Ehli Beyt

Müslümanın üzerinde olması gereken üç sevgi, Allah sevgisi, Resulullah sevgisi, ehli beyt sevgisi

Müslümanın üzerinde olması gereken üç sevgi, konusunda Mustafa Özbağ Efendi sohbeti. Bu yazıda Müslümanın üzerinde olması gereken üç sevgi, hakkında tasavvuf perspektifinden önemli bilgiler ve değerlendirmeler bulacaksınız.


Tirmizi’den. Ebu. Davut. Süleyman ibn. Eşas kanalıyla gelmiş. Abdullah ibn. Abbas’ın rivayetine göre. Allah. Resulü şöyle buyurmuştur. Sizi nimetleri ile beslediği için. Allah’ı seviniz. Allah’ı sevdiğiniz için de beni seviniz. Beni sevmenizle de ailemi, ehli beytimi seviniz. Demek ki bir kimse. Allah’ı sevecek. Yeter ki önemli değil. Nimetleri için sevsin. Bu en aşağıdır. Allah sevilmeye layıktır. Allah’ı seviyorsanız sevdiğiniz için de beni sevin. Allah’ı seven. Muhammedi. Mustafa’yı da sever. Muhammed-i. Mustafa’yı seven de. Allah’ı sever. Ve bir kimse. Muhammedi. Mustafa’yı seviyorsa o zaman o kimse onun ehlibeytini de sever. Bakın bu üç sevgi insanın üzerinde olması gereken sevgidir. Allah sevgisi, Resulullah sevgisi, ehlibeyt sevgisi. Ehlibeyt deyince bu ibareyi biraz daha genişleteceğim. Şimdi ashap sorar. Ya. Resulallah, Müslümanlar çoğalınca biz senin.

Müslümanın üzerinde olması gereken üç sevgi, Hakkında

ehlibeytini nasıl tanıyacağız? Deyince. Allah. Resulü sallallahu aleyhi ve sellem hazretleri buyurur ki, “Kim. Kur’an ve sünnet seneye sımsıkı yapışırsa o ehlibeyttir. O zaman ehlibeytin hem fiziki nesli, ehlibeytin aynı zamanda hem de manevi nesli bitmek, tükenmek bilmez ta kıyamete kadar. O zaman bütün. Müslümanlar zamanın maddi ve manevi ehlibeyt neslini bulup onlara tabi olmak zorundadırlar. Eğer hem fiziki olarak hem de manevi olarak o ehlibeyt neslini bulamayan kimseler veya aramayan kimseler ne yazık ki sapkınlığa ve sapıklığa uğramaları muhtemeldir. Bakın ki eğer ki bir kimse. Allah sevgisiyle yoğrulmadıysa, peygamber sevgisiyle yoğrulmadıysa sallallahu aleyhi ve sellem’in ve ehlibeyt sevgisiyle yoğrulmadıysa o kimse sapkınlığa uğrayabilir. Hadis-i şerifle sabit. Çünkü bunlara sımsıkı yapışanlar sapıklıktan kurtulabilirler. Bunlara sımsıkı yapışmayan sapkınlığa. Sapıklığa düşebilir. O.

yüzden zamanın ehlibeyti kimlerdir? Zamanın ehlibeyti pir seviyesinde olan veli ve mürşid-i kamillerdir. Bir kimse veli olabilir. Her veli zahiren de ehlibeyt olmayabilir. Ama pir seviyesindeki zatlar hem sulp olarak, nesep olarak ehlibeyttendir. Hem de manevi olarak da ehlibeyttendir. Bir kimse nezhep olarak ehlibeytten olmayabilir ama o kimse manevi olarak ehlibeyttendir dediğim silsilesi ehlibeyte dayanan bir mürşid-i kamildir. O zaman o da nezhep olarak dayanmasa dahi manevi olarak o silsileye tabi olunmuş olur. Ama kutuplar bundan ayrıdır. Kutuplar çünkü hem manevi olarak ehlibeyttir hem de nezhep olarak ehlibeyttir ki onlar bu manada çift kanatlıdır. Hem neshebi olarak hem de manevi olarak ehlibeyttir. O kutuplar hem zahir noktasında alim hükmündedir. Hem de batın noktasında alim hükmündedir. Onlar her yönden çift kanatlıdır.

Müslümanın üzerinde olması gereken üç sevgi, Sohbeti

Bütün ümme-i. Muhammed bu manada bu sevgi yolunda yürümek de mükelleftir. Bu itaat yolunda yürümek de mükelleftir. O mükellefiyeti yerine getirmeyenlerin sapkınlığa uğraması muhtemeldir.

İlgili Sohbetler

Tasavvuf hakkında daha fazla bilgi için Tasavvuf – Vikipedi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Müslümanın üzerinde olması gereken üç sevgi, konulu bu sohbet Mustafa Özbağ Efendi tarafından gerçekleştirilmiştir. Daha fazla Müslümanın üzerinde olması gereken üç sevgi, sohbeti için sitemizi takip edebilirsiniz.