Mürşid-i Kamil

Her olayın kendine ait esma tecellisi vardır bu esmaları Allah mürşidlerin gönül

Her olayın kendine ait esma tecellisi vardır bu esmaları Allah mürşidlerin gönül konusu, Mustafa Özbağ Efendi’nin sohbetlerinde ele alınan önemli bir tasavvuf meselesidir.


her Hadisenin veyahutta her olayın kendine ait bir Esma tecellisi vardır burayı iyi dinleyin bir meselenin kendisine ait bir Esma tecellisi vardır Bir ismi Şerif’in orada tezahürü vardır bir mürşid-i olayla alakalı hangi ismi Şerifin tecelli ettiğini hangi ismi Şerifin orada işlediğini çalıştığını O kendince cenab-ı Kamil gönlü o meseleye müdahil olur ve o Esma ile o Esma ile o mesele geri döndürülür bu Mürşidi kamillerin kendi içlerinde kendi dereceleri vardır bazıları ise hiçbir şeye müdahale etmez Bu da Mürşidi kamildir bu bazıları bu üçlerin dışında olan dörtler beşler beşinci altıncı yedinci bunlar bu tip şeylerle daha fazla ilgilenirler daha fazla bunlarla haşır neşir olurlar Oysa Kutup seviyesinde olanlar Bu biraz ağır bir söz ama onlar zati tecellilerde gark olduklarından dolayı onlar bu tip şeylerde kendi akıllarına kendi iradelerini ortaya koymazlar ama Cenabı Hak onları bir Tabiri caizse maşa gibi kullanarak da onlar yine Orta yerde görünen olur bu ayrı bir mesele tabi bunun delili ne bunun delili hadisi Kutsi yani Allah o velisini sevdiğinde ne diyordu gören gözü duyan kulağı tutan eli söyleyen dili yürüyen ayağı olur benimle görür benimle Duyar benimle konuşur benimle tutar benimle yürür o hadisi velilerin sonuç itibariyle kendi düz iradeleriyle yapmış olduğu şey gibi görünse de o cüzi iradelerinin külli iradeye bağlı olduğunu gösterir ama Orta yerde o Veli’nin kendi zatı çalışıyormuş gibi görürsün yani dersin ki ya rüyanda dersin ki ya Şeyh Efendi şöyle oldu böyle oldu Şu şöyle oldu bu böyle oldu Normalde ortaya da görünen üstaddır şeyhtir ama o Eğer ki bu manada bir seviyesinde ise onun bu konuda cüz iradesi çok yoktur varmış gibi görünür çok yoktur Çünkü onlar tam olarak teslim olmuş vaziyettelerde onlar kendi içlerinde derece derece kendi içlerindeki derecelerine göre olay ve hadiselere bakarlar ama sonuç itibariyle onlar bir meselede Eğer ki farklı bir yöne döndürülüyorsa iş farklı bir şey olacaksa Ne yaparlar onların cenına bak gönüllerinin üzerinde bu mesele farklı bir yöne gider bu işin Sufi hakikat tarafı bir pişmanlıkta ne var O normalde havamla alakalı ben oraya çok girmek istemiyorum ama onunla alakalı olan ne işte Allah resulü buyurdu ya Her ölen mutlaka pişmanlık duyacaktır diyor her bu pişmanlık ne mesela kötüler kendilerince diyeceklerdi ki ondan sonra biz neden kötülük yaptık hadis-i şerifte diyor ki iyilik eden kimse iyiliğini arttırmamış olduğuna kötülük eden kişiler de kötülükten vazgeçmemiş olduğuna pişman olurlar velilerin pişmanlığı bu manada değil.

İlgili Sohbetler

Daha fazla bilgi için Tasavvuf – Vikipedi

Her olayın kendine ait esma tecellisi vardır bu esmaları Allah mürşidlerin gönül hakkında bu değerli sohbeti dinlemenizi tavsiye ederiz.