık ettin. Cenab-ı Hak da kendisini unutturdu sana. Sebep sen en büyük işe sırtını döndün. Çünkü sen Allah’ın en büyük, en faziletli ibadetine sırtını döndün. Cenab-ı Hak seni zikrullah halakasına oturtturdu.
Sen o halakaya hainlik ettin. O yüzden Allah sana kendisini unutturdu. Veyahut da sen zikrullah’a düşman oldun. Sen zikir halakasına düşman oldun. Zikrullah’a düşman oldun.
Öyle bir büyük bir nimet ki Allah’ı zikir. Sen sırtını oraya dönersen sen Allah’ı unutursan Allah da sana kendisini unutturuyor. Bu büyük bir aslında dünyadayken daha ceza. Allah muhafaza eylesin. >> Rabbim muhafaza eylesin inşallah.
O yüzden Mesnevide Hazreti Pir zikirsiz insan, cansız cesettir. Zikirle dirilen gönülse hakkın nefesiyle konuşur der. Demek ki zikirsiz beden cansız. Hani o az önce hadis-i şerifi zikredenle zikretmeyenlerin arasındaki farkı söyleyeyim mi? Zikretmeyenler ölü gibidir. Hazreti Pir de diyor ki, “Zikirsiz insan cansız cesettir. Zikirle dirilen gönül ise hakkın nefesiyle konuşur. O yüzden normalde o kimse zikrullah yok ise o yok olmaya mahkumdur. O kimsede zikrullah durmuyorsa ve o zikrullah’ı terk ettiyse o kimse de manevi olarak yok olmaya mahkumdur.
Tasavvuf hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.
İlgili Sözlük Terimleri: Zikir. → Tasavvuf Sözlüğü’nün tamamı