Mesnevi Şerhi

295. Mesnevi Şerhi (2104. Beyitten)

295. Mesnevi Şerhi 2104. Beyitten konusunda Mustafa Özbağ Efendi’nin değerli sohbetlerinden derlenen bu içerik, 295. mesnevi şerhi 2104. beyitten hakkında önemli bilgiler sunmaktadır.

295. Mesnevi Şerhi 2104. Beyitten Hakkında

https://www.youtube.com/watch?v=LgB-cL

Mesnevi Şerhi (2104. Beyitten) konusunda Mustafa Özbağ Efendi sohbeti. Bu yazıda Mesnevi Şerhi (2104. Beyitten) hakkında tasavvuf perspektifinden önemli bilgiler ve değerlendirmeler bulacaksınız. Ezü billahi mineşşeytanirracim. Bismillahirrahmanirrahim eik ilah illallah. La ilah illallah hak. Muhammeden resulullahin elhamdülillahi rabbil alemin. Selâmün aleyküm. Aleykümselam. Allah gecenizi hayırlı eylesin amin. Hak gündüzünü hayırlı eylesin. Amin ayınızı yılınızı ömrünüzü hayırlı eylesin.

Rabbim cümlemizi ve cümle. Muhammed’i. Hakkı hak batılı batıl bilenlerden eylesin amin. Hakkı hak bilip hakça yaşayan batılı batıl bilip batıla karşı. Cihat eden kullarından eylesin. Amin nerede ümmeti. Muhammed’in kanı şanı. Şerefi haysiyeti namusu canı ayaklar altına alınıyorsa. Hak hepsini kurtarsın. Hepsinden de intikamımızı alsın. Türkistan’daki. Müslümanlara özgürlük nasip eylesin amin. Gazze’deki. Filistin’deki. Suriye’deki tüm ülkelerde zulüm altında bulunan.

Müslümanlara yardım eylesin. Amin ecmain. Konu başlığı hatifi rüyada. Malden şu kadar mal. al mezarlıkta yatan o adama ver demesi o sırada haz. Uyku geldi. Ona uyku verdi ki kendini uykudan alamadı. Bu mutat bir değildi bu uyku gayp aleminden geldi sebepsiz olamaz diye taaccüp kaldı başını koydu uyudu. Şimdi bunu gece dersi çekenler gece virdi çekenler. Seher virdi çekenler bunu daha iyi anlar idrak eder. Hani gece virdi vardır gece normalde muradıdır o kimsenin işte gece dersini çekiyor kaçta.

Çekiyor 11’de çekiyor 12’de çekiyor 2’de çekiyor teheccüt anda veyahut da sabah namazından sonra sabah dersi çekiyor. Seherde mutat diyelim ki ne kadar sürüyor dersi. Yarım saat 45 dakika bir saat işte dersinin her gün mutat çekerken birden uyku basar o kimseye gözünü açamaz hale gelir böyle. Tabiri caizse kafasını. toplayamaz. Sarhoş gibi olur böyle kafasını böyle bir yere yaslamak ister daha da olmadı koltukta oturuyorsa koltukta sızar yakaza gibi. İşte bu mutad dışındadır bu o kimsenin mutat e gecesi değil mutat sabahı değil örnekli bir kimse işte sabah namazını kıldı saat kaç 7 İşte o kimse 7.30’a kadar 88’e kadar ders çekiyor virdini çekiyor.

Neyse verdi. İşte o esnada her gün öyle yaparken. Ona uyku basıyor birden uyumamak için direniyor ama uyuyor gidiyor kafa veyahut da gece oluyor bu gece uyumamak için direniyor o kimse ama yok kafa durmuyor durduğu yerde gözü kapanıyor. Hatta gözler kapalı uyuyor oturduğu yerde bunu böyle itikafta olanlar da. Hani itikafta günlük 70.000 Tevhit çekecek işte gündüz çok o kadar zorlanmaz ama gece. Yatsıdan sonra zorlanmaya başlar her ikinci günüyse 3üncü günse daha da zorlanır oturduğu yerde la ilahe illallah la ilahe illallah la ilahe illallah la ilahe illallah gitmiyor ama şimdi yatamaz da dersi yetiştirecek.

Çünkü bu oturduğu yerde kendi hırıltısı. Çünkü kafa düşüyor kafa düşünce o nefes borusu sıkışıyor nefes borusu sıkışınca nefes alamayınca uyanıyor tecrübe. O esnada o kimse sufiler buna yakaza derler rüya gör oturduğu yerde. Hatta işte. Ramazan’da teravih kılıyor teravih kılarken namaz kılıyor değil mi teravih kılıyor teravih kılarken ayaktayken yakaza görür. Derviş bu madın dışında olan eyer veyahut da işte namaz kılıyor namaz kılarken. Allahu ekber secdeye gitti secdede.

Ala dedi birinci dediğini hatırlıyor sonra bir yakaza oldu. Oldu sonra. Sanki üç sefer demiş gibi. Rabbiyel alâ dedi. Ama secdede rüya gördü ne kadar kaldı bilmiyor kaç sefer söyledi bilmiyor ama orada rüya gördü mü. Bunlar mutadım dışında olan şeyler bir kimsenin mutat dersi var virdi var yaptıkları var. Bunun haricinde bir. Ömer efendimizin de mutad dışında uyku bastığı bu mutat değildi mutat olmadığı için haz. Ömer efendimiz de bunu hayretle karşıladı.

Bu normal değil dedi bu madın dışında dedi. Ha demek ki sen gece saat 12 uykun geldi yattın bu mutat hayatın senin hani kimilerinin böyle mutat bir hayatı vardır 12 deyince yatar saat işte 5 deyince kalkar. Ondan sonra işte 6 deyince kalkar yok sabahin mutat kahvaltısını yapar sonra tın tın işine gider mutat. bir hayatı vardır harika bir böyle bir hiç yaşamasam da böyle bir hayatı olanlar da vardır muhakkak muradın dışında. Bizim her şeyi madın dışında olduğundan.

Biz muradımız da yok bu tip şeylerde. Öyle olunca. İşte o kimse uyurken. Hani uyumuyor. Ken uyku bastırdı onu. Furkan ayet 47 size gecey geceyi bir örtü uykuyu dinlenme gündüzü de yeni bir hayat yapan odur. Bu ayeti kerime dünyadaki bütün mutat insanlar için gece neymiş onlar için bir örtü uykuyu da dinlenme yapmış. Tabii uykuyu dinlenme yaptı bize ne diyorlar. Şimdi diyorlar ki en az 7 saat uyuyacaksınız değil mi. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem. Hazretleri de hiç 7 saat uyumamış 7 saat hiç uyumamış az uyumak.

Az konuşmak az. Yemek bize şimdi uyuyun diyorlar böyle hani uyu. Allah uyuyor uyu. Allah uyuyor. Hani ilkokul çocukları bile neydi yat uyu at. Uyu boyna uyu he. Maddi manevi hep uyumakla geçiriyoruz uyuyoruz. Biz zahiren de manen de uykudayız biz. İslam dünyası uykuda uyanmıyor hiçbir şekilde öyle bir derin uykuya dalmış ki her gün kanı akıtılıyor her gün şanı şerefi ayaklar altında atılıyor haksızlıklar hukuksuzluklar arsızlıklar hırsızlıklar kamu düzeninin bozulması böyle.

İslam dünyası her cü ver. İslam dünyası uyumaya devam ediyor onlar için hep gece yine. Nebe suresi 9 10 11 uykunuzu bir dinlenme vasıtası yaptık geceyi size saran bir örtü yaptık gündüzü de geçiminizi temin için çalışma zamanı kıldık. O yüzden uyku mutat insanlar için mutat vasat. insanlar için rlık huzur vesilesi onun o yüzden o kimse yatacak uyuyacak dinlenecek bizim. Bayındır tabiriyle belenk toprağa belenmek. Yüzüne gözüne. Toprak seçti toprağa belendi ümmeti muhammed böyle bütün gecesini uykuyla geçirecek şuursuz bir şekilde ölü gibi yatacak uyuyacak.

Allah uyuyacak. Hani yatırsan hiçbir istemesen 724 uyuyacak böyle bir tembellik hali hakim bu o ölü gibi. Bütün herkes. Allah muhafaza eylesin muhakkak ki uykuya bedenin ihtiyacı var bunu inkar etmiyoruz. Hani ü tane sahabe var ölçü birisi dedi ki hiç uyumayacağım birisi dedi ki hiç evlenmeyeceğim cima etmeyeceğim birisi dedi ki hiç iftar etmeyeceğim. Aleyhisselam bunların halini geldi. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem. Hazretlerine aktardı size ne oluyor ki.

En fazla korkanınız benim yerim iftar ederim uyurum. evlenirim dedi çünkü evlenmek. Adem’den itibaren bütün peygamberlerin hiç terk etmediği sünnettir sakal. Adem’den itibaren tüm peygamberlerin sünnetidir şimdi ölçü uyurum yerim iftar ederim evlenirim ölçü bizde ruhbanlık yok hayatının tamamını ibadetle geçirmek yok gecenin ne yapacaksın üçte birini ibadete ayıracaksın kaç saat gece 8 saat 9 saat desek üçte biri 3 saat ibadete gidecek e 3 saat eşinle sohbetini ayır çocuklarınla 3 saatte uykuya ayır.

Salih çok tatlı güldü. Hani dedi ki bunu böyle söylemeseydim bize iyiydi filan. Biz 67 saat uyumayı seviyoruz dedi. Günah işlemekten uyumak daha hayırlı herkes için öyle ya geçip televizyonun başında günah işleyeceğimizi veya telefon alıp da yanlış yunlu yerlere gireceğinizi uyuyun daha iyi. Zikrullah yapmıyorsanız uyuyun. En güzeli bu. Allah bizi affetsin. Pir burada bu uykunun fıtri veya insani öyle diyelim veya biyolojik y bugünkü. Terim o ya biz. Fıtrat diyoruz veya insani diyoruz ama.

Bugünkü gençler ne diyor biyolojiyi kullanıyorlar diyorlar ki ondan sonra burada uyku bir biyolojik durumdan ibaret değil ya buradaki uyku manevi bir bu uyku cüzi iradenin dışında gelişen bir o uyumayı istemediği halde uyku bastı onu bu. Normalde buradaki bu uyku. Hak’tan bir rahmet bir bereket bir lütuf bir ikram bir. İhsan burada farklı bir var buradaki uyumak yatıp horul uyumak değil. O esnada yakaza gibi manevi aleme bir pencere açılacak manevi aleme bir kapı aralanacak onu hissetti sakın.

Siz de böyle uyku bastırdığında. Demek ki manevi bir olacak bu da bir vart. Hani manevi bir olacak demek ki bu kadar uyku bastı. Ben de bir rüya göreceğim hal göreceğim yat sabah kalkam sona 10 saat. Uyan öyle değil bu öyle dedi hiç kimse kendi kendini öyle kandırmasın. Rüya görürüm diye yattım. E sonra hiçbir yok. Sen gafletten yattın uydun öyle değil. Allah muhafaza eylesin. Normalde o rüya öyle manevi olursa hani. Rüya mübeşşirat andır. O zaman sende farklı şeyler görülmesi lazım farklı şeyler görülmüyorsa o zaman sıkıntı var.

O yüzden hani. Çünkü uyku veya yakazada ruh özgürleşir ruhun vücutla olan bağı en aza indirilir minimize olur yakazada. Mesela bir kimse kendi vücudunu da görür. Çünkü yakazada o böyle ruhun vücutla olan bağlantısının böyle en ince veya en aza. indirildiği andır o böyle yan uyumla uyanıklık arası bir şeydir ne uyanıksın ne uyuyorsun artık ruhun. Tabiri caizse böyle hani bedenin üstünde duruyor daha ötelere gitmedi ama ruh serbest. Hür veya uyku esnasında ruh serbest hür.

O yüzden uyku rahatlatır bedeni rahatlatır o kimse der ki bedeni rahatlayınca. Ruhum dinlendi ha. Senin ruhun dinlendi. O zaman sende manevi bir işaret yok ruh gitti bekletilecek yerde gitti orada bekliyor. Sen uyanıncaya kadar sen uyanır uyanmaz ruh sana tekrar tecelli etti geldi. Sen de bu uyku manevi değil. Bakın bu manevi değil çünkü hani. Zümer ayet 42’de. Allah canlıların ruhlarını. Ölüm anında alır henüz ölmemiş olanın ruhlarını uyurken alıyor uyurken aldı uyandığında tekrarı verdi bu o ölüm değil.

hani uyku yarı ölümdür hadis-i. Şerifi de buradan kaynaklı o kimse uyurken ruh ondan çekildi. Ne zaman uyanır uyanmaz ruh hızla tekrar bedene geldi. Ama genel olarak o dediğimiz zaruri istemsiz uyku manevi bir kapının aralanması işaret rüyasında hak tarafından bir ses geldi bu sesi. Ruhu duydu. O Ses öyle bir sesti ki her sesin names sinin aslıdır asıl ses odur. O Sesten başka sesler aksi sedadır aksi. Biz böyle küçükken zeytinliklere giderdik yukarıda babamın çok samimi arkadaşı.

İsmail’in zeytinliği vardı oradan deliceleri ısız zeytine delice deriz oradan deliceleri kök derdik bizim e bahçede eksik olan yerlere ekerdiker babam filan abim üçümüz beraber giderdik. Ondan sonra babam gelmez oldu. Biz kendimiz gitmeye başladık babam diyordu gidin. Oradan iki. Delice zeytin. Kökle yin gelin dağda. Tabii dağda giderken vadiye bağırırsın vadiye. Ahmet diye bağırırsın. Ben senin bağırın bir der karşıdan. Ahmet diye kendi sesini duyarsın aksi.

Seda o vadide çok güzel olur bu biz çocukluğumuzda böyle gençlikle çocukluk arasındayken bunu bilirdik. Hani bir ses sana geri döner tekrar bir şeye çarpınca geri döner aksi. Seda ama o ses boşlu giderse sana geri dönmez. Ama sen böyle. Bir vadide bir dağa karşı söylersen geri döner aksi. Seda diok asıl ses odur. O Sesten başka sesler aksi sedadır. Ha demek ki uykuda gelen. Ömer’e hak tarafından bir ses geldi nerede rüyada uykuda. Rüyada rüya neydi mübeşşirat hadis-i şerifte diyor ki benden sonra peygamberlikten geriye hiçbir kalmayacak.

ancak mübeşşirat kalacaktır mübeşşirat nedir ey. Allah’ın resulü diye sorduklarında şöyle buyurdu mübeşşirat. Demek ki peygamberlikten sonra kalacak. Salih rüyaları da ancak. Salih kimseler görür. Bu da başka bir hadis-i. Şerif başka bir hadis-i şerifte de. Rüya nübüvvetin 46 parçasından bir parçadır. Nübüvvet kaç yıl sürdü 23 yıl 23 yıl sürdüğümüzde gece gündüz yaptığımızda 46 oldu 46’dan parça deyince bir 46 parçasından bir parça. Deyince bu da 6 aya tekabül ediyor 6 aay haz.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem. Hazretlerinin peygamberlikle alakalı dinle alakalı vahyi rüyada aldı rüyalarla yürüdü. İlk önce o yüzden sufiler rüyaya ehemmiyet verirler rüyayla yürür. Sufi sonra bu millete bu insanlara hadis-i. Şerifleri inkar ettiler hadis-i. Şerifleri önem. Siz leştir diler ve herkese de şunu söylediler rüy ile amel edilmez rüyayla hukuk icra edilmez deseler kabul edeceğiz rüyayla hukuk kabul edilmez doğru. İslam’ın hukuku rüyayla olmaz ya onun hukuku belli cezalar belli.

Her belli ama rüy ile amel edilir mi. Peygamber etti ezan rüyanın neticesidir ezan. Rüya gördüler. Bedir’de rüya gördü hem. Müşrikler gördü hem. Müminler gördü ayetle sabit rüyayla amel edilir kardeşim rüyayla da rüyayla hukuk icra edilmez rüyayla amel edilir. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem. Hazretlerinin rüyanda göreceksin diyecek ki git x kimseye 1000 lira harçlık ver. Sen vermeyeceksin öyle mi. Hani bir dervişin birisine bir lira lazımmış altın lira yalvarmış yakarmış demiş ya.

Rabbi benim sıkıntımı biliyorsun demiş derdimi. benim derdim rüyasında. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem. Hazretleri o demiş ki filanca. Söyle senin demiş ihtiyacını görsün. Derviş gitmiş kapıyı çalmış açmışlar demiş benim taş. Hazretleri görüşmem lazım. Hayırdır demişler demiş. Getirdim ona kendisini görmem lazım çıkarmışlar. Paşanın huzuruna. Paşa demiş. Derviş buyur söyle derdin de tabii dermiş utana sıkıla demiş ki efendim dün gece demiş. Peygamber sallallah ve.

Sellem’i gördüm. Bana buyurdu ki demiş filanca. Paşaya gittim benden selam söyle. Ve aleykümselam demiş. Dur demiş burada dur hemen kasayı açmış bir kes altın vermiş demiş şu rüyayı bana baştan anlat bir daha. Şaşkın demiş. Efendim dün gece demiş bir hal tecelli etti. sallallahu aleyhi ve sellem. Hazretleri buyurdu ki demiş filanca. Paşaya git benden selam söyle demiş. Dur demiş burada dur bir kes altında demiş rüyayı bana baştan anlat rüyayı. Tekrar baştan anlatmış yine tam.

Selam söyled. Dur bir daha dur bir kes altında demiş baştan anlat tekrar baştan anlat bir kesi altında demiş anlat anlatmış demiş. Vallahi kasamda demiş kese kalmadı. Anlat şimdi demiş rüyanı baştan bir daha baştan anlatmış benim demiş bir altına ihtiyacım vardı. Allaha onu yalvardım demiş. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem. Hazretleri buyurdu ki demiş git filanca. Paşaya benden selam söyle senin ihtiyacını görsün dedi demiş o. Paşa bir seviniyor bir seviniyor.

Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem. Selam geldi diye selam geldi diye. Şimdi bize şunu. Öğrettiler rüy ile amel edilmez. He rüya değil mi ya. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem. Hazretlerinin şekline suretine şeytan giremez. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem hazretlerin rüyasında gören gerçekte görmüş gibidir hadis-i. Bu gerçekte görmüş gibidir. O yüzden sufiler rüyalarında. Peygamber sallallahu s’i gördüklerinde kendilerini sahabeyi gibi görürler çünkü onu gören iman ehli ise sahabe hükmünde eydi onu gördü.

Velhasıl kelam. Rüya mübeşşiran ve o ilahi ses. Allah’ın kuluna olan hitabı dır rahmetidir lütfudur ikramıdır ihsanıdır bu dervişlerin. Seyr süluk unda 5 makamda 5 ESM yaşanan bir haldir o kimse 5 makama 5 esmaya gelince genel olarak yolu açıksa o kimse kendisini cennette görür daha da ileri cennette. ağacına yaslanmış olarak durur ve ona. Tube ağacı olduğu da söylenir ve tuğbe ağacına yaslanmış vaziyette dururken. Hak ona hitap eder ses hitaptan hitabı dır ve sadece kulakla duyulmaz bütün vücut kulak olur bu 5 esada yaşanan bir şeydir o kimse 5 esmaya geldi 5 esmaya oturdu orada kalıcı orada kalıcı.

İsa o cennete girer cenneti görür ve cennette ona. Hak hitap eder öleceğim gideceğim bu sey sülük hallerini. O yüzden açık anlatıyorum o hitabı alınca o kimse daha 5 esada kendi kendine oldum havasına girerse düşer yine tehlikelidir 4 Esma ve 5 Esma düşer 4E ve beşe gelenler 3üncü. ESM bile düşer insan 4 ve 5 daha tehlikelidir düşmen kolay olur orada toparlarsın ne hala o işte. Nail olabil me için o kimsenin nefsini terbiye etmesi gerekir geçmesi gerekir bazı şeylerden kinden.

Garez kibirden geçmesi gerekir o kimse. Allah’ı iyi sevmesi. Resulullah’a sallallahu aleyhi ve sellem. Hazretlerini iyi sevmesi onun sünnet seniyyesi tabi olması gerekir. Bu böyle boşluk kaldıracak şeyler değildir gaflet kaldıracak şeyler değildir o kendisini. Peygamberin ağzından diyor ya ben. Nefsimi temize çekmem temize çekmem. Hani kendimi temiz göstermem bu iş kendini temiz göstermekle olmaz nefis terbiyesiyle mümkün ve. Pir burada uykuyla bu yakaza ve uyku haliyle manevi aleme bir kapının aralandı hakikate doğru bir kapının aralandı bize anlatıyor ve bu kapının aralanması rüyada başlar rüyada o kimse.

Salih rüyalar görmeye başlar anlamlı manası olan rüyalar görmeye başlar derim. ya rüyaya manalı dediğimiz zaman işte. Aşağıdan yukarı doğru işte şeyhini görür geçmiş. Şeyh efendileri görür. Pir efendileri görür imamları görür sahabeleri görür geçmiş peygamberleri görür. Melekleri görür. Aleyhisselam’ı görür peygamber. Sallallahu. Sellem’i görür rüyasında. Allah’ı bile görür. Bunlar mana yüklü rüyalardır. Beytullah’ı görür. Görür levhi mahfuzu görür. Kürsü görür rüyasında veya yakazada gökleri dolaşır tanıtırlar.

Alemleri yakaza halinde. Bir bakmış başka bir alemde burada şunlar. Yaşar burada. Yaşar burad alemi budur. Bunlar rüyayla yakaza la olacak olan şeyler. Pir de işte o kimsenin böyle bir yakazada rüyada veya zikrullah’a hallerle haşır neşir oluyorsa onu hakikat alemine doğru mana alemine. Doğru onun kapısı aralandı o tarafa doğru yürüyor demektir ve hitap alıyorsa. Hak ona hitap ediyorsa. Evet o baya yol yürüyor. Arap bütün. Milletler kulağa dudağa muhtaç olmadan bu sesi anlamışlardır.

Acem ve şöyle. Dursun o sesi dağlar taşlar bile işitmiş bu. İlahi aşkın. Bu ilahi hitabın dili rengi olmadığı gibi onun dili ve. Rengi yoktur onun dili. Mustafa özbar. Rab çeder rapçi. Arabı da anlar türkü de anlar. Acemi de anlar. Kürt’ü de anlar ingilizi de anlar fransızı da anlar. Rab çe neden o senin hangi dili konuştuğuna bakmaz. O hitabı senin dilinden de konuşsa anlarsın sana. Arapça da söylerse anlarsın sana. Kürtçede söylerse anlarsın. Çerkezce de söylese anlarsın çünkü o hitap bütün varlığına gelir senin ve kalben anlarsın ve.

295. Mesnevi Şerhi 2104. Beyitten – Sohbet Notları

Bilirsin ki. Hak sana hitap. etti kalben anlarsın ve. Bilirsin ki. Mustafa sana hitap etti kalben. Ruhen sırren. Bilirsin ki o ses manadan geldi sana bunda. Normalde kalbi idrakin açılır senin kalbi idrakin normal aklın idraki ayrıdır kalbin idraki ayrıdır aklın idraki görünce duyunca okuyunca tecrübe edince açılır bu aklın idrak idir. Mesela bir kimse çok hadis okumuş olsa aklen. Hadise idrak açılır bir kimse kur’an-ı. Kerim’i çok okusa aklen idrak açılır.

Mesela şimdi gençler çocuklar gençler kitap okumuyorlar örneğin ellerinde bir tane 6.1 inlik telefon habre telefonda oynuyorlar telefonda oynadıkları için kelime dağcık varı azalıyor. Hatta bir şeyi konuşmaya gerek yok. Emoji atıyor. Hani bir tebessüm imajı attı imajı attı bana hani taş devrinde insanlar böyle konuşuyorlardı öyle. Öğrettiler ya bize. Devri bilmem ne devri on öyle. Öğrettiler bize. Ee hani biz. Taş devrine ne yapacak. Hadi çizin artık avlanmaya gidiyor mızrak ondan sonra bir tane hayvan sırtında ok avlanmaya gittiğini anladık öyle mi.

Adem’den beri yazı var yok yazıyı şunlar buldu. Otur oturduğun yere. Cahil adam. Ne oldu şimdi 133.000 yıllık. Göbeklitepe açıldı. Aman kapatın neden dayattığı. İlim değil. Çünkü 13.000 yıl önce de yazı varmış 133.000 yıl önce de senin şimdi icat ettik diye bize yutturmaya çalıştığınız telefon da varmış 133.000 yıl önce. Bilgisayar da varmış. Biz yeni icat ettikler yutturuyor unuz ne 13.000 yılı ne 20.000 yılı ne 30.000 yılı ne 40.000 yılı dünya gelmiş geçmiş boşalmış dolmuş bize öyle bastırdılar ya öyle dayattı.

bizi affetsin. Rab çenenin dili dudağı yoktur. Rab çenin dili bu tabirim hoş gin evrenseldir araba. Arapça konuşur. Türkçe konuşur kürte. Kürtçe konuşur meleği. Arap da görür. Kürt de görür. Türk de görür. Acem de görür. Fransız da görür. İtalyan da görür. İngiliz de görür meleğin dili nedir ki tabii. Bize onu da dayattı ya melekler rüyada da görülmez. Meleklerle konu kulaz birisi derse ki ben bir melekle görüştüm şizofreni hastası muamelesi görürüz. Biz ona delirdi bu deriz.

Ben do yzden baş delinim bizim. Abdullah’a diyordum. Abdullah ben. Şimdi gitsem bir psikiyatri doktoruna desem ki hocam ben duvarda silüetler görüyorum o silüetler bana konuşuyorlar desem ne derler dedim ben bu böyle ıçı kıçık yaptı oğlum ıçı. Söyle baba direkt şizofreni tesisi koyarlar ilacı dayarlar dedi beyazı giydirirler mi bana dedim ben daha da ilerisi olursa giydirirler dedi o onun için değil ki böyle bir ilim yok çünkü böyle bir durum yok o. Çünkü madde perest bir kimse akıl ama oraya yazmışlar ruh ve sinir hastalıkları ruh varsa ruh ne işe yarıyor hocam anlat bana desem kalacak.

Hani ruh ve sinir hastalıkları ruh hasta olur mu işlevini bilmiyorsun da ruhu bilmiyorsun ruhu tanımıyorsun ayet-i kerimede diyor ki sana ruhtan. Sarar de ki bu konuda size çok az bilgi verildi kime. Yahudilere şimdi ümmeti muhammed de bazı şeyleri alıyorlar ya bize çok az bir değil kardeşim soruyu soranlar yahudiydi. Yahudilere hitab o. Onlara bu konuda. çok az bilgi verildi. Müslümanlara değil hani bu. Allah’ı görmeyle de alakalı var ya işte. Musa’yı görme ya.

Musa görmeyecek. Peygamberi o dayanamaz onun fıtratı yaradılışı. O kadar değil. Onu kim görecek. Mustafa görecek sallallahu aleyhi ve sellem zirvede olan. Allah’ı hem gözüyle hem gönül gözüyle görme. Mustafa’ya ait. Musa aleyhisselam. Tabii göremeyecek illaki. Mustafa’yı da. Musa’yla denk tutturacak ya bizde de var o. Yahudi severler. Yahudi sever müslümanmış gibi görünüyorlar. Biz bütün peygamberlerin peygamberlikleri iman ettik hepsi de aynı seviyede değil ki kimin.

Peygamberi kimi peygamberden. Üstün yarattı en üstünü de. Tab o miraçta. Çıplak gözle gördü gönül gözüyle de gördü. Musa aleyhisselam görmedi diye. bizimki de mi görmeyecek. Bizimki gördü. Musa’dan daha faziletli bizim. Peygamberimiz. Sallallahu. Hazretleri peygamberin ev. Evveli ve ahiri bizim. Peygamberimiz. Sallallahu. Hazretlerine verilen hiçbir geçmiş peygamberlerden birisine verilmedi. Zirvesi mucizeleri. Zirve mucizeleri. Zirve en büyük mucizesi zaten. Bugün gündüz dedi miraca iyi hazırlanın ümmetin bayramı bu.

Bayramı böyle bir. Hristiyanlara veyahut da. Yahudilere veyahut da. İbrahim ilere veyahut da başka bir. Nebiye verilmiş olsaydı yemin ediyorum o günü onlar o günü değil böyle günlerce onu büyük bir müjde büyük bir bayram olarak kutlardı y düşünebiliyor musunuz. Hristiyanlar. İsa’nın doğumunu kutluyorlar iki 2000 yıldan beri. Müslümanlar. Ateistler putperestler hindular dinsiz. Çinliler ta doğuya kadar git herkes yılbaşı kutluyor. doğumunu kutluyor ya. Mustafa’ya bir gözünüzü çevirin bir bakın hiçbir kula nasip olmayacak olan nasip oldu.

Miraç nasip oldu ona. Çıplak gözle gördü bayramların en büyüğü. Muhammed için ümmeti muhammed öyle. Miraç kutlaması lazım ki öyle. Miraç kutlaması lazım ki bütün dünya dönüp bakmaları lazım ne yapıyor bunlar diye yok bizim içeriden dışarıdan. İlahiyatçı diyanetçi ihanetçi. Hepsi de el. Birlik etmişler haz. Mustafa’nın yüceliğini aşağı indireceğiz diye uğraşıyorlar peygamberlikte de. Fazilet çe en üstte insaniyet de. Fazilet çe en üstte nebilik de en üstte hepsinde de en üstte peygamberlerin.

Sallallahu. O yüzden onun ümmeti de. Evet biz diğer ümmetlere benzemeyiz biz muhammediyiz. Hristiyan andan da üstünüz yahudisi. de üstünüz. İbrahim’den de üstünüz ateistten putperest ondan bundan zaten üstünüz biz. Allah ve resulüne iman ettik muhammediyiz özeliz geçmiş ümmetlerin peygamberlerine verilen mucizeler. Mustafa’nın. Veli lerine evliyaların. Keramet olarak verilir ümmeti. Muhammed’in mürşid-i kamilleri. İsrail peygamberlerine denktir şatahat en. Muhammedi im.

Hak bana hitap eder. Sana da hitap eder ümmeti. Muhammed’e eder. Bizim ölümüz de dirimiz de hem hitap alır hem hitap verir ne kendimi alçak tutayım. Muhammedim üstünüm. Hak hitap eder dervişlere hitap eder. Muhammedi yolda gidenlere hitap eder rüyada da görünür. Hak hadislerle sabit rüyada görmek haktır imam-ı. Azam’ın içtihadı vardır fetvası vardır. İmam maturidinin tespiti vardır ehl sünnetin tespiti vardır. Hanefi maturi. Allah’ın rüyada görüleceğini kabul edeceksin kabul edeceksin inkar etmeyeceksin imam-ı azam’ı dinliyorsan içtihadın hadisleri kabul ediyorsan.

Evet edeceksin. Muhammedin. Hak sana görünür sen. Muhammed isin. Sallallahu. Sellem’i görürsün rüyanda görürsen gerçekte görmüş gibisindir ve hitap eder. Mustafa da sana hitap eder görürsün rüyanda. Mustafa’yı da görürsün görenler elini kaldırsın kadın erkek. Maşallah subhanallah. Maşallah subhanallah kaldır elini kaldır bununla iftihar ederim kaldır elini indirin demedim bununla iftar ederim bir üstadın üstatlık dervişleri yle iftar etmesidir dervişleri yle.

Hakk’a hamd olsun. Şimdi indirebilirsiniz hele ben. Üstadım demekte olmuyor bu işler o yüzden görülür rüyada o. Görmemiş bu zamanda peygamber rüyada görülür mü. Sen görmedin. Körsün görülür. Allah’ı görmüş. Bunlar rüyalarında ha gördük ne yapacaksın görülür hadisle sabit mahkemede onu dedim ben. Diyanet kendi bastırdı kitaptan haberi yok koca mü kendilerinin bastırdığı. Diyanet ansiklopedisinden haberi yok bütün müftüler. İmamlar otursunlar önce bir. Diyanet ansiklopedisinden okusunlar bir şeye karşı gelecekleri zaman ondan sonra karşı gelsinler haberleri yok ilahiyatçılar haber.

Allah bu zamanda görülür müş. M gelin dedim. Önümüzdeki ay. Gaziemir’e. Gelin dedim ben getireceğim dedim size hadisleri. Siz de getirin dedim gelmedi ü tane. İlahiyatçı biri tefsirci birisi hadisçi biri fıkıhçı nerede. İzmir üniversite 9 Eylül üniversitelerinin hocaları gelin dedim e gelmediler gelemezler. Çünkü onlara. İsrail öğretisi var onlarda. İst öğreti var sızmışlar içimize. Allah rüyada görülmez peygamber rüyada görülmez rüyayla da amel edilmez. bitti gitti.

Aleyhisselam amel etti. İbrahim amel etti. Yusuf amel etti hadi sürü peygamber amel eden. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem amel etti rüyasında gördüler gördü. Ayşe ile nikahı cennette kıyılıyo rüyasında gördü. Ayşe ile nikahlandığını rüyasında gördü cennette nikahının kıyıldığını gördü aldı nikahını. Hadi amel etti ezan namazı neyle duyuralım diye kendi kendine düşünüyordu birisi geldi rüyasını anlattı ama benim dedi sesim bozuktu. Ben okuyamadım. Bilal okudu herkes zannetti ki ezanı.

Bilal rüyasında gördü değil okuyan. Bilal’i radıyallahu anh haz. Ömer de görmüştü dedi ki ben de onu aynı şekilde gördüm ama edep ettim dedi bir diyemedim. Ben de gördüm ya resulallah diyemedim dedi. Hadi ezan rüyayla. Ne yapacaksınız. Allah bizi affetsin. Salih insanlar. Rüyalar görür. Salih rüyalar peygamberlerin 46 bir cüz 46 cüzünden bir cüzdür vahiydir ben böyle söyleyince kafayi kırıyorlar kırın kafayi sizi böyle döve döve ayetle hadisle döve adam edeceğim.

Bunları ben onlar bağıracak. Ben buradan geleceğim diyeceğim ki hadis bu döve bunları adam edeceğim onlar diyecekler ki ya bu adam kafayı kırık deli. Evet deliyim. Allah delisiyim gel akıllandır sen beni ne demiş birisi. Bunlar ölülerle konuşuyor demiş. Evet konuşuyoruz. Ne yapacaksın. Evet ne yapacaksın. Ne diyeceksin konuşulduğuna dair ben sana bir sürü hadis getireceğim ne yapacaksın hem. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem. Hazretleri konuştu hem sahabeler konuştu.

Ömer konuştu haz. Ebubekir efendimiz konuştu hadis var. Efendimiz konuştu hadis var. sen konuşamazsın zaten neden ki inanmıyorsun ölüsüyle de konuş dirisi le de konuş. Evet bu hitap. Rabe denince bütün varlığın dili var sadece yok biz sadece insanların dili var zannediyoruz değil varlığın değişik boyutlarında değişik varlıklar var. Bu varlıkların da dili var bunların da. D anlarsın rçe çünkü rçe cinlilerin dili var. O cinlilerin dilini de anlarsın rapçı. Çünkü diğer böyle kargacık burgacık değişik.

Tarif edilemez veya makinamı bildiğimiz robotumu varlıklar var. Bu dışarıdan baktığında robotik bir şeymiş gibi geliyor insana. Hani dersin ki ulan robot bunlar değil bunlar da ayrı varlıklar robotik gibi görünen varlıklar var. Onların da dili rapçı sadece insanoğluna bakıyoruz biz değil cinni taifesi var. Farklı 7i taife cinni var onların kendi içlerinde de. taifeleri rapçı birinci kat. Gökteki melekler var. Onların dili. Raba ik kat 3 kat 4 kat 5 Kat 6 Kat 7 kat cennetin.

Melekleri var cehennemin. Melekleri var. Arş alanın. Melekleri var kürsinin. Melekleri var lefi mahfuzun. Melekleri var hepsiyle de konuşulur kıymetli. Kardeşler hepsiyle de konuşulur hepsiyle de hitapla çılır ve hepsinin de dili. Rab çadir rapçı. Seyr sülük yaşamayan bilmez bunu cahildir o zat. O cahildir sufilik yolunda. Seyr suluku olmayan bir kimse cahildir istediği kadar kitap ehli olsun okumuş olsun bütün kitapları okumuş olsun cahildir o neden seyri.

Sülü yok çünkü hepsi de. Rab cedir karıncanın dili vardır. Rab cedir kuşun dili vardır. Rab cedir balığın dili vardır. Rab cedir ağacın dili vardır. şu kuru duvarın dili vardır. Rab cedir rab cedir bu şizofreni değil oturursun bugün duvara rabıta edersin. Buraya dersin bütün resimleri görürsün. Raba oturursun bak gözünün içine kimi görmüş bugün görürsün. Hatta gözünün içinden. Onun konuştuklarını da duyarsın daha da ilerisini söyleyeyim o kimseye rabıta edersin gecenin vaktinde veya gündüzünde ne konuşuyorsa.

Hak senin kalbini indirir. Rab cedir ister. Arap olsun ister acam olsun. Neredeki fandaki dervişin. Zikrullah sesini duyarsın konuştuğunu duyarsın. Sen inanmazsın bilmezsin bu yolları cahilsin sen. Yaşamadın ki cahilsin cennetlik olan kimseyle de görüşürsün. Çünkü hitap. Rab cedir uçuk muhabbet uçuk muhabbet kardeş uçuk olmayan muhabbeti ne yapayım yürüsün gitsin kahvede dedikodu yapsın o yürüsün. gitsin evde televizyon seyretsin işi ne rab cedir bu nefis tezkiyesi geçer bu.

Allah’ı gözünün gördüğü görmediği her şeyden fazla sevmekle geçer. Allah’ı seveceksin kardeş bu. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem. Hazretlerine tam bağlılıkla geçer bağlılık onu gözünün gördüğü her şeyden fazla seveceksin. Muhammed dediği anda tüylerin diken olacak öyle seveceksin onu burada bir hadisi var dedinde esas dursa geçsen hadis sahih miydi ya değil mii yır. Ben sütünde bozuk kanına bozuk kalbin de bozuk senin her şeyin bozuk senin yi git.

Kefere bozuntusu sen bu konuda hadis var dendiğinde sen esas duruşa geçeceksin taharetlenmesi bilmeyen kıçında bir pançak. Bilmem neyle dolaşan hadisler üzerinde laf söyle. Evet sana tecelli etmez o. Sen eşine küfredersin sana tecelli etmez sen çocuğuna. tokat vurursan sana tecelli etmez. Sen birine tepeden baktıysan ha. Salihin küpesi varmış. Ya bırak ya küpelenmesi etmez a. Sen bu gece uzat ayağını. Ne yapayım ya ben uykuya dayanamıyorum sana tecelli etmez senin ayağına bir tekme vursunlar da göreyim ben uyua ona uyuyabilirsen.

Sana tecelli etmez o ince yürüyenlerin işidir ince düşünenlerin işidir ince yaşayanların işidir kardeşim. Ya sorma ya. Annen tereyağ yapıyor de mi. Bizim evde hiç tereyağ yok da sana tecelli etmez. Biz de yol yürüdük bana dedim. Dedim ki böyle bir oluyor pazara çıktın mı dedi bana çıktım. Efendim dedim domatesin iyisini seçtin mi seç dedi bana dedim pazarc olmaz mustafa efendi. Dedi kötüsünü kime satacak onu dedi. O yüzden dedi. Bu kesiklik dikkat et attı.

poşeti adam önüme seç dedi bana domatesi domates seçtik. Biz her yer karanlık gecesine. Karanlık dedim. Efendim hakkınızı helal edin. Karanlık dedim böyle baktı bana böyle direkt böyle baktı. Keskin bir şekilde ü. Efendi domates mi kestin yoksa dedi lan şimşek çaktı dedim bana poşeti attı dedim önüme dedi ki seç. Ben de seçtim. D kötüsünü kime satacak dedi domatesi seçmek de bu yolda yürümez oğlum dedi. Allah pazara gidecek. Mustafa ezv seç çek. Baba hoş geldin seç.

Oğlum bana bir seçtirme. Biz ağzımın. PIN aldık ondan sen ne veriyorsan ver istediğini ver. Baba ne olacak herkes seçiyor. Kardeş biz seçmeyin ya ver sen ver sonra kendi kendime diyorum anan. diyorum domates seçtik başımıza gelene bak diyorum millet diyorum deveyi hamuduyla götürüyor maneviyattan bize. Dem vuruyor deveyi hamud la götürüyor adamın kasası açık rüşet kasaya geliyor boynuna gözümün önünde bana maneviyat taslıyor. Mevlânâ da böyle. Allah’ım dedim ya rabbi ya.

Resulullah. Bu nasıl bir dünya olmaz seyri suluk olmaz. Sen eşini tokatla sey sülük bekle olmaz. Sen eşine küfret seyrü sülük bekle olmaz. Sen eş olarak da boynun devrilsin adam gibi senin gelmeyesin eve yollarda trafik kazaları geçirsin de ondan sonra de ki ya bunlar. Efendimizi gördük diyorlar yalan söylüyor. Ben neden görmüyorum e mezin sen nankörsün. Nankörsün nereye göreceksin kadın erkek nankör nereden görecek. Peygamberi sallallahu aleyhi ve sellem görmez göremez ince.

yaşayanların halidir ince. Sen sünnet. Seniye tabi ol. Allah muhafaza eylesin inşallah o gökleri ve yeri benzeri olmadan yaratandır bir şeyin olmasını dilediği zaman ona sadece ol der. O da hemen oluverir. Bakara 117 sen dersin ki bu olmaz bu olmaz onun ol demesine bakıyor o sana ona. Rab çe sana gelir. Senin iznine tabi değil o kendisi onu söyleyecek ol diyecek yaratan o varlığı idare eden o. Normalde her onun elinde sen dersin ki ya. Salihin küpesi var. Ona tecelli etmez değil kardeş onun elinde o onun elinde onun küpesiyle dalga geçen el ele bay eder dergahtan gider o kalır burada.

E sen neredesin sen bir dervişle dalga geçeceğim diye uğraşıyorsun. Haydi güle der sana sen. kibirlilik yapacağım diye uğraşıyorsun tepeden bakacağım diye uğraşıyorsun güle derler sana neden yok kardeş her şeyi kaldırırlar da kibirlilik kaldıramazlar yapma. Allah bizi affetsin. Amin yetsin 2249 2010’dan devam edeceğiz her dem. Allah’tan elestü sesi gelir cevherlerle arazlar da. O Sesten var olmaktadır. İnşallah buradan devam edeceğiz. Hakkınızı helal edin.

Helal olsun sürçü lisan ettiysek affola biraz geciktik. Bu konuda da helal edin inşallah hoş önceden aldıydım bu konuda sizden hepinizden izin dedim. Bundan sonra ben artık freeyim eskisi gibi değilim. Yaşım oldu 64 Ondan sonra bundan sonra 5 daka 10 dakika yarım saat bir saat geç gelmek veyahut da işte ne bileyim geç başlamak erken başlamak. Hepsi de artık benim için serbest. Allah rahmet eylesin öyle dedi bana. ki bugünleri hamdolsun görmüş ki bana söylemiş sen dedi.

İstediğin zaman sohbet eden. Bana öyle dedi ben şeyhimden icazetli. Kardeşler şöyle. Sen istediğin zaman sohbet eden istemediğin zaman etmen istediğin yere giden istemediğin yere gitmen istediğini yin istemediğini. Yemen istediğin yerde yatan istemediğin yatman istediğin zaman. İstemediği zaman uyuman onun şivesiyle tabiriyle söylüyorum istediğinin dersini alın istediğin dersini verin istediğini dergahtan kovan istediğini alan içeri istediğinin dersini verirsin istediğini kovarsın dedi bunları böyle daha var sıralı böyle bende bir sürü bana nasihati dedim.

Efendim tam. Ben dedim 46’lık mıyım dedim ondansetron 20 dakika geç kaldı yarım saat de kalır bir saat de kalır haleti ruhiyesi bağlı delilik derecesine bağlı. O esnada derece yukarı vurdu ne olacağı belli değil o. yüzden tekrar. Hakkınızı helal edin arada hatırlatıyorum bunu hani böyle bir efendinin. Bana bu konuda icazet verdiğini. Sen serbestsin dedi bana. Ben serbestim arkadaşlar o yüzden tekrar haklarınızı helal geceniz hayır olsun elati.


Kaynak

Bu metin, Mustafa Özbağ Efendi’nin sohbet kaydından yazıya aktarılmış ve düzenlenmiştir. Orijinal video kaydı yukarıdaki YouTube oynatıcısından izlenebilir.

İlgili Sohbetler

Bu konuyla ilgili diğer sohbetler: Mustafa Özbağ Efendi Sohbeti – 17.07.2025, İCAZETNAME TÖRENİ TEK PARÇA (BURSA) 16 EYLÜL 2021 ​​​​​​​​​​​, KADİR GECESİ / SEMA / DUA 27.04.2022. Tasavvuf geleneğinde bu konular ele alınmaktadır.

İlgili Sohbetler