Perşembe, 14 Mayıs 2026
YOLUMUZ NÜBÜVVET YOLUDUR

Mustafa Özbağ

İrşad & Tasavvuf · Resmî Site
Dergah Sohbetleri Serisi ·

247. Dergâh Sohbeti – Medya Okuryazarlığı, Kâfir Kurşunuyla Şehâdet ve İrâde Makamı

Mustafa Özbağ Efendi'nin dergah sohbeti: 247. Dergâh Sohbeti – Medya Okuryazarlığı, Kâfir…. Tasavvuf, ahlâk ve mânevî yol üzerine kapsamlı açıklamalar.

İrâde: Müslümanların Medya Okuryazarlığı, Kâfir Kurşunuyla Şehâdet ve İrâde Makamı

Selâmün aleyküm. Allah gecenizi hayır etsin inşâallah. Cenâb-ı Hakk’ın rızası hayırlı eylesin. İki tane soru hemen hemen birbirine yakın: Usâme bin Lâdin’in ölümü, bu tip cemâatlerin İslâm’a zarar mı verdiği yoksa faydası mı olduğu, cenâze namazının kılınıp kılınamayacağı ve Hanefîlerin bu konudaki görüşü soruldu.


Bir Kimsenin Hâlini Tespit Etmek

Bir kimsenin neyi yapıp neyi yapmadığını tespit etmek için o kimsenin yanında, o kimsenin dizinin dibinde bulunmak gerekiyor. Dünya üzerinde Müslümanlar ve gayr-i müslimler, dünya insanları komple medya denilen bu kurumlardan ters yönde etkilenmekteler. Bir kimse örneğin kendi memleketi için, kendi vatanı için, kendi insanı için, kendi toprakları için, kendi dini için savaşsa, bunu dünya medyasının elinde tutan gayr-i müslimler o kimseyi çok rahat bir şekilde terörist olarak ilân edebilmekteler.

Bugün Filistinliler terörist ilan ediliyor. Eğer dünya medyasının gözünden veya dünyaya hâkim güçlerin gözünden bakarsak, Kurtuluş Savaşı’nı gerçekleştirenler de terörist. O zaman benim dedem de terörist.

Abdülhamid Han’ın Yöntemi

Abdülhamid Han cennet mekân şöyle davranırmış: çağırırmış yabancı sefirleri, ‘Bu konuda nasıl davranırız, ne önerirsiniz?’ dermiş; onların önerdiklerinin tersini yaparmış. Siz kâfirleri dost tutmayınız, kâfirlerle hemhâl olmayınız, dediklerine inanmayınız. Eğer kâfirlerin getirdiği haberlere, söylediklerine inanır kanarsanız aldanırsınız.


Kâfir Kurşunuyla Şehâdet

Usâme bin Lâdin’in kimliği, kişiliği, ajan mı değil mi — bunlar önemli değil. Samîmî midir, değildir, kendisi verecek hesabını. İhlaslıdır, değildir, kendisi verecek hesabını. Ama tartışacağım bir şey var: Amerika geldi, katletti ve ‘Bu adam teröristtir’ dedi.

Lâ ilâhe illallah Muhammedün Resûlullah diyorsa, Müslüman ise kardeştir. Kâfir kurşunuyla öldürüldüyse şehittir. Varsa bütün günahları affoldu, şehit oldu gitti. Eksikleri de vardı, yanlışları da vardı; Allah temizledi, temiz olarak aldı huzuruna.


Müslümanların Kâfirlerin Gözünden Bakması Sorunu

Biz ne yazık ki meselelere bakarken, Allah bizi affetsin, Ümmet-i Muhammed’i de affetsin, kâfirlerin gözünden bakıyoruz. Irak’a Amerika girdi, bazı zavallı Müslümanlar alkışladılar. Irak’taki kadınların ırzına geçildi, kızları pavyonlara satıldı; bunların hesabını kim verecek?

Birisi sizin içinizden size kötülük yapabilir; onun cezasını verecek olan sizin oradaki hukukunuzdur. Bir gün gelip kendi başınızdaki zalimlerden hesap soracaksanız, bunun hesabını siz soracaksınız. Dışarıdan birilerini çağırıp hesap sordurtmayacaksınız. O zalimse benim zalimim; onun hesabını soracaksan ben sorarım. Benim kendi gavuruma, elin gavurundan gelip hesap sordurtmam.


28 Şubat Dönemi: Yaşanmış Gerçekler

Ben 28 Şubatçıların gözünde teröristtim. Canlarını istedikleri yerde alıp götürdüler, istedikleri yerde sorgulamaya çalıştılar. Sorgulamaya çalışanların içerisinde aksanı Türkçe olmayan insanlar vardı. ‘Beni Mossad mı sorguluyor, CIA mi sorguluyor?’ diye sorduğumda gözler açık kaldı.

Bunları konuşmak istemiyorum ama bunlar geldi geçti. Sakın zannetmeyin ki devlete veya oradaki emir alan insanlara kinim var, hayır. Belli zamandan sonra onlarla yollarda karşılaştım; tebessüm ettiler. Ama her böyle bir olay olduğunda toplayıp götürüyorlardı. Onların nazarında teröristtim.


Deccâl ve Medya Okuryazarlığı

Televizyonları izlerken sınıflandıracaksınız: bir, kâfirlerin medyası; iki, cılız bir şekilde inananların medyası var ise. Bakacaksınız: bu adam namaz kılıyor, oruç tutuyor, zikrinde fikrinde, memleketini seviyor, Allah’ını seviyor — bu adamı kimler seviyor, kimler sevmiyor?

Ben bakıyorum: bütün Müslümanlar adamı seviyor, kâfirler sevmiyor. Ha, bu adam iyi demek ki! ‘Ümmetim yanlışta toplanmaz.’ Biz deccâl bekliyoruz gerçekte ama deccâl her gün karşımızda, her an karşımızda. Deccâlin güzel gösterdiğini güzel görüyoruz, çirkin gösterdiğini çirkin görüyoruz. Deccâl inananları çirkin gösteriyor, biz de çirkin görüyoruz.

Allah nurunu tamamlayacaktır. Hem beden’de, iç âlemde hem de dış âlemde nurunu tamamlayacaktır. Birey olarak iç âlemde nurunu tamamlar, o kimse mürşid-i kâmil olur. Yeryüzünde de nurunu tamamlayacak: İslâm hâkim olacak. Biz bunun için mücâdele edeceğiz.


İrâde Makamı: Tövbeden Sonraki Hâl

İrâde. Tövbeden sonra müride gerekli olan hâl, irâde ehli olmaktır. İrâde ehli olmak: nefsin alışkanlıklarını terk etmek, dünya sebeplerini dinlemeyi terk etmek ve dünya sevgisinden sıyrılmaktır.

Nefsin hevâ, arzu ve isteklerinden, alışkanlıklarını terk etmek. Dünyayı talep etme sebeplerini bırakmak. Bir insan dervişlik yaparken dünyayı talep etmek için yapıyorsa, ders çekerken dünyayı talep etmek için yapıyorsa bu yanlıştır.

Dervişliği Dünyevî Amaçlarla Kullanma Eleştirisi

Hep karşı çıkarım: ‘Sen dergâha gel, işin düzelir. Sen dergâha gel, borçtan kurtulursun. Sen dergâha gel, hastalıktan kurtulursun. Sen dergâha gel, evlenirsin.’ Bunların hepsi bir kimsenin dervişliğini dünyevî istek ve arzular için dizayn etmektir. O kimse gelir, evlenir gider. O kimse gelir, borcu biter gider. O kimse gelir, iş bulur gider.

İrâdeni temiz tut. İrâdeni dünya arzularından sıyır. Dünyayı sevdiğin için dervişlik yapma, dünyaya âşık olduğun için dervişlik yapma. İrâdeni bu noktada sağlam tutanlardan ol inşâallah.


Kaynakça

  • Saff Sûresi, 61/8 — ‘Allah nurunu tamamlayacaktır, kâfirler hoşlanmasa da’ âyet-i kerîmesi
  • Âl-i İmrân Sûresi, 3/118 — ‘Ey îman edenler! Müminlerden başkasını sırdaş edinmeyin; onlar size kötülük etmekten geri durmazlar’ âyet-i kerîmesi
  • İbn Mâce, Fiten, 8; Tirmizî, Fiten, 7 — ‘Ümmetim dalâlet üzere toplanmaz (icmâ etmez)’ hadîs-i şerîfi
  • Buhârî, Edeb, 78; Müslim, Birr, 20 — ‘Eğer utanmıyorsan istediğini yap’ hadîs-i şerîfi
  • Müslim, Cihâd, 145 — Kâfir kurşunuyla ölen Müslümanın şehâdeti hakkında rivâyetler
  • Kuşeyrî, er-Risâle, İrâde Bâbı — Tövbeden sonra müride gereken irâde makamı: nefsin alışkanlıklarını terk ve dünya sevgisinden sıyrılma
  • İmâm Gazzâlî, İhyâu Ulûmi’d-Dîn, Kitâbu’n-Niyye — Niyetin ihlâsı ve dünyevî amaçlarla ibâdet etmenin tehlikesi
  • Hücvîrî, Keşfü’l-Mahcûb, İrâde Bâbı — İrâde ehli olmanın şartları ve mertebeleri
  • Sultan Abdülhamid Han, Siyâsî Hâtırâtım — Yabancı sefirlere danışıp aksini yapma yöntemi
  • Bedîüzzamân Saîd Nursî, Mektûbât — Deccâl ve medya fitnesine karşı îmânî uyanıklık

Diğer sohbetler: Dergah Sohbetleri

Kaynak: TDV İslâm Ansiklopedisi

İlgili Sözlük Terimleri: Hâl, Mürşid, Dergâh. → Tasavvuf Sözlüğü’nün tamamı