1. Bölüm
Allâh gecenize hayır etsin, gündüzünüze hayırlı eylesin, Cenab-ı Hakk’ın kulluklarınıza nail eylesin, korktuklarınıza hürsümü hafaza eylesin inşâAllah. En enteresan burda, kişinin büyüden kurtulması için bir gömleğe felak nas ve gayet el kürsü okuyup giydiği gömleği 3 gün hiç çıkarmaması mı gerekiyor? Sadece dışarıya çıkarken gömleği giyse yeterli olur mu? Bu işlere bizim Halit Hoca bakıyor. Halit Hoca geçen hafta enteresan bir şey söyledi. Nasıldı Halit Hoca? Mikrofona söyle. Beyaz poşetin içine beyaz taştı. Bu da o Karacebeyle değerli güzel kardeşimize ait bir reçeteydi. O yüzden kim bu gömleği giyip böyle bir şey yaparsa nefsinden yapmış olur, üstadından gelip kendine göre reçeteyi alması icap verir.
Allâh cümlemizi hayırlı eylesin inşâAllah. Sabrın ehemmiyeti hakkında söyleyecekleriniz sabır. Sabır, dinin yarısı. Hazreti Şerif, Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem’e deyip sabır dinin yarısı buyulmuş. Tabi bu benim buradaki benim anladığım sabır. Sabır, namazda sabır, ibadette sabır, ihlasda sabır, samimiyette sabır, Kur’ân ve Sünnete sımsıkı bağlı durmakta sabır, haramlardan uzak durmakta sabır, helalları işlemekte sabır, iyilikleri işlemekte sabır. Buradaki benim anladığım sabır zulme rıza göstermek değil. Benim anladığım sabır Kur’ân ve Sünnetin dışındaki bir şeye rıza göstermek değil. Benim anladığım sabır bu. Bana sabırdan sorarlarsa ben diyorum ki ölünceye kadar ibadete devam edeceksiniz.
Ölünceye kadar iyilik yapmaya devam edeceksiniz. Ölünceye kadar Allâh’ı zikre devam edeceksiniz. Ölünceye kadar Kur’ân ve Sünnete sımsıkı yapışıp onun mücadelesini vermeye devam edeceksiniz. Ölünceye kadar sûfî bir hayat, sûfî bir fikir bunun içerisinde olmaya gayret edeceksiniz. Ölünceye kadar salihlerle beraber olma, salihlerin izini kokusunu, salihlerin yolunu devam etmeye, ölünceye kadar devam edeceksiniz. Bunlarda sabır. Eyvallâh. Ama bir sistem var zulmediyor. Bir insan var zulmediyor. Bir kadın zulmediyor. Bir erkek zulmediyor. Bir patron zulmediyor. Zulme diyor. Zulümle, zalimle strateji belirlenerekten mücadele edilir. Zulme, rıza zulümdür. Zulümdür. Haksızlığa rıza haksızlıktır. Yanlışlığa rıza yanlışlıktır.
Yolsuzluğa, uğursuzluğa, hırsızlığa her türlü, her türlü Kur’ân ve Sünnet dışı, her türlü ahlak ve edep dışı bir şeye razı olmak, rıza göstermek zulümdür. Nerede olursa olsun, sûfîlik kenara çekilip sadece Allâh’ı zikretmek değildir. Biz geceleri kenara çekilir, Allâh’ı zikrederiz. Gündüzleri de haksızlıkla, zulümle, Allahsızlıkla, kitapsızlıkla, yanlışlıklarla, eksikliklerle mücadele ederiz. Biz geceleri toplanırız, Allâh’ı zikrederiz. Gündüzleri de nerede bir haksızlık, yanlışlık, eksiklik, noksanlık varsa onunla mücadele etmenin yolunu tutarız. Biz toplanırız, kendi kendimize dinimizi öğrenmeye çalışırız. Bir hoca buluruz, bir üstad buluruz, bir âlim buluruz. Otururuz dizinin dibine, kendimizce biz dini öğrenmeye çalışırız ama o gündüz de o dini yaşamaya çalışırız.
2. Bölüm
Kendimizce bir strateji üretebiliriz Kur’ân’ın sünnet tarihinde. O strateji dahilinde dinimizi yaşama ve yaşatma gayri gösteririz. Fuhuş’a sabredemeyiz. Eşcinselliğe sabredemeyiz. İçkinin, uyuşturucunun, kumarın, insanların içerisinde böyle elini kolunu sallaya sallaya dolaşmasına sabredemeyiz. Haksızlıkların, kayırmaların, insanlara belirli devletin, kaynaklarının peşkeş çekilmesine sabredemeyiz. Belirli insanlara, belirli cümlelere ayırmacılık, kayırmacılık yapılmasına sabredemeyiz. Adaletsizlik, hukuksuzluk, yanlışlık, eksiklik. Biz bunlara sabredemeyiz. Bu velev ki bizim başımızdaki bir arkadaşımız, kardeşimiz olsun. Ben burada bangır bangır zakirlere bağırıyorum, bangır bangır çavuş kardeşlere bağırıyorum.
Kendi arkadaşlarıma bağırıyorum. Her derste uyarmaya çalışıyorum. Çünkü başımdan böyle bir şey beklemiyorum, böyle bir şey de istemiyorum. Ben ne kadar bu konuda titiz isem kendi arkadaşlarımın arasında kendi kardeşlerimin arasında aynı titizli ben ülkemin diğer cemaatlerinden, cemiyetlerinden, partisinden, purtisinden, topluluklarından da beklemek hakkım. Ve bunu onlara da tavsiye etmek, onlara da tebliğ etmek benim vazifem. Sabredemeyiz kardeşim. Sabredemeyiz. Açıkça eleştirilmesi gerekiyorsa eleştiririz. Kapalı eleştirilmesi gerekiyorsa eleştiririz. Açıkça mücadele edilmesi gerekiyorsa mücadele ederiz. Bu vatan bizim, bu millet bizim, bu Kur’ân bizim, bu sünnet bizim. Eğer devlet olarak, hükümet olarak hadîs-i şeriflere savaş açtıysanız karşısında bizi bulursunuz.
Biz savaş açarız. Bu haksızlığa, bu namussuzluğa, bu sütsüzlüğe, bu şerefsizliğe ortak olmayız. Bu dinsizliğe ortak olmayız. Eğer siz Kur’ân ve sünneti like’laştırmaya, Kur’ân ve sünneti yumuşatmaya, Kur’ân ve sünnetin üzerinde oyunlar oynamaya çalışıyorsanız biz buna dimdik dururuz. Siz eşcinselleri koracaksanız, Avrupalı olacağız diye eşcinsel evliliklere müsaade edecekseniz, Avrupalı, biz ne kadar çağdaş olduk deyip de yollarının ortasında eşcinsel, fuhuşa göz yumacaksanız biz göz yummayız kardeşim. Buna sabretmeyiz biz. Biz bunlara sabretmeyiz. Kadın, evli kadın üç tane adam dolaşacak, üçüyle, dördüyle de cinsel ilişkilerini beyan edecek, Diyanet’e telefon açacak, ben bunu yaptım diyecek, Diyanet de ona seni nikahındırıyor diyorsa biz buna sabretmeyiz kardeşim.
Bunu açıkça da dile getiririz, bunu açıkça da söyleriz. Böyle bir Diyanet olmaz olsun deriz. Kimse, kim üzerine alınacaksa da alınsın, korkmayız. Bunlara sabretmeyiz. Sabırdan anladığım bunlar değil. Sabırdan anladığım mücadelede sabretmek, yenilmemek, gayret etmek, yamulmamak, gevşememek, sabırdan anladığım bu. Bir direkle evinin köşesine gidip oturmamak, sabırdan anladığım bu. Mücadelede dimdik durmak, benim çeklerimi Mustafa abim ödeyecek, benim dükkanımı Mustafa abim açacak deyip de Torunistan gidip de evinin, hanımının koynuna yatıp, mücahitlik taslamak, dervişlik taslamak değil sabırdan anladığım. Benim sabırdan anladığım o zikrullah’a devam etmek, ordu mücadeleye devam etmek. Benim sabırdan anladığım bu.
3. Bölüm
Benim sabırdan anladığım namaza devam etmek, oruca devam etmek, zikrullah’a devam etmek. Benim sabırdan anladığım bu. Benim sabırdan anladığım polisin kapıda beklediğini gördüğün halde, bildiğin halde, oraya geleceğini rüyanda gördüğün halde gidip orada zikrullah’a devam etmek. Benim sabırdan anladığım bu. Biz bunları yaşadık sabır olarak. Birisi zulmediyor. Ya sabredelim. Ben ona sabretmiyorum kardeşim. Hazreti Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem Hazretleri onunla mücadele etti. Ben mücadele ederim. Ya adam zulme diyor kadına. Ben kadına demiyorum sabret diye. Bu adam bu zulmü yapamaz kızım sana. Boşan adamdan diyor. Sen bu zulme razı olma. Kadın zulme diyor adama. Adama diyorum ki kardeşim zulme razı olunmaz.
Bu kadın sana zulme diyor. Bu kadın sana zulme diyor. Boşa bu kadını. Boşa. Veyahut da git kardeşim. Bu kadın sana zulme diyor. Çözümünü bul. Bul çözümünü. Herkes haddini bilecek. Sabır, haddini bilmek. Ve haddine razı olmak. Hakkına razı olmak. Sabır bu. Benim bildiğim. Yoksa. İnsanlar şimdi bir yerde bir zulüm var. Sabredelim. Niye sabredeceksin kardeşim? Allâh ondan seninle mücadele et demiş. Din Allâh’ın olunca kadar yeryüzünde mücadele etmekle emrolunmuş bir Peygamber’in ümmetisin. Zaten Cenâb-ı Hak âyet-i kerimde diyor ki din Allâh’ın olunca kadar savaşın. Zikir ve sohbet meclislerinde siyasetten bahsetmek ne derece doğrudur? İslam, İslam hayatı başıboş bırakmaz. Siyaseti de başıboş bırakmaz.
İslam, İslam hayatı başıboş bırakmaz. Siyaseti de başıboş bırakmaz. İslam, dünyayı başıboş bırakmaz. Biz Kur’ân ve sünneti söylüyoruz. Bu siyaset ise siyasette de söylüyoruz. İslam dünyayı başıboş bırakmaz. Biz Kur’ân ve sünneti söylüyoruz. Bu siyasetse siyasette de söyleriz. Siyasetçiye de söyleriz. Neden diyor en büyük cihâd zalim bir hükümrara zalim ona nasihat etmektir diye? Bak siyasetçiye. Siyasette yapacağız. Siyasette konuşacağız. Türkiye’nin de siyasetini konuşacağız. Dünyanın da siyasetini konuşacağız. Konuşacağız. Yerel siyaseti de konuşacağız. Konuşacağız. Neden konuşmayayım? Ben bir partiye angaj olmam. Kardeşlerimi de herhangi bir partiye angaj etmem. Bu hangi parti olursa olsun.
Ama bir yerde Kur’ân mücadelesi, sünnet mücadelesi, vatan mücadelesi, millet mücadelesi varsa biz onun ortasındayız. Yanında kenarında değil. Yanında kenarında değil. Biz böyleyiz. Çizgimiz belli bizim. Bundan rahatsız olan kardeşler varsa derslerini iade ederler, giderler. Biz bundan geri durmadım ben hiç. Ben deyimi öyle algılamıyorum. Ben Washington’un da siyasetini etkileyebilirsem buradan etkilemeye çalışırım. Ben Moskova’nın da siyasetini etkilemeye çalışacaksam buradan etkilemeye çalışırım. Ama sohbetimle ama zikrimle ama duamla ama dilimle ama kalbimle ama ruhumla neyim ne varsa. Yok. Öyle bir şey düşünmüyor mu? Ya biz Sûfî siyasetle ilgilenmeyiz. Biz günlük siyasetle ilgilenmeyiz. Biz partici değiliz.
4. Bölüm
Bizim bununla işimiz yok. Biz milletvekili olacak değiliz. Ben zaten yıllar öncesinden onu koymuşum kendi önüme. Bir gün sizin huzurunuza milletvekili adayı olarak gelmeyeceğim. Bir gün sizin önünüze belediye başkan adayı olarak gelmeyeceğim. Bir gün sizin önünüze meclis adayı olarak gelmeyeceğim diye ben onu ta yolun başında yıllar öncesinden koymuşum sizin önünüze. Yıllar öncesinden koydum. Bir gün siz önünüze gelip de ben şeyh oldum. Ben uçuyorum. Şeyhimin sağlığıyla alakalıdı bu. Hatta o günkü sözümde dedim ki şeyhimin sağlığında böyle bir şey söylemeyeceğim. Bunu genişlettim. Bir günden bir güne gelip de ben size şeyh oldum demeyeceğim. Bakın yıllardan yıllar öncesinden Cenâb-ı Hak’ın benim dilimden size verdirmiş olduğu sözler.
Ben o sözlerime sadıkım. Bugüne kadar da hiç huzurunuzda bu noktada gelmedim. Bir günden bir güne dedim sizden bir ücret istemeyeceğim. Bunları ben beyan ettim. Deyin ki eskiler yeniler beyanınızdan geri döndünüz şu noktada biz o noktadan geri dönelim, tövbe edelim diyelim ki biz sözümüzü durmamışız. Allâh muhafaza eylesin. Âmîn. O yüzden zikir sohbetlerinde meclislerinde biz sadece oturup zikredenlerden değiliz. Buraya ne soru geliyorsa cevaplandırmaya gayret ederiz. Mümkün olduğu mertebede. Bugüne kadar da cevaplandırmadığım yoktur hemen hemen. Belki de zaman yetmemiştir. O yüzden de öbür türlü kasti bir şekilde bir soruya cevap vermemizlik yapmam. Velev ki bu siyasetle de alakalı olsa ki biz alakalıyız bu konuda.
Biz davamız Kur’ân Sünnet vatan millet diyorsak biz siyasetle de alakalıyız. Bu noktada. Ha partici değiliz. O ayrı mesela. Kabir azabında zaman nasıl bir faktördür? Bununla alakalı zamanı bilemeyiz. Cenâb-ı Hak az zamanda çok büyük kabir azabımı çektirir. Onu ne yapar? Burası müteşabih mi mesela? Zekat maldan mı verilir? Kardan mı verilir? Zekatın nelerden ne kadar verileceği bellidir. Nelerden ne kadar verileceği ticaret malları bellidir. Kırkta biridir. normalde parası pulu bellidir. Nisap miktarına ondan sonra geldiyse evindeki para alman kırkta birini zekat olarak verir. Sağlam ve güçlü bir karakter için neler yapabiliriz? Tavsiyeleriniz nelerdir? Ben yine diyeceğim ki bununla alakalı bol bol hadîs okuyun.
Ahlakla alakalı hadisler okuyun. Ve onları uygulayın kendi üzerinizde. Bakın onları uygulayın. Okudunuz orada. Sahabeden bir kimse geldi dedi ki ya Resulallah filanca kimse bana biraz bir şeyler vermişti. Para vermişti. Harcandı. Harçlık verdi. Tazadük etti. Şimdi de ondan benden onu geri istiyor. Sağ ol isteyen sahabeye dedi gel buraya geldi. Tükür dedi tükürdü oraya. Al tükürünü geriye dedi. Alınmaz ki ya Resulallah dedi. O da dedi ki tazadduk ettiğin bir şeyi geri istenmez. Kim tazadduk ettiği bir şeyi geri isterse kusmuğunu yeniden yalayan köpeğe benzer dedi. Hadisi okudun mu? Okudun. Birine bir hediye mi verdin? Birine bir tazadduk mu ettin? Evet. Unut bunu. Bak sağlam karakterli olmak istiyorsan.
5. Bölüm
Hadîs bu mu? Evet. Unut. Ya ben Abdülhalim’e bunu ver dedim ya. Abdülhalim ya. sana geçenlerde ben bir tane bir şey ver dedim ya. Ha onu bana geri verir misin? Ya sen adamı verdin ya hediye ettin ya. Nereye geri alıyorsun? Bak bunu uygulamak. O kimseneği sağlam karakterli yapar. Hediye verdin. Unut. Yardım ettin. Unut. Birine bir şey yaptın. Unut. Ona bakarken dahi aklına gelmesin senin. Ona bakarken dahi aklına gelmesin ona yaptıkların. Sağlam karakterli olacaksın. Hiç kimseden hiçbir şey istememeye ben de cenneti söz veririm. İstememeye söz veririm. Ben cenneti söz vereyim. Ne kadar sağlam karakter. O zaman mümkün olduğunca hiç kimseden hiçbir şey istememeye gayret et. Birine bir şey ısmarladın.
Ücretini ver. Onu demişin ki ya Cemil Adapazarı’nda kabaklar çok güzel oluyormuş. Ne? Ağustos Kabam diyorlar. Ne kabağı diyorlar? Balkaba. Oranın meşhur değil mi? Balkaba. Oranın ya Cemil ya. Lan sizin oranın Balkaba’da ne meşhur ya değil mi? Ama olsaydı iyi olurdu ya. Ne yapacak Cemil onu getirecek. Bunu andırma. Sağlam karakterli ol. Canım Balkaba’yı istediyse Cemil kardeş böyle sana zahmet olacak ama gelir geçerken oradan bir tane Balkaba getir bana ya. Hatta o senden ücret almayacak. Biliyorsan söyleme. Bak söyleme. Ücret almayacak sende. Söyleme. Andırma. Sağlam karakterli ol. Bak sağlam karakterli ol. E bizim şimdi ne o? Fırının ismi Somuncu Baba mı gene? Eee Somuncu Baba’ya de ki ya sen buğday ekmeği güzel yapıyorsun ya.
Ya geçenlerde ne güzeldi buğday ekmeği ya. Yapıyor musun sen? Ben söylesem ne yapacak bu adam? Ekmeği kucaklayacak getirecek öyle değil mi? Söyleme. Söylersen de ücretini ver. Sağlam karakterli ol. Andırma. Unma. Unma. Bir şeyi kendin yapmaya çalış. Hiç kimseden bir şey isteme. Insanlarına diyor ya insanların arasında hafif ol. misafirlikte hafif ol. Millet kendi kendini düşünmesin. Ulan gelecekti de şimdi kebap da ister de bu şuraya da gitmek ister de buraya da gitmek ister de şunu da ister de. Aa yok hafif ol. Milleti kaçırma. Milleti kendinden uzaklaştırma. Böyle böyle okuduklarınızı uygulayarak inşâAllah. Başkasının izinsiz wifi çalarsak ne olur? E çalıyorsun zaten ya. E çaldın zaten. E çaldın zaten.
Yazmışsın öyle çalarsak diye. Umuma açık bir wifi. Eyvallâh herkes kullanır onu. Tamam birisinin böyle şeyini ne o? Şifresini al ondan sonra. Ya bir şey bakacaktım. Beş dakikalığında bana şifren lazımdı. Oo götürüyor işi. Dikkat edin ha. Bundan dolayı içeri girebilirsiniz. Birisinin wifi’sinin üzerinden başka birisi hakaret etse bir şey yapmış olsa o wifi’den çıkarıyor devlet onu. Gel buraya diyor. Birine cep telefonunuzu verdiniz. Bir yere arayacağım dedi. Aradı bir hakaret etti. Bir küfretti. Cep telefonu kimin? Hat kimin? X kimsenin içeride. Evet. Sakın birisine cep telefonunu vermek. Bakın açık insanlar ne hale geliyor şimdi? Cep telefonumuzun birisine vermek. Cep telefonu ona bir tane hat almak.
Sakın ha. Allâh muhafaza eylesin. wifi’nin şifresini ona vermek. Bak bir bailok indiriyorlar haydi selamünaleyküm gidiyorsun. Gidiyorsun, el sallıyorsun. Allâh muhafaza eylesin. Âmîn. Dikkatli olun. Haccızlı araç ihalelerine girip bu işin ticaretini yapmanın dinen hükmü nedir? Hiçbir sıkıntısı yok, sakıncası yok. Emekliyim, banka promosyonu aldım bu parayı kendim harcayabilir miyim? Harcanazsan getir bana harcayanı bulurum ben. Arakan’da Budistlerin Müslüman kardeşlerimize çektirdiği işkenceler yaptığı zulümler ne sebepten dolayı oluyordur? Bu konu karşısında en iyi nasıl hareket edebiliriz? Müslümanlar bir ve beraber olmadıkça Müslümanların siyasette, askeriyede, ekonomide geri oldukları müddetçe Müslümanlar cesaretle olmadıkları müddetçe, cihâd ruhu olmadıkları müddetçe ne yazık ki Müslümanların kanı dökülecek hep.
Arakan’da dökülecek, Filistin’de dökülecek, Kudüs’te dökülecek, malum adamlar bizim ilk kıblegahımızda istediklerini yapıyorlar göstermelik hiçbir şey olduğu yok Müslümanlar üç beş gün bir nümayiş yapıyorlar bağırıyorlar çağırıyorlar ondan sonra herkes oturuyor aynı hamam aynı tas devam ediyor adamlar Kudüs’ü işgal edecekler bu böyle şeylerini yapıyorlar şimdi ne o? örneklerini gösteriyorlar alıştırıyorlar neden Irak karıştırdılar neden Suriye’ye karıştırdılar berbat ettiler neden Yemen karışık halada Lübnan karışık, Ürdün karışacak, Türkiye karışacak neden o kargaşanın içerisinde o kargaşayla beraber adamlar Kudüs’ü işgal edecekler şu anda işgal olmuş vaziyette de bunu teyitleştirecekler tam merak etmeyin gene ne o? namaz kıldırırlar oradan Hagia Sophia’nın bir kenarında kıldırdıkları gibi Hagia Sophia işgal altında değil mi? şimdi diyeceksiniz ki değil gidin hadi Cuma’yı kılın orada Hagia Sophia’da nasıl bir tezahürat değil mi? hiç kimse bakmıyor kimse bakıyor görmüyor görüyor söyleyemiyor cesaret edemiyor şeyde Kudüs’te Cuma yasaklandı diye Türkiye Cumhuriyeti Devleti hükümetiyle beraber hemen canhıraş müdahale ettiler bağırdılar çağırdılar ne kadar güzel değil mi? iyi Hagia Sophia neden? değil mi camilerin önünde Müslümanlar döküldüler ön tarafa İsrail’e lanet okudular ne kadar güzel hemen herkes memlekette bütün STK’lar İslami kuruluşlar hepsi de bir sürü şeyler yayınladılar değil mi? bir de Kudüs mitingi oldu harika şeyler bunlar sakın küçümsediğimi söylemeyin düşünmeyin gerçekten Hagia Sophia hala daha zulüm altında Hagia Sophia’yı kurtardığınız zaman Kudüs’ü de kurtarırsınız merak etmeyin Hagia Sophia tam ibadete açıldı güldür güldür Cumalar orada kılındığında merak etmeyin Kudüs’ün de kurtuluşu Mekke’nin de kurtuluşu Medine’nin de kurtuluşu yakındır önce Hagia Sophia kurtulacak ondan sonra Kudüs kurtulacak ondan sonra Medine kurtulacak ondan sonra Mekke kurtulacak inşâAllah inşâAllah ama görelim bunu bunu görmüyoruz kendi ülkemizde atamızın bize yadigar bıraktığı Hagia Sophia Camii Müslümanların ibadetine kapalı bunu görün önce biz bunu görelim önce bu STK’lar toplansalar bir Cumayı Hagia Sophia’da Cuma günü diye tanzim etseler bütün herkes Hagia Sophia’ya Cuma’ya gitse değil mi?
Ulu Camii’de bayanlar Vav harfine tapıyorlar aha sordunuz demek bayanları Vav harfine tapıyor musunuz diye soru kimin? bayanlardan herhalde demek ki bir kimsenin bir şeye taptığını söylemesi lazım gider Vav harfini evet ben de tuhaf karşılıyorum normal değil Vav harfini elliyor elini yüzüne sürüyor kendince onun bir hikmet görüyor şimdi buna dışarıdan baktığımızda bize tuhaf geliyor ama normalde insanların oluk oluk dinsizleştiği dinsizleştiği bir yerde bir kimse kendisinin İslam dinine ait olduğunu göstermek için bir ritüel yapıyor bir ritüel sergiliyor bunun normalde böyle kıyas yapacaksak öyle bir zaman gelir ki öyle bir zaman gelir ki bir kimse benim ceddimin ceddinin cedd-i Muhammediymiş der benim şefaatim ona vacip olur diyor o ne diyor biliyor musunuz? benim ceddimin ceddimin cedd-i Muhammediymiş derken kendisini Muhammed ümmetinden atfediyor aidiyet kespediyor diyor ki benim ceddimin cedd-i Muhammediymiş ben de Muhammediyim o manada söyledi ya Cenabı Peygamber sallallâhu aleyhi ve sellem diyor ki benim şefaatim ona vacip olur neden? aidiyet kesbetti bir kimse girdi ulu camiye vav harfi Kur’ân’dan bir harf aidiyet kesbetti bu Kur’ân’dan bir harf Kur’ân’ın bir harfi daha kıymetli mi? evet Kur’ân’a olan veya Kur’ân harfine olan saygı Allâh’a saygı ya çok hoş bir görüntü değil evet ama herkesin dinsizleştiği bir zamanda birisi İslam dinine olan aidetini göstermek için veya gösteriyorsa biz onu böyle çok al aşağı etmeyelim ya önemli bunlar neden önemli? görüyorsun çünkü insanlar İslam’dan dinden hızla uzaklaşıyorlar evlemeyin onlar kendilerini Muhammedi ümmetine aidiyet kespedici hareketler yapsınlar inşâAllah 2007 yılında önümüzdeki 10 yılın siyaset gelişmelerinin öngörüsünü yapmışsınız bu senede önümüzdeki 10 yılın öngörüsünü yapmanız mümkün olabilir mi? bu böyle istek üzerine olacak bir şey değil iki de bir de bunu yazıyorlar bu böyle bir maddi manevi bir hazırlık gerektiren bir şey bu böyle hakkınızı helal edin yarın hemen başlayalım konuşma böyle bir şey değil bunun bir az zemini bir hazırlığı lazım o hadisleri zahiren döküp onu müteşabit çünkü hepsi de onlar bununla alakalı manevi ondan sonra işaretlerle yol yürünmesi lazım bu böyle hakkınızı helal edin bunu iki üçtür üç dörttür hatta hatta beş altıdır ondur 2007’ye girdiğimiz 2017’ye girdiğimizden beri boyuna söylüyor kardeşler bunu Allâh razı olsun ama velakin bu böyle hemen olacak bir şey değil ona bir hazırlık lazım hakkınızı helal edin e nasip bakalım inşâAllah öyle bir bizde bir gelenek oluştu bir doksan yedideydi herhalde böyle bir on yıllık bir sohbet olmuştu birkaç hafta öyle devam etti sonra bir 2007’de oldu galiba bir de gene üç dört hafta devam etti galiba kaç? on hafta mı devam etti? mâşâAllah şu an Allâh ya bir de ben onu mesela Allâh biliyor içimdekini üç dört hafta filan devam ettik zannediyorum on haftaymış bir de böyle bir şey oldu inşâAllah Cenâb-ı Hak nasip eder kısmet eder böyle bir şey olursa inşâAllah ona devam ederiz ama on hafta devam etmişiz ya hayret Allâh’a yes inşâAllah genellikle tasarruf kitablarında mürid darda kaldığı zaman medet ya geylani veya dahilek ya geylani şeklinde istigase de bulunur bazılarında da bu tasarrufun sadece geylani hazretlerinde olduğu yazıyor bu tasarruf yer piranlarda da var mıdır? neden sürekli geylani hazretleri bu konuda ön plandadır? şimdi bu bir şeyde bir şeyi vesile etmek bu âyet-i kerimede Allâh’a vesilelerle yaklaşınız eyvallâh hadîs şeriflerde de siz bu noktada darda kaldığınızda sıkıntıda kaldığınızda ehli kabri bu noktada vesile ediniz diye hadîs şerifler var insanlar bir kısmı hadîs kritercileri bu ikinci söylediğim hadisi böyle kritik ediyorlar uygun olmadığını söyleyenler var her neyse sunfiler onun uygun olduğuna inanıyorlar bu noktada ben de uygun olduğuna inanıyorum bu vesile etmek bu noktada tabiri caizse istigase de bulunmak olarak nitelendiriliyorlar bunu bu yapılabilir mi? evet geylani hazretlerinin üzerinde fazlaca durulmasının sebebi şu bir manevi işaret var benim ayaklarım geylani hazretlerinin omuzunun üzerindedir onun ayakları da bütün kendisinden sonra gelecek olan bütün vehirlerin evliyaların omuzları üzerindedir diye böyle bir manevi işaret var bu manevi işaretin üzerine söylenmiş bir söz bu o yüzden geylani hazretlerinin bu noktadaki maneviyatı tartışılacak veya herhangi bir noktada şüpheye götürecek bir şey yok bu bütün pir efendilerde de olur mu? evet zamanın pirlerinde de olur mu? evet ama muhakkak geylani hazretler bu noktada meselenin kutbu noktasında eğer bu tasavvuf diğer meşaihte de var ise eğer bu tasarruf diğer meşaihte de var ise müridin kendi şeyhi dururken geylani hazretleri ve diğer piranlardan himmet istigase de bulunması edebi aykırı mıdır? çok edebi aykırı görünmez bu ama bunu da bu tespiti de yok görmek mümkün değil birisi bu noktada geylani hazretlerimin üstadımı muhakkak geylani hazretleridir ama geylani hazretlerine giden yol da üstadından geçer diyelim meseleyi öylece bağlamış olalım evlilik görüşmesinde değerlendirilecek özellikler nelerdir? normalde kardeşler evlilikle alakalı meseleleri görüşürlerken konuşurlarken muhakkak ki bir kur’an ve sünnet tarihinde durulması gereken olmazsa olmaz noktalar vardır iki ailenin kendince ölçüleri vardır üç şahsın kendince ölçüleri vardır şimdi bir kimse kendi ailesinin ölçülerini göz ardı edebilir eyvallâh diyebilir ki benim ailemin bazı ölçüleri var bunlar böyle kur’an sünnet tarihinde uyulsa da olur uyulmasa da olur çok böyle buna takılınmasına gerek yok ama benim kendi şahsi bireysel ölçülerim var diyebilir o kimse kendi bireysel şahsi ölçülerini orta yere koyabilir ama bir de olmazsa olmazlar var aranılacak özelliklerde insanların oturup evlilik konuşması yapacaksa bunu normalde bunlar da yaparken bir kimsenin kendi inancının derecesi çıkar orta yere kendisinin kur’an ve sünnete bağlılığı çıkar orta yere bunda erkeğin duruş noktası farklıdır bayanların duruş noktası farklıdır mesela bir erkek kendince şunu diyebilir bilinen kur’an ve sünnetin dışında haram olan bir şey bir bayanın üzerinde varsa ben onunla evlilik yoluna çıkmam bu erkeğin kendince duruş noktası olabilir bir kadın şunu diyebilir bir erkek haramla iştigal ediyorsa ben onunla yola çıkmam veya bir bayan şunu diyebilir o kimse namazı terk etmiş kılmıyor orucu terk etmiş Müslüman ama tutmuyor evet doğru ama ben tutmuyorum tutamıyorum veya tutmuyorum bir kadının hakkı bunlar bir erkeğin hakkı bayan namaz kılmıyor örnek evlilik görüşmesi yapacak kolay bir şey değil ve hatta erkek dervi sûfî dergaha gelip gidiyor adam adam haftanın üç günü dört günü derse gidiyor adam diyecek ki ben haftanın üç gecesi dört gecesi derse gidiyorum örneği aldatmak yok ya kadına söyleyecek ben üç dört gün derse gidiyorum bak evlendiğimizde de ben bu derslere devam edeceğim veyahut da kadın derse gidiyor haftanın üç günü dört günü bayan diyecek ki ben evlendiğimde de bu derslere devam edeceğim bana engel koyma yok hava sıcak bugün gitmesen olmaz mı yok hava soğuk bugün gitmesen olmaz mı çocuğu üşüteceksin ama şimdi ya çocuğun başına bir şey gelirse derse giderken daha bir sürü bahaneler üretiyor insanlar bunları konuşacak insanlar edeb lazım terbiye lazım insanlar birbirlerinden isteyecekler bunu evin bakımı lazım çocukların geleceği lazım bunlar birbirlerinden isteyecek olduğu şeyler ölçüler tabi bunları normalde tekrar söylüyorum bir o kimsenin kuran sünnet dairesinde durup kuran sünnet dairesinde karşıdan istekleri ve istedikleri olur ki bunlar haramlardan uzak durma farzları yerine getirme gibi haramlardan uzak durma farzları yerine getirme gibi iki o kimse bir sûfî ise buraya gelip gidiyorsa bu sefer tasavvufî ölçü olarak bunları isteyecek üç bireyin kendisine ilgilendiren konular olacak bunları da söyleyecek ama bunları böyle aylara yayıp da bir de bu var düşünüyorlar görüşüyorlar bir daha görüşüyorlar bekliyorlar dillendiriyorlar dilleniyor budaklanıyor tefek atıyor tohumak atıyor hala konuşuyorlar dergâh içerisinde bir topluluğun içerisinde bunlar bu kadar uzun olmamalı her iki taraf içinde sıkıntılı ve sakıncalı birisi birisini tavsiye etmiş bir kimse bir başkasına tavsiye etmiş bunlar yaşanacak bunlar olacak bunlar olmalı zaten gayet normal doğal derviş bir bayanın derviş bir kimseyle evlenmek istemesi derviş bir erkeğin derviş bir bayanınla evlenmesi gayet normal ve doğal bunlar ayıp olacak bunlar böyle yanlış şeyler değil ama bunların adabı erkanı belli sistemi belli dergahın içinden olacaksa ben bazen diyorum yavrum senin başında bir çavuş mu yoktu senin başında bir yetkili etkili bir kimse yok muydu sen kalktın arkadan dolaşarak o bayana böyle bir teklifte bulundun ya git ailesine söyle git çık babasının karşısına selamın aleyküm aleyküm selâm ben sizin kızınıza talibimde sünnet biz sünnete karşı değiliz iyi ya da git senin başında bir muhak biz üç kişi de olsa oraya bir çavuş atarım ben kaç kişisiniz orada üç kişisiniz ilk ders alanınız kim filanca sen burada ders yaptırdır yıllardan beri hadiste sabit diyor bir kimse üç kişi yola çıkacaksa birisinin iman tayin ediliyor üç kişi yola çıkacaksa sûfîlik tasavvuf yol demektir yola çıkmış üç kişi birisini orada tayin ederim imam olarak sen burada dersleri yaptır bitti veya bizim bu noktada yetkili kardeşler vardır derler ki sen burada ders yaptır bana da söylerler orada filanca ders yaptırmak izin verdik tamam bitti bunda bir sıkıntı yok bunda bir sıkıntı yok ee senin başında bir abi mi yoktu abla mı yoktu gidip ona müracaat etseydin ona söyleseydin neden böyle bir yola tevessül ettin dergahın adabının dışında bu bir derviş kardeşin gidip de bir bayan kardeşe direkt kendisinin konuşması dergahın adabına erkanına aykırı abi ben filanca ile evlenmeyi düşünüyorum ya bu konuda nasıl davranılması gerekiyorsa davranalım biz ona dünürcü olacağız ve hatta annesine babasına gönder birisi ya bir de bu yılan hikayesine dönmesin neden ya bu işi sonuçlandırın üç sefer görüşme hakkı var bir görüştün iki görüştün üç görüştün oldu oldu olmadı selamun aleyküm gayet hak doğal bu bunda hiç bir sıkıntı yok ya benim bildiğim bazı meseleler var devam ediyor daha ne olacağı belli değil bu nefisten bu heva hevesten bu şeytanın vesvesesi bir erkek evlenecek mi evlenecek benim bildiğim doğru bu kuran sünnet tarihisinde dergahın içinden mi dergahın içerisinden ya gider annesiyle babasıyla direkt kendisi görüşür ya da oranın ya o bayanın orada bulunduğu bölgede bir zakir vardır bir abla vardır ona bir haber gönderir ya da kendisinin bulunduğu yerde bir vardır çavuşur adnan abi ben filancıyla evlenmek istiyorum abi bu konuda bir yardımcı olun tamam bitti bu kadar girilir devre oluyor olmuyor ayrı mesele biter üç sefer görüştü görüştü oldu oldu olmadı olmadı maa selamın Allâh yoluna çıkesin bu kadar bakın ne oldu ses yok seda yok görüşüyor da düşünüyor da nefis her iki tarafta da nefis oldu bir laf müsait müsait oldu mu oldu Allâh yoluna çıkesin bitti bu kadar uzatılmaz aynı dergahın içindesin dillendirilmez aynı dergahın içindesin o kardeşle olmaz başka bir kardeşle olur dillendirilmez o bayanın olmadı başka bayanın olur dillendirilmez ben filanca kıza talip oldum dillendirilmez söyleme filanca beni istemeye geldi benden görüşmek istiyor dillendirilmez olmadı ne olacak o zaman olmadı onunla ne olacak dillendiren neden dillendiriyor biliyor musunuz nefsinden şeytana uyuyor erkek dillendiriyorsa başka bir kadınla başka bir kızla evlenmeye muktedir değil kendisine güvenmiyor dillendiriyor ki o kız kendisine kalsın kadın bunu dillendiriyorsa taliplisi yok fazla kendine müşteri arıyor bak beni nice doktorlar remşireler istedi bunun gibi bir şey bu dillendirme dergahın içerisinde böyle bir şeyin dillendirilmesi yanlış yanlış git usulünden haber gönder oldu oldu olmadı olmadı bitti usulünden haber gönderdin oldu haber olumlu geldi otur konuş oldu oldu olmadı olmadı gene bırak dillendirmene gerek yok Allâh muhafaza eylesin o yüzden değerlendirme özellikleri insanların kendilerine ait ama hadîs-i şerif siz nikahlanacak oldun dört nikah dört şey içindir bir dini için iki güzelliği için üç malı mülkü için dört nesebi soyu için hadîs-i şerif devam ediyor siz dindar olanı seçiniz siz dindar olanı seçiniz buradaki dindarlıktan kasıt edep terbiye güzel ahlak siz dindar olanını seçiniz o zaman bizim seçimimiz neye göre olacak dindar olana göre ee dindar olanı göre olacaksa o zaman biz oturalım ya oğlan içki içiyor ama ee bırakırsa ona he bırakmazsa ne olacak kızın ailesi de diyormuş kızım kabul et sen evlenince bırakırsa ona çocuk da diyormuş ki ya ne var bunda ben ayda birkaç sefer arkadaşlarımla bir şey oluyor orada içiyorum ne var bunda ona göre bir şey yok insanlar kural ve sünneti yaşamıyorlar ama derviş bir kız almak istiyorlar neden diyor ki ev salam olsun e sen mi salam değilsin sen salam değilsin veyahut da erkek evlenecek örneğin kız namaz kılmıyor evlendiğinde kılar kılmazsa ne yapacaksın annesi babası diyormuş ki kızımla oğlum evlendiğinde kılar hatta annesi diyormuş ki çocuğa ben namaz mı kılıyordum evlendikten sonra bak yıllar sonra kıldım ya ne yapacak bu adamda yıllar sonra mı namaz kılan bir kadına sahip olacak bu ölçüler insanların kendilerine ait buna söyleyecek bir laf yok ama göz göre göre haram işleyen bir kimseyi siz talep ediyorsanız bu evlileri bağlamıyor bu onlar dervişlikten önce sonra evlenmiş bitmiş benim konuşmam burada bekarlılara evlenecek olanlara alanmış satan satmış onlara değilsin bekar olanlar bekar bayanları ve bekar erkeklere ya ölçü değil senin daha önce böyle senin hayat standardını koydu daha önceden bilmiyordun sen de şimdi biliyor bu erkek de biliyor bu kız da biliyor bile bile neden haramı göz göre göre işleyen bir kimseyle evlensin neden bile bile herhangi bir farzı göz göre göre terk eden bir kimseyle evlensin neden ben kızımı göz göre göre haram işleyen bir kimseye kızımı vereyim neden böyle bir ben göz göre göre oğluma haramı işleyen namazı terk etmiş abdesti terk etmiş orucu terk etmiş bir kızı gelin olarak alayım göz göre göre bunlar ölçü neden ahlakı sert bir kimseyle uğraşayım ben neden ahlakı kuran ve sünnet dairesinde olmayan bir kimseyle uğraşayım ben kendimle alakalı olsa uğraşayım ama ben çocuğumu neden uğraştırayım ya kolay bir şey mi bunlar değil oğlunu evlendirmiş evde bir kız var kız başına buyurun ben annemin evinde de gece 12’de dışarı çıkardım ben dışarı çıkacağım dolaşacağım geleceğim diyorum bütün ev ayakta bana telefon açıyorlar ne yapacağız kız kayınvalidesinin elinden telefonu aldı dedi ki ne soruyorsunuz ben sizinle sizin oğlunuzla bana dedi ki ben sizi tanıyorum dedi hocam dedi ben bunları dedim ki dedi beni alacakları zamanı bütün hayat standardımı anlattım bunlara dedi bunlar kabul ettiler dedi şimdi sana şikayet ediyorlar dedi bana Allâh için söyleyin dedi sana şikayet etmeye hakları var mı dedi yok kızım dedi ben sizin sohbetlerinizi dinliyorum çünkü dedi ben sizin sohbetlerinizi dinliyorum beni dinden soğutan bunlar dedi bana bunlar dedi sizin sohbetinize geliyor ama sizi dinlemiyor dedi ben sizin sohbetinize gelmiyorum ben sizi dinliyorum ama dedi beni buna attılar dedi o yüzden ben gece 12’de olsa dışarı çıkmak istiyorum şimdi dedi kız aaa söylemiş kız benim demiş ben rahat bir ailede büyüdüm benim canımı sıkılınca demiş 11’de dışarı çıkarım 12’de dışarı çıkarım ben istediğim zaman demiş dışarı çıkarım böyle alıştım ben demiş ben şimdi bazı dergan içinden dışından bayanlar geliyor mesela kız aylık 5 milyar para yiyor ne kadar dedim hesabına para yatırıyor ailen dedim ben 5 milyar dedi her ay mı yatırıyorlar her ay yatırıyorlar benim maaşım 5 milyar dedi evleneceğin zaman bunu dedim erkeğe söyle sen bunu dedim isteyecek misin evlen dedi ya normal değil mi dedi normal dedim dedim normal evlenecek olduğu şahısın birisi geldi ondan sonra gelmiş ona daha doğrusu dedi birisi dedi talip dedi vah yavrum dedi ben de telefonda ne oldu dedi başına ne geleceğini bilmiyor talip oluyor sana dedi görüşme yapalım olur görüşelim dedim sen dakika bir gol bir bunu söylediğinde masadan kalkmak için yer arayacak dedim demiş valla benim demiş bir ne demiş o ya ne diyorlar kişilik böyle şeylerine yok yok yaşam koçu demiş o kabul etmiyor ama demiş benim bir yaşam koçu gibi demiş gördüm demiş birisi var demiş o bana dedi ki demiş dakika bir gol bir bunu söyle ben de onu söyleyeceğim size demiş müsaade ederseniz söyleyin demiş benim ailem 5 milyar demiş dolar üzerinden hesaplayınca şu kadar dolar yapıyor ben her ay bunu isterim sizden demiş harçlık olarak evin bakımı hariç adam tam kahveyi böyle götürüyormuş bırakmış kahveyi ben kahveyi içmesem demiş olur demiş ben ücretini öderim kahvenin demiş adam kalmış böyle bana öyle söyledi çünkü demiş tam kahveyi içeceği zaman söyle kahveyi bırakıp gidecek kesinler demiş öyle mi öyle demiş o öyle bir kimse demiş ne diyorsa çıkıyor demiş Allâh’a emanet olun demiş görüşmemiz burada bitti ben kahve bir içeyim demiş adam da bırakmış gitmiş buna ha bu telefon açıyor boyuna Allâh’ım ben de o esnada bakamıyorum bir daha aradı yazdı sonra lütfen telefonu açar mısın açtım dedim ne var tek başıma kahve içiyorum dedi böyle olacağını söyledim sana dedi ben de zaten o yüzden size teyit etmek için söyledim dedi kim alacak onu merak ediyorum şimdi diyorum seni alacak olana madalya takacağım diyorum ha sen başarıyla geçtin bu kızı aldın diyeceğim diyorum ben ona madalya takacağım diyorum baştan söylüyor baştan konuştum bitti kabul ettin mi ettin ardından seni köypülttürecek yerin yok Allâh muhafaza eylesin dergahtaki bay ve bayan kardeşlerin birbirlerine mesaj atmaları aramaları ne kadar uygun bayanlar birbirlerine atabilirler birbirleriyle mesajlaşabilirler konuşabilirler birbirlerine dertleşebilirler bunda bir sıkıntı yok ama dergahtaki bunu böyle altını çize çize söylüyorum dergahtaki bayan kardeşlerin bay kardeşlerle dergâh meseleleri başka meseleleri ıvır zıvır konuşmaları caiz değil uygun değil konuşmayacaklar bu bütün dergahla alakalı bu bir bölgeye ait değil bursa da dahil buna her yer dahil buna her yer dahil buna uygun değil sormayacaklar konuşmayacaklar atmayacaklar mesaj uygun değil Allâh muhafaza eylesin bunu tekrar tekrar söylüyorum bunu böyle normalmiş gibi görmeye çalışanlar ya bu beni kastetmemiştir buradan diyenler nefsine uyuyorlar Allâh muhafaza eylesin Resûlullâh sallallâhu aleyhi ve sellemin şöyle buyurduğunu rivayet etmiştir Allâh azze ve celle kıyamet gününde mahşer halkı lütuf ve ihsana kimin layık olduğunu bilecektir der Hazreti Peygamber sallallâhu aleyhi ve selleme sahâbeler lütuf ve ihsana layık olan kimlerdir ya Resûlullâh denilince zikir meclislerine devam edenlerdir buyurdu bunu imam ahmet ebu yala ibni hibban bey haki rivayet etmiş demek ki kıyamet gününde mahşer toplandığında Cenâb-ı Hak lütuf ve ihsana kimin layık olduğunu bilecektir diye beyan edecek mahşer halkına ve mahşer halkında da lütuf ve ihsana layık olan insanların zikir meclislerine devam edenlerin olduğunu beyan ediyor demek ki kim zikir meclisine devam ederse az önce sabırla alakalı dedim ya zikir meclislerine devamda sabır başına ne gelirse gelsin ne yaşadın sen yaşadın ne olduysa oldu ya zikir meclislerine devam et mahşer yerinde lütuf ve ihsana mahsar olmak istiyorsan dünyada da ahirete de lütuf ve ihsana mahsar olmak istiyorsan zikir meclislerine devam et Allâh bizi zikir meclislerine devam eden kullarından eylesin inşâAllah Lâ ilâhe illâllah Âmîn
Kaynakça
Mustafa Özbağ Efendi’nin sohbetinden derlenmiştir.
Kaynak video: YouTube
İlgili Sözlük Terimleri: Zikir, Sünnet, Şeyh, Sabır, Rızâ, Hayret, Dervîş, Dergâh. → Tasavvuf Sözlüğü’nün tamamı