Kişinin çevresindeki insanlara olan sevgisi nefsinden mid… konusunda Mustafa Özbağ Efendi sohbeti. Bu yazıda Kişinin çevresindeki insanlara olan sevgisi nefsinden mid… hakkında tasavvuf perspektifinden önemli bilgiler ve değerlendirmeler bulacaksınız.
Efendim. İzninizle kendi adıma sormak istiyorum kendi. Nefsim adıma gerek üstadıma gerek yol kardeşlerime gerek sosyal yaşantımda ilişki kurduğum diğer insanlara karşı olan sevgim nefretim iltifatın bu nefsimden mi. Gönlümden mi bir çizgisi var mıdır. Ben bunun nasıl farkına varabilirim bu şahıslara göre ve konumlarına göre değişir bu bütün. Biz baktığımızda bir kimse. Bunun normalde şimdi düz mantıkla. Ben herkesi seviyorum ya. Yok öyle bir bu doğru değil. Sen herkesi. Sevemezsin neden. Kur’an ve. Sünnet senin önüne dikilir. Sen müşriği. Sevemezsin. Sen münafığı. Sevemezsin. Sen kafiri. Sevemezsin dinin ölçüsü var. O senin önüne dikilir o yüzden bu. Örneğin işte. Sen bir fasıkı. Sevemezsin bir fasıkı gösterdiğin saygıyı sevgiyi üstadına karşı aynı gösteremezsin ki o zaman bu şahıslara konumlara durumlarına göre.
Kişinin çevresindeki insanlara olan sevgisi nefsinden mid… Hakkında
değişir bu ikili ilişkiler. Herkesin nefsinden yaptığı yerler de vardır hakikatten yaptığı yerler de vardır. Bu insanın kendisiyle ve sevdiği şeyle alakalı bir örnek diyorum şimdi herkes. Gönül. Arzu. Eder ki insanlar erkekler eşlerini. Örneğin işte sadece nefis açısından sevmesinler nefis dedim insanın eşi cinsel ilişki isteği duyacak. Ne bileyim işte bakmak isteyecek dokunmak isteyecek bu nefis dedim kötü manada nefis değil. Bu bakış açısıyla bir erkek arkadaşına bakamaz ki. Bu bakış açısıyla namahrem bir kadına da bakamaz. E şimdi üstadına olan muhabbeti manevi üstadına olan sevgisi de manevi üstadına olan sevgi kanalı ile bir başkasına bakamaz ki örnek bir kimse üstadının üzerinde szam beslemez suzam besliyorsa zaten o kimsenin dervişliği kalmaz içsel olarak e içsel olarak o zaman üstadının.
üzerinde suizan besledi szam beslediği için içsel olarak dervişliği kalmadı ama bir başkasının üzerine szam. Bese dervişliği kaybolmaz onun. Hatta şüphe duyabilir. Ondan bunu. İslam ona o hakkı verir. Ben kendimce. Şunu diyebilirim ya. Yusuf hoca acaba mı ya bu szan. Yusuf hoca la benim ilişkimde beni. Hata yapmaktan koru muhafaza edebilir suizanın fazlasından kaçınınız. Ben. Yusuf hocanın üzerinde bu günah içiyordur diyemem ama frene basık hareket edebilirim. Bu benim hakkım ama ben şeyhimin karşısında. Ben frene basamam ki bak ilişki tarzı değişti. Ben neden benim şeyhim. Ya ben nereye fren basacağım ona o bana gel dese geleceğim git dese gideceğim at dese ataca tut dese tutacağım ben nerede frene basacağım ona frene basacağım yer yok. Bak frene basacağım bir.
Kişinin çevresindeki insanlara olan sevgisi nefsinden mid… Sohbeti
yer yok ama. Yusuf hoca. Evet ben frene basabilirim. Yusuf hocayla sebep ya derim ki. Yusuf hoca benim şeyhim değil ki acaba derim ben sufiliği o açıdan. Ben şeyhimin haricindeki her şeye acaba derim ben frene basarım. Ben şeyhim de ne fites vardır ne fren vardır ne debriyaj vardır. Düz mantık. Gittiği yere kadar gider. Ama öbür türlü. Ben bir başkasına öyle yapamam bu zaten zulüm olur bazen sufiler derler ya işte herkesi bir seveceğim ben nasıl herkesi bir seveyim şeyhime. Aşık olanla şeyhime söveni bir mi. Seveceğim. Bu mümkün değil bu benim açımdan mümkün değil. Benim yapabileceğim bir değil. Hz. Peygamber sallallah aleyhi ve sellem. Hazretleri vahşiye dedi ki sen biraz cemaatin arkasında dur dedi gözüm seni fazla görmesin.
Sen çünkü dedi ciğerimi parçalayan yakan dedi amcamı. Şehit ettin dedi fren amcasını şehit eden. Vahşi ile. Hz. Ebubekir radıyallahu anh. Hazretleri aynı olabilir mi o sıddik oldu aynı değil ölümüne onun. Yatağına yatan. Haz. Ali radıyallahu anh hazretleriyle. Örneğin o gün için kureyşte müslüman olanlar bir olabilir mi bütün kureyşi topladı yemek veriyor peygamberliğini ilan ediyor onlara her ilan ettiğinde benim. Naim naib kim olacak. Benim yardımcım kim olacak benim güveneceğim inanacağım bana iman eden. İçinizde kim var benim vekilim kim. Olmak. İster dediğinde. Hz. Ali radiyallah an. Hazretleri kalktı ben dedi. Ebu. Leheb onunla alay etti amcası dedi bu çocuksa. Sana inanıyor bir tek bir daha söyledi yine. Haz. Ali efendimiz ben dedi. Şimdi. Ebu. Leheb. Haz. Ali.
Efendimiz aynı kategoriye koymak mümkün değil zaten aynı ki koyan bir kimsenin imanı sorgulanır. Bu değişmez bir üstatlar da aynı şekilde bakar zakirler de aynı şekilde bakar o yüzden etrafı severken veyahut etrafımızda olan ilişkilerimiz hep böyle bizim muhabbetimiz de ve karşıdakinin sevgisiyle bizim muhabbetimiz de değişkendir onu. Normalde biz kendi kendimizi ayırt etmeye çalışacağız onu bu nefsimizden bir değil mi diye kendimiz. İçtihat edeceğiz onu yanılacak içtihatlar mızda ama o yanıldıklarımızdır.
İlgili Sohbetler
- Allah Kur’an ve sünnet i seniyyenin dışındaki hiç bir şey sevmez 30.09.23
- d2w Allah’ı sevmek bir iddiadır
- Ehli Beyti severiz, yolundan gitmeye gayret ederiz, hatalı görmeyiz Muaviyeye de
Tasavvuf hakkında daha fazla bilgi için Tasavvuf – Vikipedi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Kişinin çevresindeki insanlara olan sevgisi nefsinden mid… konulu bu sohbet Mustafa Özbağ Efendi tarafından gerçekleştirilmiştir. Daha fazla Kişinin çevresindeki insanlara olan sevgisi nefsinden mid… sohbeti için sitemizi takip edebilirsiniz.