Regaib, Allah’tan istemek, Allah’tan ümid etmektir konusunda Mustafa Özbağ Efendi sohbeti. Bu yazıda Regaib, Allah’tan istemek, Allah’tan ümid etmektir hakkında tasavvuf perspektifinden önemli bilgiler ve değerlendirmeler bulacaksınız.
Regip manada rağbet kökünden geliyor. Bol ve değerli bir bağış, mükafat, sevap, fazilet ve amel olarak anlıyorum. Regaibi yönelmek. Ona yönelmek. Allah’a yönelmek istemek. Allah’tan istemek. Allah’a yalvarmak kalbi. Cenabı. Hakk’ın yoluna ve kapısına çevirmek. Ve bu gece günahkarların dönebilir miyim acaba kapı bana açılır mı diye sorduğu gece umutsuzların ümitsizlerin kendilerinde ümit ve umut ışığı göremeyenlerin hala kapı açık mıdır ki diye sorduğu gece. Oysa. Cenâb-ı. Hak. Kur’an-ı. Kerim’inde buyuruyor ki. Allah kullarına karşı çok. O kullarına karşı hep lütufkardır. Kullarına karşı hep merhametli. Kullarına karşı hep kucak açıcı. Tövbe ederlerse tövbelerini kabul edicidir. O yüzden raga bana şunu söyler. İstemek ayıp değildir. İstememek gaflettir, küstahlıktır, kibirliliktir. O yüzden bir kimse. Cenâb-ı. Hak’tan ne istiyorsa bu fakirin tabiriyle annenizden,.
Regaib, Allah’tan istemek, Allah’tan ümid etmektir Hakkında
babanızdan, kocanızdan, eşinizden, çocuklarınızdan rahat isteyemezsiniz ama. Allah’tan rahat bir şekilde peynir ekmek ister gibi isteyebilirsiniz. O yüzden regaip. Allah’tan istemek, Allah’a ümit etmek, umut beslemek, yarına karşı direnç göstermek, her türlü sıkıntıya, her türlü bela, musibet, derde, her türlü olumsuzluğa karşı göğsünü gerip boynunu. Allah’a bükmektir. Bütün şeytani sistemler ve şeytanlaşmış insanlar sizin boynunuzu kendisine bükmenizi beklerken sizin boynunuzu. Allah’a bükmenizdir. Regaip. O yüzden bu gece veyahut da bundan önceki gece veya bundan sonraki geceler müminin, sufinin boynunu sadece ve sadece. Allah’a bükmesidir. O Allah ki kullarının hem tövbesini hem duasını kabul eden. Allah’tır. Hani. Cenâb-ı. Hak. Adem’i yarattı da. Adem’e demişti ki işte şu bölgeye yaklaşma veya şu ağaca yaklaşma veya şu bitkiye yaklaşma. Burası çok önemli değil.
benim için. Cenâb-ı. Hak bir emir vermişti onlara bir sınır çizmişti. Allah kullarına sınır çizer. Çünkü. Adem’e de sınır çizmişti. Bunu böyle illaki ağaçtı, yok meyveydı yok daldı, çiçekti, budaktı yok bir yerde olarak görmeyin. Cenâb-ı. Hak sınır çizdi. Adem’e. Dedi ki, “Bu sınırdan öteye geçme.” Aynı şekilde. Musa’ya da sınır çizmişti. Cumartesileri dedi ki, “Avlanmayın. Sınır çizer. Allah kullarına. İmtihanın sırrı budur. Sınır çizer. Müslümanlara der ki, “Faizle iştigal etmeyin.” Sınır çizer. Müminlere der ki, “Fuhuş da iştigal etmeyin.” Sınır çizer. Müminlere der ki, “İçkiden uzak durun. Sarhoş edici şeylerden uzak durun.” Sınır çizer. Müminlere der ki, “Şirkten uzak durun.” sınır çizer. Bakın sınır çizer. O yüzden. Adem’e de dedi ki, “Ey. Adem, Havva ile beraber bu sınırı aşmayın.
Regaib, Allah’tan istemek, Allah’tan ümid etmektir Sohbeti
Onlar sınırı aştılar.” Bakara ayet 37. Adem rabbinden kelimeler aldı. Günahının bağışlanmasını istedi. Allah da tövbesini kabul etti. Şüphesiz ki. Allah tövbeleri çokça kabul edendir. Merhamet sahibidir. Ve. Adem ile. Havva. Cenab-ı. Hakk’ın lütufu, ikramı, ihsanı öğretmesi ile. Araf suresi ayet 23’teki duayı yaptılar, tövbeyi yaptılar. Ey. Rabbimiz biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize acımazsan mutlaka zihan edenlerden oluruz.” dediler. Ve. Cenâb-ı. Hak kendi katından, kendi lütfundan, kendi ihsanından, ikramından. Adem ve. Havva’nın bu duasını, bu tövbesini kabul etti ve. Adem affoldu. Havva affoldu. Ey inanan. Müslümanlar, Allah’tan ümidinizi kesmeyin. Hangi günahı işlediyseniz işlediniz. Hangi suçu istediyseniz işlediniz. Cenâb-ı. Hak’a rücu edin. Ona tövbe edin. Ondan af dileyin. Muhakkak ki. Allah gafurur rahimdir. Günahlarınızı affedecektir.
İlgili Sohbetler
- Ayetleri çarptıranlar, hadis-i şerifleri inkar edenler bu dünyadan kafir olarak göçüp gideceksiniz
- Gelin ey ümmet-i Muhammed’in şeyh gibi alim gibi görünenleri, nefesiniz varken Allah’a tövbe edin
- Gelin ey ümmet-i Muhammed’in şeyh gibi alim gibi görünenleri, nefesiniz varken Allah’a tövbe edin
Tasavvuf hakkında daha fazla bilgi için Tasavvuf – Vikipedi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Regaib, Allah’tan istemek, Allah’tan ümid etmektir konulu bu sohbet Mustafa Özbağ Efendi tarafından gerçekleştirilmiştir. Daha fazla Regaib, Allah’tan istemek, Allah’tan ümid etmektir sohbeti için sitemizi takip edebilirsiniz.