Perşembe, 14 Mayıs 2026
YOLUMUZ NÜBÜVVET YOLUDUR

Mustafa Özbağ

İrşad & Tasavvuf · Resmî Site
Dergah Sohbetleri Serisi ·

660. Dergah Sohbeti — Mehdiyetle İlgili Uyarılar, Ekonomik Tedbirler ve Evlilik Nasihatı

Mustafa Özbaş Efendi, Mehdiyetle ilgili güncel analiz ve algı operasyonu uyarıları, ekonomik tedbirler ve tasarruf tavsiyesi, seferde namaz kısaltma, Masonluk atfetmenin hükmü, Sünnete uygun evlilik adabı, düğünlerdeki haramlar ve Çanakkale şehitlerine olan sorumluluğumuzu anlatıyor.


1. Bölüm

Selamun aleyküm. Allâh gecenizi hayırlı eylesin. Rabbim ayınızı, yılınızı, ömrünüzü hayırlı eylesin. Cenab-ı Hakk’ı hak, batılı batıl bilenlerden eylesin. Hakk’ı hak bilip hak yolunda mücadele eden, batılı batıl bilip batıla karşı cihâd eden kullarından eylesin. Rabbim bütün İslam âlemine dillik, birlik, beraberlik nasip eylesin. Rabbim cümlemize Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye sımsık yapışanlardan eylesin. Cenâb-ı Hak nerede Müslümanlara zulmedenler varsa zulmedenlerden, Cenâb-ı Hak Müslümanların intikamlarını alsın. İsrail’i yerle bir eylesin. Filistin’e özgürlük nasip eylesin. Çin’i dağıtsın. Doğu Türkistan’a özgürlük nasip eylesin. Irak’ta, Suriye’de, Filistin’de, Yemen’de, Mısır’da, Fas’ta, Tunus’ta, Cezayir’de.

Dünya üzerinde nerede Müslümanlara zulmediliyorsa, Cenâb-ı Hak zalimlerden intikamı alsın. Eşmey. Eşmey. Sorular var. Hakkınızı helal edin. Ben biraz böyle kendimce sohbetim nasıl olacak bilmiyorum. Çünkü önden dört tane diş söküldü. Harfleri çıkarmakta zorlanabilirim. O yüzden biraz da böyle orada çok konuşunca ağrısız oluyor. Dikişler daha alınmadı. Götürebildiğim yere kadar götüreceğim. Hakkınızı helal edin. Seher vakti ne zaman başlar, ne zaman biter? Sabah namazı vaktiyle başlar. Keraat vaktine kadar devam ederse her vakti. Seneler önce Mehdiyet ile alakalı bir sohbetinizde Ayasofya’yı manevi bir rumuz olarak gördüğünüzü açılmasına dikkat etmemizi söylemiş idiniz. Yakın zamanda ise cihâd eden bir topluluğun Irak, Suriye ve Ortadoğu coğrafyasından çıkmayacağını söylemiştiniz.

Soru bir güncel durumda bize şuna dikkat edin dediğiniz bir nokta var mı? Biz Kur’ân ve Sünnet’i sık sık yapışıp yaşamaya gayret ederiz. Bu analizm devleti idare edenlere. Devleti idare edenlere analizm şu, gaza gelip oyuna gelip tezgaha gelip İsrail’le savaşa tutuşmasınlar. Tekrar bunun antını çizeyim. Size de bütün dünya Müslümanlarına bu tuhaf gelebilir. Analizm benimkisi. Türkiye Cumhuriyeti devleti gaza gelip oyuna gelip tezgaha gelip İsrail’le sonu gelmeyecek bir savaşa katılmasın. Bu normalde böyle bir şey yapılacaksa bir Mehdi ordusu kurulsun. O Mehdi ordusu bütün dünya Müslümanlarına açık olsun. O Mehdi ordusuna bütün İslam alemi katılsın. Oraya destek versin. Buna evet. Ama şu anda Türkiye Cumhuriyeti devleti kendisine bir saldırı olmadan eğer ki İsrail’le savaşırsa doğru yapmamış olur.

Buna dikkat edelim. Biz kendi dairemizde de bu zamanda şimdi bundan sonra böyle daha daha arttırabilirler bunu. Mehdi çıktı, Mehdi şunu yaptı, Mehdi bunu yaptı. Mehdi yok orada dolaşıyor, yok burada dolaşıyor. Bu Mehdi ile alakalı algı operasyonlarına hiç kimse bakmayacak. Normalde çünkü bunu kullanabilirler, bunu kullanabilirler dediğim için de bu meselede özellikle herkes uyanık olacak. Mehdi zuhur ettiğinde bunu mümin olan herkes bunu görecek, bunu duyacak. O yüzden mümin olanlar bunu tanıyacak, bunu bilecek. Bununla alakalı kimse bu manada aldanmaya gelmesin. Bundan sonra siyasi ortamdan, ekonomik ortamdan, sosyal ortamdan her türlü yaşanan hadiselerden çok fazla iyilik beklemeyin. Ayağınızı yorganınıza göre değil, ayağınızı kısa uzatın.


2. Bölüm

Tasarruf edin, tasarruflarınızı altında biriktirin. Borçlanmayın, gereksiz alışverişler yapmayın, kredi kartlarınızı doldurmayın. Bence temkinli ve tedbirli yaşayın. Bunu derviş kardeşlere hep söylerim, üzerine basa basa söylediğim şey bu. Temkinli ve tedbirli yaşayın. Ticaret yapanlar ekonomiyi daha da iyiye gidecek diye düşünmesinler. Belli müddet daha ekonomik olarak büyük bir durgunluk bekliyorum. Küçük değil, büyük bir durgunluk bekliyorum. O yüzden herkes tasarruf tedbirlerine dikkat etsin. Yeni yatırım yapacak olanlar frene basarak yatırım yapsınlar. Borçlanmasınlar. Asla borçlanmayın. Allâh bizi affetsin. Mehdiyete insanlar Kur’ân sünneti uyarak ve irşad noktasında cihâd ederken ekonomik, bilimsel ve güçlü olma noktasında nasıl bir çizgiye uymalı?

Bunların hepsi de devleti ilgilendiren şeyler. Ama ne kadar müsaade ederler, ne kadar müsaade etmezler, bunu bilemeyiz. Allâh bizi iyi etsin inşâAllah. Dayım Mehmet Fırat kaza geçirdi. Bana Bursa’ya sohbete geldiğimde sizden ve ağabey kardeşlerden dua istememi söyledi. Şifa bulması için hürmet ederim. Rabbim şifalandırsın inşâAllah. İnsana bir sıkıntı dokunduğu zaman gerek yan yatarken, gerek otururken, gerek dikilirken bize dua eder. Kendisine sıkıntısını gideriverdik mi sanki kendisine dokunar. O sıkıntı için bize hiç yalvarmamış gibi kaldırmadan geçer gider. o aşırı gidenlere yaptıkları şeyler böyle güzel gelir. Yûnus Suresi âyet 12 soru. Âyet-i Kerim’de geçen aşırı gidenlerden olmamak için nelere dikkat etmeliyiz?

Harama girmeyelim, heva hevesimize uymayalım. Gaflete düşüp Allâh’ın zikrini terk etmeyelim, ibadetleri terk etmeyelim. Farzını sımsıkı yerine getirelim, nafilerle Allâh’a yaklaşalım. Gafletten uzak olalım. Dışarıdan bakıldığında Müslüman gibi görünen ama yaptığı ve söylediği sözler vatan ayinliği nitelinde olan birisi için bu Mason demenin hükmü nedir? Bir konuda elimizde bir bilgi yoksa biz ona bu Mason’dur diyemeyiz. Mason olduğuna dair elimizde bir delil olması lazım. Öyle bir delil yoksa onu Masonluk atf etmek, kafirlik çünkü. Allâh muhafaza eylesin. Bunu elimizde delil olmadan bir şey diyemeyiz. Diyanet işleri başkanına Mason denir mi? Ben diyemem. Elimde bu konuda bir delil yok. Nisa âyet 101 ayette eğer kafirlerin size fitne vermesinden korkarsanız, yeryüzünde sefere çıkınca namazını kısaltarak kılmanızda bir sakıncı yoktur buyuruyor.

Günümüzde hele ki Türkiye şartlarında bir kafirin saldırısıyla karşılaşma durumu yok denilecek kadar az. Bu durumda seferlik yok mu? Bizler için geçerli mi? Geçerli. Allâh Resulü sallallâhu aleyhi ve sellem Hazretleri sefere çıktığında namazlarını hep kısalttı. Hadîs-i şerifte Allâh’ın ikramı olarak söylüyor. O ikramı karşı çıkmakta küfür olur. Allâh muhafaza eylesin. Bir kardeşin sorusunu yazıyorum. Bir bankanın kendi bünyesinde bir müzesi var. Bu müze ücretsiz olduğu için gelir gider ve maaşlar banka tarafından finanse ediliyor. Oğlu diyor ki, onların kalkılmasına sebep olacağım. Tekelbain’de çalışmaktan ne farkı var bunun diyor. Diyanete sormuş, haram demişler. Bu kan hakkında bizi aydınlatabilir misiniz?


3. Bölüm

Peki, Türkiye’de herhangi bir kurum ve kuruluş gösterin bana. Helal olsun. Normalde Diyanete sormuş, Diyanetin kazancı helal mı ki? Veya benim şirketim var, ben ticaret yapıyorum. Benim kazancım komple helal mı ki? Şimdi, şimdi işte vergiydi, sigortasıydı, muhtasardı, peşin peşin yatıyor, önceden yatıramıyorduk. Faiz ödüyorduk. Diyanetle alakalı hem anayasa mahkemesinin bu noktada kararı var hem de anayasada hükmü var. Diyanet layık bir kurumdur. Anayasada hüküm var. Diyanet layık bir kurumdur. Diyanet dahi layık bir kurumsa, o zaman Türkiye’deki hangi kurumu siz dini göreceksiniz? Allâh bizi affetsin. Evlilik görüşmesi yapılıp karar verildikten sonraki aşamada konuşmanın ölçüsü ne olmalı? Karar verildiyse nikahı kıyacaksın yürücen.

Kızını evlendirecek olan evlilik görüşmesi yaptırıyorsa, kızını o gün evlendirmeye hazır olacak. Oğlunu evlilik görüştürmesi yapıyorsa, o gün oğlunu evlendirmeye hazır olacak. Görüş Allâh görüş, Görüş Allâh görüş, sanki Amerika Rusya görüşmesi gibi. Görüşten bir iki sefer ortak noktalar belli. Görüşten bir iki sefer ortak noktalar belli. Kur’ân Sünnet varsa bir insanın özel bir hukuku onu söyler. Bitti mi mesela? Bitti, tamam. Allâh’ın emri, peygamberin kavli. İmam-ı Azam’ın iştahadı üzerine seni kızımızı istiyoruz, seni oğlumuzu istiyoruz, bitti. Bu hadih hazırlık süreci 5 gün, 10 gün, 20 gün sürsün. Eyvallâh. Bu kadar evlilik dediğiniz şey. Ama Türkiye’de böyle değil, Müslümanlarda böyle olması gerekirken, Müslümanlarda böyle değil.

Git gel, git gel, git gel, görüş bir daha gel, görüş bir daha gel, yok hadi istemeye git, yok söze git, nişana git, şuna git, buna git. Hadi yok kıyafet alınacak, git gel, eşya alınacak, git gel. Allâh. Allâh gençlere sabır versin. Ondan sonra millet evlenmekten korkuyor. şu anda evliliklerin %80’ı, %90’ın sünnete uygun değil. %80’ı, %90’ın sünnete uygun değil. %80’ı, %90’ın sünnete uygun değil. Düğünler %80’ı, %90’ı sünnete uygun değil. İki genç evleniyor, herkes baldırı çıplak ortalıkta, çırıl çıplak her biri. Evlenenler ne yapıyor? Onların günahına sebep oluyor. Siz bir şer kapısı açarsanız, oradan kaç kişi geçerse ondan nasibinizi alırsınız. Bir hayır kapısı açarsanız, oradan kaç kişi geçerse ondan da nasibinizi alırsınız.

Hadîs-i şerif ne yaptı? Oğlan düğün yaptı. Geldi herkes baldırı çıplak oynadı, hopladı, zıpladı, içti, bilmem ne yaptı. Oğlan düğünü oğlan yapıyor ya, oğlan hepsinden de aldı günahını, sırtlandı. Aldı günahını, sırtlandı. Hepsine de sebep oldu çünkü. Desek ki oğlanı, hele kimisi böyle namazın davdesinde, hatta derviş olanlar da var. Desek ki gel içki iç, içmem der. Desek ki gel soyun, soyunmam der. E bu ne? Kız tarafı böyle istedi. Lan daha kafada sen cebellez oldun, kafada onun her istediğini kabul ettin. Haramı kabul ediyorsun ya. Bitti. Bitti. E çocuklar anne babayı da dinlemiyor şimdi. En acı tarafı o. Anne babanın boynu bükülüyor. Bana daha acı geleni söyleyeyim. Bana çok ağır geliyor, acı geliyor. oğlanın veya kızın önemli değil.


4. Bölüm

Anne babası yıllarını İslami mücadeleye vermiş. Yıllarını. Ama bir cemaat ama bir tarikat ama bir kurum kuruluş orada yıllarını vermiş. Ve evlat, anne babasının yıllarını verdiği o yola babasının ve ailesinin arkasından kocaman bir gedik açıyor. Ona üzülüyorum ben. o anne babaya desen ki şunu yap yapmaz, bunu yap yapmaz, şöyle yap yapmaz. Taviz vermez yani. Ki vermemiştir 25 yıl 30 yıl İslami hayatından taviz vermemiştir. Yılları geçmiştir. Koca çınar olmuştur o. Ama çocukları arkadan kocaman bir delik açıyor. Kocaman bir gedik açıyor. Ama bu gedik mukaddes değil, şeytani bir gedik. Ve o evlat anne babasının ne yaptığının farkında değil. O evlat anne babasının ne yaptığının farkında değil. Anne babasına en büyük ızdırabı çektiriyor.

En büyük ızdırabı çektiriyor. bakıyorsun söylenecek bir laf yok. bu çok acı bir şey. Bu şu neye benziyor biliyor musunuz? ben diyorum ya Mücahit diye yola çıktılar, müteahhit oldular, ondan sonra it oldular. Nasıl bunlara laf söylüyorsam çünkü inandı insanlar bunlara. Dediler ki bunlar Kur’ân, Sünnet, Vatan, Millet. Yürüyün, yürüdü herkes. Gece yarılarına kadar bayraklar astılar, filamalar astılar, pankartlar astılar. Onlar saf duygularla yürüdüler. Aynı şey cemaatler tarikatlar için de geçerli. Herkes Kur’ân dedi, Sünnet dedi, Vatan dedi, Millet dedi, yürüdü. Nereye yürüdüğüne sormadan, sorgulamadan yürüdü. Aa bir baktılar ki belli bir zaman gelince satılmış bunlar. Baştaki kimseler satmış arkasındaki kitleyi.

Bakın başkası normal başlarındaki kimseler satmış arkasındaki kitleyi. Nasıl bu hüsransa? Bakın bu büyük hüsran. Benim için büyük hüsran. Aynı şey bu evlilik meselelerinde çocukların, anne ve babalarının o devasa 20 yıllık, 30 yıllık, 40 yıllık İslâmî mücadelelerine arkadan çok büyük gedik açması. Bu çok acı. Bu çok acı, bunu normalde bir Müslümanın görmesini, çekmesini istemem. Bir Müslümanın bunu yaşamasını istemem, istemem gerçekten. Ve bu çocuklar ne yazık ki farkında olmadan bu acıyı, bu ızdırabı anne ve babalarına yaşatıyorlar. Bir de bilhassa erkek evlatlar, bunu kadını önemsizleştirdim için söylemiyorum. Evlenecekleri kadın için yapıyorlar bunu. Oysa babanın hakkıdır, bu Kur’ân ve Sünnet’e uygun değil bu hareket, bu kadını boşayacaksın dese babanın hakkıdır.

Bu kızla evlenmeyeceksin dese erkek babası babanın hakkıdır. Bakın babanın hakkıdır. Ama ne yazık ki çocuklar babalarına çok ağır bu kullanacak olduğum kelime ama bu ihanet ediyorlar. Anne ve babaların dini hayatlarına ihanet ediyorlar, anne babalarının kendisine ihanet ediyorlar. Ve anne baba oğlunu veya kızını bu noktada evlendirirken mutlu değil. Mutlu değil, rahat değil. Aslında anne baba da ona müsaade ettiği için o da harama giriyor. Anne baba buna müsaade ettiği için o da harama işlemiş oluyor. Aynen oradaki yapılandan, edilenden nasibini alıyor o da. Orada bulunan da harama giriyor. Orada bulunan da harama giriyor. kırılmasın, üzülmesin, incinmesin, kardeşimizdir, arkadaşımızdır, gidelim orada bulunalım diyen kimse de harama giriyor.


5. Bölüm

Bu iş o kadar çok yaygınlaştı ki insanlar artık bunun haram olduğuna dair önemsizleştiriyorlar bunu. Haram ya. Haram, bildiğiniz haram. Büyük günahı kebair. Ve onu tasvih etse bir insan, o töreni, oradaki o düğünü, oradaki o İslam dışı hareketi, oradaki o düğünü, oradaki o İslam dışı hareketi, tasvih etse bu zaman da böyle oluyor. Bu normal dese, o esnada ölse o kimse küfür ehli olarak ölür. biz şapkaya takmışız ya, haklı olarak. Bakın şapka yüzünden şehit oldu bir kimse. Dedi ki bu şapka kafirlere benzemek için giyildiğinde küfre düşmüş olur. Teclid-i iman teclid-i nikah gerekti dedi. Ve o kimse şapka takmadığı için asıldı, şehit oldu. Ya şimdi o zat dönse bize dese ki ben sırf Frenklere benzememek için şapka takmadım, şehit oldum.

Siz benim arkamdan ne yaptınız dese ona söyleyecek bir sözümüz yok bize. İstiklal mahkemelerinde asılan şehirlere, dervişlere, şapka yüzünden asılan o alimlere bizim söyleyecek bir sözümüz yok. Bizim Çanakkale şehitlerine söyleyecek bir sözümüz yok. Ben Gelivolu’ya gittim de boynu bükük geziyorum orada. Ben Gelivolu’ya gittim de boynu bükük geziyorum orada. 14 yaşındaki çocuk, 13 yaşındaki çocuk, 14 yaşındaki çocuk bu vatan için, bu millet için, Kur’ân için, sünnet için şehit olmuş. Zalim İngiliz, zalim İngiliz oradaki Kızılay çadırını, sağlık çadırını, hastaneyi bombalamış. İsrail ne yaptıysa İngilizler bize yaptı bu ülkede. Yunan yaptı bize bu ülkede. Fransızlar yaptı, İngilizler yaptı, İtalyanlar yaptı.

İsrail şu anda Filistin’de ne yapıyorsa Fransızı, İtalyanı, İngilizi, Yunanı hepsi de yaptı. Biz unuttuk. Unutturdular bize. Bizim ders kitaplarında geçmez bile onlar. Geçmez. Avrupa Birliği’ne gireceksiniz ya, Avrupa’ya köle olacaksınız ya. O yüzden Avrupa’ya düşman olamazsınız siz şimdi. Avrupa neyi varsa getirecekler hepsini de kabul edeceksiniz. Ne anladık biz şimdi? Çanakkale’de şehit düşenlerin yüzüne bakabilecek misiniz? İstiklal mahkemelerinde yargılanmadan asılan şeyhlerin, dervişlerin yüzüne bakabilecek misiniz? Alimlerin yüzüne bakabilecek misiniz? Medrese hocalarının yüzüne bakabilecek misiniz? Bakamayacağız, ben bakamam. Şimdi fazlası yaşanıyor. Sokaklar çırıl çıplak, düğünler çırıl çıplak, caddeler çırıl çıplak.

Her yer çırıl çıplak. Bundan rahatsızlık duymuyor kimse. Adamın gelini çırıl çıplak, kızı çırıl çıplak, rahatsızlık duymuyor kimse bundan. Düğünler oluyor böyle Kur’ân Sünnet’in dışında. Herkes çırıl çıplak geliyor oraya, oynuyor, kalkıyor, zıplıyor. Rahatsız değil hiç kimse. Rabbim bizi uyandırsın. Cenâb-ı Hak hidayete erdirsin. Bizleri Kur’ân ve Sünnet noktasında mücadele edenlerden eylesin. Cenâb-ı Hak bizi hakkı, hak, batılı, batıl bilenlerden eylesin. Bilip de yaşamayanlardan değil, bilip de yaşayanlardan eylesin. Bu konuda bize mücadele azimi versin, cihâd şuuru versin. Her halimizde Kur’ân ve Sünnet-i Seniyye bağlı kalmanın kuvvetini, kudretini, hikmetini bize bahşeylesin. Yoksa durumumuz gerçekten zor.


6. Bölüm

Allâh muhafaza eylesin. Derviş kardeşlere nasihatim. Evliliklerinizi, evlenecek olan kimseler kısaca, öz ve hızla hareket edin. Nefislerinize uygun ol. Evliliklerinizi, evlenecek olan kimseler kısaca, öz ve hızla hareket edin. Nefislerinize uymayın. Heva hevesinize kurban etmeyin. Kendi nefsinizi ilahlaştırmayın. Din, dini bütün evlilikler yapın. Bunun sıkıntısını çok yaşarsınız sonra. Erkekler, gözünüzü Kur’ân ve Sünnet’i yaşayan kadına dikin. Evlenecekseniz, dinini yaşayan kadınlar alın. Heva hevesinize uymayın. Gidin tertemiz bir dervişle evlenin. Gidin tertemiz bir insanla evlenin. Kur’ân ve Sünnet’i yaşayan bir bayanla, hanımefendiyle evlenin. Ahlaku düzgün bir insanla evlenin. Kız babaları, çocuklarınızı Kur’ân ve Sünnet’e uygun insanlarla evlendirin.

Kimsenin zenginliğine, makamına, mevkisine bakmayın. Kimsenin kız babasısın, ahlaklı bir insan buldun değil mi? Adam ahlaklı veya derviş, veya derviş değil. Ahlaklı, düzgün, ibadetinde, harama helala dikkat ediyor. Ver kardeşim kızını. Ver kardeşim, arkana bakma. Şunu mu yapacaksınız, bunu mu yapacaksınız? Ulan inek mi satıyorsun be edepsiz adam? Yok İslam’da böyle bir şey. Ben kendi kız kardeşimi evlendirirken, geldiler istemeye, dünür olacak olan adam. Eee dünür ne istiyorsunuz söyleyin bakalım. altın salkım. Bir tuhafıma gitti benim. Bir tuhafıma gitti. Allâh’ım laf söylesem bir türlü söylemesem bir türlü dayanamadım. Dedim inek mi alıyorsun sen ya? Damına inek mi alıyorsun sen dedim. Bunlar sustu hepsi de.

Bu nasıl bir söz dedim ya? Daha o zaman İslam’la benim bağım bağlantım yok. Benim o zaman dinle bağım bağlantım yok. Eee dünür ne istiyorsunuz bakalım? Hiçbir şey istemiyoruz dedim. Ne istiyorsan tak istersen hiçbir şey takma. İstersen hiçbir eşya alma. İstersen bir tane dedim parça bir şey alma. Hiçbir şey alma dedim. Hiçbir şey alma dedim. Hiçbir şey istemiyoruz dedim. Dilenci miyiz biz dedim bir şey isteyeceğiz senden. Kaldı. Böyle kaldılar. Dedim hiçbir şey istemiyoruz istiyorsanız hiçbir şey yapmayın. Ama yarın öbür gün dedim bu kız evlendiğinde annenin evinden bunu mu getirdin diye dedim. Bir laf söylerseniz valla da billa da tilla da Allâh’a yemin olsun dedim. Anlı çatınıza ateş ederim mermiyi yakarım dedim sizin anlı çatınıza.

Bu kadar. Kaldı bunlar. Şimdi istiyorsanız isteyin istemiyorsanız kalsın bu iş dedim. İnek satıyor sanki millet. Adam kızını evlendirmiyor. Tabirimi hoş görün. Bu İslam değil. İslam bu değil. Edebiyah sonra Fatma annemizin çeyizi bu kadardı. Hadi senin de öyle olsun. Hz. Ali Efendimiz bu kadardı. Hadi senin de olsun. Ne istiyorsun? Bırak ne yapıyorsa yapsınlar. Ne ediyorlarsa etsinler. Öyle bir şey yok. Millet şimdi bir evleniyor. Önceden de aynıydı. Arkada tonlarca borç. Evleniyorlar. Kadın gelmiş evlenmiş. Babası ona borç yapmış. Evlenen kızına borç yapıyor. Her ay evlenen kızı borç ediyor. Oğlan her ay borç ediyor. Evlendi bunlar sözde. Annesi babası kızına borç yapmış. Kızın borcu var. Borçla aldı adam kızı.


7. Bölüm

Ne borcu bu? Çeyiz borcu. Çalış babam çalış. Öde babam öde. Kızını borçla göndermiş adam. Kız 20 taksit 30 taksit ödeyeceğim diye uğraşıyor. Adamda da 20-30 taksit var. Bunlar evde ikisi de. Kulu güç gibi oturuyorlar. Evlendi bunlar. O ona bakıyor. Cepte bir şey yok. O ona bakıyor. Cepte bir şey yok. Her ikisi de ay başını bekliyor. Herkes taksitleri ödeyecek. Bakıyor. Ellerinde bir şey yok. Allâh muhafaza eylesin. O yüzden evliliklerinizi de sünnet üzere yapın. Zorlamayın kimseyi. Zorlamayın. Allâh muhafaza eylesin. Ve din, nikah dört şey için yapılır. Dini için, güzelliği için, nesebi için, malı mülkü için. Siz dindar olanını seçiniz. Hadîs-i Şerif’in son metni. Geçen gün paylaştım. Dindar seçmeyenler fakirlik sebebidir diyor.

Dindar bir kimseyle evlenmezse kadın da erkekte. Fakirlik sebebidir diyor. Hadîs-i Şerif canım kardeşim. Sen dindar olanı seç. Dindar olanı seçmiyorsan fakirliği bekle. Her yönden fakirliği bekle. Ekonomik olarak fakirliği bekle. Namus olarak fakirliği bekle. Şerif olarak fakirliği bekle. Fakirlik sadece ekonomik değildir. Huzur olarak fakirliği bekle. Biz fakirliği sadece ekonomik görüyoruz. Değil. Ahlakan da fakir olur insan. Şeref yönünden de fakir olur. Namus yönünden de fakir olur. Sen dindar olanı seç. Rabbim bizi onlardan eylesin. Üç ihlas bir Fatiha-i Şerife. Âmîn Ali’l-Murtazari’de Allâh’ın hazretlerinin ruhlarına. Aşere-i Mübeşere’nin evladı Resûlullâh, zevce-i Resûlullâh, imamı Hasan, imam Hüseyin, yetmiş iki şüphedanın, şehid-i kerbelanın, bütün şüphedanın, tüm ashabı Resûlullâh hazretlerinin ruhlarına.

Imamımız imam azam Ebu Hanife, imam-ı Şafi, imam Maliki, imam Muhammeli ve bütün mezhep imamlarımızın ruhlarına ayrı ayrı hediyeledik. Vasıl ve hissedar eyle ya Rabbi. Haberdar eyle ya Rabbi. Feyzatlarını, himmetlerini, şefaatlerini, dualarını üzerimizden eksik eyleme ya Rabbi. Üç ihlas bir Fatiha-i Şerife. Ya Rabbi, hasıl olan sevabı, pirmin Seyyid Abdülkadir Geylani, Seyyid Ahmed el-Rifai, Seyyid Ahmed el-Bedevi, Seyyid İbrahim Duseki, Şeyh Ebul Hasan el-Şazeli, Şahı Nakşibendli Muhammed-i Bahaddi, Şahı Mevlânâ Celaleddin Rûmî, Şahı Hacı Bektaşü Veli, Şahı Hacı Bayram Veli, Mehmet Muhittin Üftade Veli, Veysel Karani, Muhittin Arabi, Niyazi Mısri ve bütün pir ve piran efendilerimizin ruhlarına da ayrı ayrı hediyeledik.

Vasıl ve hissedar eyle ya Rabbi. Haberdar eyle ya Rabbi. Feyzatlarını, himmetlerini, şefaatlerini, dualarını üzerimizden eksik eyleme ya Rabbi. Âmin. Âmin. Bayındırlı Hacı Mustafa Özbağ beyefendi hazretlerinin ruhaniyetlerine, cihet ve dadalarının ruhaniyetlerine, yaşayan bütün mürşid-i kamillerin, velilerini, evliyaların, bütün derviş kardeşlerimizin ve ümmeti Muhammed’in ruhaniyetlerine, Turu Kaliye’den, akraba talikatlarımızdan geçenlerin ruhlarında hediyeledik. Vasıl ve hissedar eyle ya Rabbi. Haberdar eyle ya Rabbi. Feyzatlarını, himmetlerini, şefaatlerini, dualarını üzerimizden eksik eyleme ya Rabbi. Âmin. lâ ilâhe illâllah. Hak Muhammed’le Resûlullâh, cemiyen emniyye vel mursaleen vel hamdü lillahi rabbil alemin. el-Fâtiha ma salavat Allâhumme salli ala Seyyidinâ Muhammed’in ve ala alimuhammed.


Kaynakça

Mustafa Özbağ Efendi’nin sohbetinden derlenmiştir.

Kaynak video: YouTube

İlgili Sözlük Terimleri: Mürşid, Sünnet, Şeyh, Sabır, Salavât, Dervîş. → Tasavvuf Sözlüğü’nün tamamı