Nefis ve heva

Duygu insanı hakikate götürür ama duygunu ilahlaştırırsan seni batırır

Duygu insanı hakikate götürür ama duygunu konusunda Mustafa Özbağ Efendi sohbeti. Bu yazıda Duygu insanı hakikate götürür ama duygunu hakkında tasavvuf perspektifinden önemli bilgiler ve değerlendirmeler bulacaksınız.


Gah zirnamesini kıble edinirsin. Gah ağlayıp inlemeyi öper durursun. Bu zirnamesi böyle bir musikide coşkulu bir hal. İşte bir ritim coşkulu bir ritim. Ağır roman değil hareketli. Zirnamesi. Çok hareketli. Zirnamesi oynak hava. O Hz. Pir diyor ki, “Gahzir namesini kıble edinirsin.” kah neşeyi, sevinci kıble edinirsin. Kendinde o neşeyi görürsün. Ben neşeliyim ya şimdi. O neşeyi sen kendine kıble edinirsin. Neşeli o kimse çah da diyor bazen ağlayışına hüzünlü haline tapar gidersin. Onu da ilah edinebilir insan. Hani hep böyle hüzünlü durur. Ağır abi. Ona bir desen. Filistin bu haldeyken gülecek halimiz mi var? Ah çok ağır takva. Veyahut da o kimse böyle zikrullah’tan geçmiş hallerde böyle duruyor. Tabii o böyle hüzün deryasına kapılmış. Onu ilahlaştırmış. Oysa zikrullah o.

Duygu insanı hakikate götürür ama duygunu Hakkında

esnada. Cenâb-ı. Hak neşe pompalamış. Vur ha vur. Neredeyse davnayla zikrullah yapacaksın. Öyle neşe var. O neşeyi almıyor. O birisi ve da bazıları kendini hüzün deryasına atmış. O hüzü ilahlaştırmış kendi nefsinde. Eğer zikrullah’ın halet-i ruhiyesinden haberi olmuş olsa kendini hüne bırakmayacak. Her zikrullah’ın kendine ait bir halet-i ruhiyeti vardır. Her zikrullah’ın topluluk değil mi? O zikrullah’ın bir haleti ruhiyeti vardır. O esnada o esmada neşe hakim olur. Örnek öyle bir neşe hakim olur. Sen o neşeye kendini bırakırsan. Cenâb-ı. Hak senin kalbine tecelli eder. Sen kendindeysen o zaman sen o zikrullah’ın halet-i ruhiyesini yakalayamazsın. O kendince ben neden 3üncü halakadayım. Allah. Allah. Bak gördün mü? Hüseyin beni 5. Halakaya attı. Allah. Allah. Bak ben ne çavuştum da nereye geldim?

Bak şimdi bak öndeki bak o çavuş da değil ama onu öne almışlar. Allah. Allah. Zikrullah yapıyor tabii. Ha orası da boş ya. Kimsenin haberi yok. Sen düşün kardeş. O neredeyim? Onun onu ilah edinmiş kendine. Öbürkü de diyor ben en arkaya gideyim de diyor hemen buradan çıkması kolay olsun. Tabii bir de kafamı çıkarayım böyle. Ben buradayım baka gör. Mustafa. Özba diyeyim. Ondan sonra yavaşça gideyim oradan. Herkes ama o zikrullah halakasının sevabını aldı mı? Aldı. Affoldu mu? Affoldu. Bu konuda sıkıntı yok. Ama hakikate ermedi. Allah bizi muhafaza eylesin. O yüzden normalde bazen hüzün insanın putu olur. Bazen neşe insanın putu olur. Put olur. Bazen insanın hastalığı putu olur. Bazen insanın parası putu olur. Bazen insanın sağlıklı olması.

Duygu insanı hakikate götürür ama duygunu Sohbeti

putu olur. Bazen insanın sinirli olması sinirliliği putu olur. Ben sinirliyim. Dokunmayın bana. Buu ben kafa gidince ne yaptığımı bilmiyorum. Ben de bilmiyorum. Nasıl? Bas baya. Benim de kafa gidince kafası gidenlerin kafasını koparıyor. Bakıyor benim gözümün içine. Ha yok senin putun olmuş. O vardır ya kadınlarda da erkeklerde de. Bırakalım onu. Çok o çok sinirli. Hayır siniri putu olmuş onun. Bırakalım bu kızcağızi ya. Bu gelince neden? Onun güzelliği put olmuş. O süslenecek, püslenecek, kokulanacak, oturacak. Bulaşığa dokunmayacak. Ondan sonra bir işe dokunmayacak. O misafir. Bu dünyada misafir o. Veyahut da erkek. Onun putu var bir sürü. O putlarını dokundurmayacak o. O bir tabağı bile ellemez. Putudur onun. Erkek adamı o. O çocuğa dokunmaz. Olur mu? Putudur onun. O.

çocuğunu kucağına almaz. Put onun çok erkek ya. Allah muhafaza eylesin. Oysa onların hepsi de hevadır. Hevasını putlaştırır insan. Nefis insanın hevasını putlaştırır. O yüzden ayet-i kerimede de. Cenâb-ı. Hak der ki, “Gördün mü o hevasını ilahlaştıranı?” Allah muhafaza eylesin. Hevayı ilahlaştırır insan. Ve bunların hepsi de nedir? Hevadır. Allah muhafaza eylesin. Ben böyle duyguyu önemserim ama duygusunu ilah edinmeyi önemsemem. Duygu güzel bir şeydir. Duyguyu ilahlaştırmak çirkin bir şeydir. Duygu insanı evet doğruya, hakikate de götürür, yanlışa da götürür. Ama o duyguyu doğru yolda kullanırsan seni hakikate götürür. Ama duygunu ilahlaştırırsan seni batırır.

İlgili Sohbetler

Tasavvuf hakkında daha fazla bilgi için Tasavvuf – Vikipedi sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Duygu insanı hakikate götürür ama duygunu konulu bu sohbet Mustafa Özbağ Efendi tarafından gerçekleştirilmiştir. Daha fazla Duygu insanı hakikate götürür ama duygunu sohbeti için sitemizi takip edebilirsiniz.